11-29-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çingene Tavuğu (Resimli Tarif)
Piknikte, açık havada yapabileceğiniz pratik bir tarif 
Toprak bir zemine 1,5 karış boyunda 3-4 cm çapında çatal bir kazık yere saplanır
İyice yıkanmış tavuğumuz ön kısmından boydan boya aşağıya kadar yarılarak ceket asar gibi çatala asılır
18 litrelik temiz bir teneke (peynir, turşu veya zeytin tenekesi olup asla petrol ürününe temas etmemiş olacak! ) ağız kapak kısmı tam kesilmiş olarak ve tavuğa değmeden üstünden ters kapanır
Yerle temas eden kısımları, toprak ile kapatılıp tenekenin üstüne tavuk iriliğinde bir taş ağırlık konur
Yazın 30 dakika, kışın 40 dakika kadar tenekenin etrafında parmak inceliğinde çalı-çırpı ile teneke boyuna yükselecek ateş yakılır
Süre sonunda 10 dakika kadar etraftaki közlerle bekletilir
Taş alınıp, teneke yavaşça kaldırıldığında sonuç ortaya çıkar
Salça sürülmüş gibi kızarmış, yağı ve suyu yere akmış tavuk
Bir tarafından servis tepsisiyle desteklenip diğer tarafından çatal veya bıçakla tepsiye aktarılır
Kolundan ayağından tutmayın Kemik elinizde kalıp küllere düşürmeyin
Dörde bölünen tavuk yoldan sıcacık aldığınız yarımşar ekmeğin içine parçalandıktan sonra tuz ve baharat eklenir
Soğan, yeşil biber ve domates takviyesiyle afiyet olsun
Bu bir tavuk içindi
İkincisi gerekiyorsa iki karış yanına bir kazık daha çakılıp iki teneke aralıklı olarak beraber pişirilebilir
Aslında bu işin, tenekenin içine girebilecek büyüklükte bir tepsi ilavesi var
Bu tepsinin içine patates, patlıcan, domates, soğan, sarımsak vb doğranıp birden fazla yemek elde ediliyor
Ancak burada önemli olan tepsinin tam ortasında metal bir çubuk olması gerekli (Tavuğu takmak için)
Bu da tepsinin ortasına bir somun konul arak (çubuğun ucuna uygun şekilde diş açılıp somuna takılarak) hallediliyor
Gerisi aynı, alttaki tepside sebze kısmı, üstte çubukta tavuklar
Tenekeyi üstlerine geçirip dışarıyla bağlantıyı kesmek için, tenekenin yere değen kısımlarını biraz toprakla kapatmak, hatta üstüne taş koymak gerekiyor
Sonra küçük odun parçalarıyla ateş yakılıp bu ateş tenekelerin etrafına eşit bir şekilde dağıtılır
Ateşe ara ara odun atarak desteklenir Yaklaşık 1 saat sonra yemeğimiz pişmiştir
Altta tavuktan süzülen yağla pişen yemeğin tadına bakanların gözleri genelde tavuğu görmez 






Afiyet olsun
|
|
|