Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri

Eski 11-29-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri



Ankara'dan Yemek Tarifleri

Ankara Tavası

Malzemeler:

400 gr kuzu eti

4 yemek kaşığı tere yağı

15 adet arpacık soğanı

2 küçük havuç

1 su bardağı iç bezelye

1 çay fincanı yoğurt

1 çay bardağı un

3 adet yumurta

1/2 demet maydanoz veya dereotu

tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Bir tencerede etler tereyağında kavrulur Arpacık soğanları, bezelye ve halka halka doğranmış havuçlar ilave edilerek sotelenir Üzerini kapatacak miktarda su eklenir ve kaynamaya bırakılır Başka bir kapta yoğurt, yumurta ve un ile bir terbiye hazırlanır Etler piştiğinde tuz karabiber ile tatlandırılır ve hazırlanan terbiye yavaş yavaş ilave edilir Maydanoz veya dereotu ile ezeri süslenerek servis edilir

Sebzeli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

1 su bardağı bulgur

15 su bardağı sıcak et veya tavuk suyu

1 adet soğan

2 adet dolmalık biber

2 adet domates

1 adet patlıcan

1 adet havuç

1 adet patates

1 su bardağı iç bezelye

1 yemek kaşığı tere yağı

kırmızıbiber, karabiber, tuz

Hazırlanışı:

Havuç ve patates küp küp doğranır Bezelye ile birlikte haşlanır Patlıcan, dolmalık biber ve domatesler küçük küçük doğranır Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar tereyağında hafif pembeleşene kadar kavrulur Patlıcan ve dolmalık biberler ilave edilip, sürekli karıştırarak kavurmaya devam edilir 4-5 dakika sonra havuç, patates, bezelye ve domatesler eklenir ve hep birlikte kavurmaya devam edilir Sebzeler biraz kavrulduktan sonra bulgur ve 15 su bardağı kaynamış et veya tavuk suyu ilave edilir Tuz karabiber ve kırmızı biber ile tatlandırılarak 20 dakika kadar pişirilir 5-10 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir

ARABAŞI ÇORBASI

MALZEME:

Un 2 1/2 su bardağı

Su 10 su bardağı

Tavuk 1 ortaboy

Kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı

Domates salçası 2 çorba kaşığı

Tuz Yeterince

Karabiber 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Hamurun hazırlanması: 2 su bardağı un 5 su bardağı su ile iyice karıştıldıktan sonra muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatılır Kaynama işlemi bittikten sonra geniş bir tepsiye dökülerek sogumaya birakilir Kalan su ile tavuk haslanır, etleri didiklenerek kemiklerinden ayrılırKavrulmuş 1/2 su bardağı un, salça, kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve didiklenmiş tavuk etleri tavuk suyunun içerisine konarak pişirilir Servis şekli: Tepsideki hamurun ortası çorba kasesi büyüklüğünde boşaltılır, çorba kasesi sininin ortasına yerleştirilir Servise hazır olan arabaşının hamuru ve çorbası kaşıkla yenir

KİKİRDEKLİ ÇORBA

MALZEME:

Et suyu 10 su bardağı

Kuru soğan 1 orta boy

Yeşil mercimek 1,5 su bardağı

Domates salçası 1 çorba kaşığı

Tereyağı 2 çorba kaşığı

Un 2 su bardağı

Sıvıyağ 1 fincan

Su 1 fincan

Nane Yeteri kadar

Sarmısaklı yoğurt Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Kuru soğan ince doğranır, yağda pempeleştirilir, salça konur, kavrulur Et suyuna, ayıklanmış ve yıkanmış mercimek ilave edilir İyice pişinceye kadar kaynatılır Un, sıvı yağ, tuz ve su ile yumuşak bir hamur hazırlanır Hamur açılır, kare şeklinde kesilir, kesilen hamurun bir kısmı kaynayan çorbanın içine atılır ve pişirilir Nane katılır Hamurun öbür yarısı da kareler halinde kesilir ve kızartılır Servis sırasında sarmısaklı yoğurt ve kızartılmış hamur ayrı ayrı sofraya getirilir, arzu eden alır

OMAÇ ÇORBASI

MALZEME:

Et suyu veya su 10 su bardağı

Yağ (tereyağı veya ayçiçek) 1 çorba kaşığı

Un 1 su bardağı

Yoğurt 1 su bardağı

Yumurta 2 adet

Sarmısak 2 diş

Salça 1 çorba kaşığı

Tuz 2 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Un elenir ve tepsiye konur Yumurtalar ayrı ayrı kırılıp bir başka kaba kırılır ve sulandırılarak çırpılır Çırpılan bu yumurtalar unun üzerine hafif hafif karıştırılarak dökülür Mercimek tanesi büyüklüğünde şekil alıncaya kadar elle ovalanır Kaynamakta olan et suyu ya da sade suyla karıştırılır 10 dakika süreyle pişirilir Piştikten sonra üzerine yağ ve salçadan yapılan sos gezdirilir Biraz ılıdıktan sonra sarmısaklı yoğurt dökülerek servise hazır hale getirilir

PAÇA ÇORBASI

MALZEME:

Davar ayağı (koyun, kuzu, keçi) 4 adet

Sivri biber 3 adet

Kuru soğan 1 orta boy

Sirke 1 çorba kaşığı

Sarmısak 4 diş

Tuz Yeterince

Yoğurt 2 su bardağı

YAPILIŞI:
Davar ayağı önce ateş üzerinde ütülür, bıçağın ucuyla tırnakları çıkarılır, tırnaklar arasındaki kıltorbası alınır, ince kılları kızgın bir maşayla dağlanır Kaynar suyla karaları çıkıncaya kadar iyice yıkanırAyakların üst kısmı kırılarak tencereye konur, su, kokusunu gidersin diye 4 diş sarmısak, 1 adet kuru soğan, sivri biberler ilave edilir, iyice pişirilir, indirileceğine yakın tuz atılır Servis yapılırken, yanında sarmısaklı yoğurt ya da sarmısaklı sirke ile ikram edilir

TERBİYELİ ÇORBA

MALZEME:

Pirinç 1 su bardağı

Domates 2 adet

Et suyu 8 su bardağı

Kırmızıbiber 1 çay kaşığı

Yumurta 1 adet

Limon suyu

Un 1 fincan

Tuz

Katıyağ 2 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Pirinç yıkanıp ıslatıldıktan sonra et suyunda pişirilir İçine biberli köfte katılır Biraz daha kaynatılır, daha sonra yumurtayla un çırpılarak içine katılır Bir taşım daha kaynadıktan sonra yağla, rendelenmiş soğan, kırmızı biber kavrularak üzerine dökülür Limon suyu da ilave edilerek servis yapılır

YOĞURT ÇORBASI (TAHRİNLİ)

MALZEME:

Et suyu veya su 10 su bardağı

Un 1,5 çorba kaşığı

Pirinç 1/2 su bardağı

Tuz Yeteri kadar

Yoğurt 2 su bardağı

Yumurta 1 adet

Tereyağı 2 çorba kaşığı

Tahrin Yeteri kadar

Domates salçası 1 çorba kaşığı

Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Pirinçler et suyu ya da suda iyice haşlanır Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurta çırpılır Kaynayan pirincin içine yavaş yavaş katılır Sürekli karıştırılır, tuz ilave edilir Kaynadığında ateş kısılır Üzerine tahrin serpilir Kırmızı biber ve salça yağda eritilir, çorbanın üzerine gezdirilir Tahrin yerine nane de kullanılabilir

ANKARA KAPAMASI

Kuzu but 1 bütün

Tuz

Marul 1 büyük

Karabiber

Soğan 2 büyük baş

YAPILIŞI:
But parçalar halinde kesilip yıkanır Üstüne soğan bütün olarak konur Marul yaprakları yıkanır Karabiber, tuz, defne yaprağı konur Bir kaşık un serpiştirilir Hiç su koymadan az ateşte 3 saat yavaş yavaş pişirilir Yanına pilav, ıspanak püre ile ikram edilir

ANKARA KEBABI

MALZEME:

Cilav (İran pirinci) Yarım su bardağı

Margarin 4 çorba kaşığı

Tereyağı 2,5 çorba kaşığı

Dereotu Yarım demet

Kuzu eti 300 gr

Karabiber

Su Yeterince

Tuz

Milföy hamuru 1 adet (büyük)

Yumurta sarısı 1 adet

Kaşar peynir rendesi 2 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Geniş bir tavada 4 çorba kaşığı margarini eritin Kuşbaşı iriliğinde doğradığınız kuzu etini ilave edin İyice kavurduktan sonra ince kıyılmış yarım demet dereotu ve yeterince tuz ekleyin Ayrı bir tencerede 2,5 çorba kaşığı tereyağını eritin Bol suyla yıkayıp, suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin Yeterince su ilave edin Ağır ateşte pişirin Ateşten aldıktan sonra et ile pilavı karıştırın Sonra büyük bir milföy hamurunun içine yayın Kenarlarını sıkıca kapatın Üzerine yumurtanın sarısını sürün Kaşar peyniri rendesini serpin Orta ısı fırında kaşar peyniri eriyene dek pişirin Sıcak servis yapın

ANKARA TAVASI

MALZEME:

Yağlı koyun-kuzu eti 2 kg

Pirinç 2 su bardağı

Tuz Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Et yıkanır, yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılır Bir tencereye konur, biraz tuz ilave edilir, kavrulur, üzerine su konur, kısık ateşte pişirilir Et piştiğinde sudan çıkarılır Kalan et suyuna tuzlu suda bekletilmiş yıkanmış pirinç konur, pişirilirPilavın üzerine etler yerleştirilir, fırına verilir ve etler fırında kızarıncaya kadar tutulurNot:1-Bu tarif evlerde yapılan Ankara Tavası'dır2-Asıl Ankara tavası fırında yaptırılırBu takdirde et ve pirinç tava fırına gönderilir, fırıncı tarafından pişirilir

FASLA ET

MALZEME:

Parça et 1kg

Tuz Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Parça et yıkanır, bir tencereye alınır, üzerine su ve tuz konur, haşlanır Sade yenildiği gibi pilavın üzerine konularak da ikram edilir Not: Arzu eden parça eti salçalı yağda çevirerek kullanabilir

PAPARA (SOĞANLI TİRİT)

MALZEME:

Bayat ekmek 500 gr

Tulum peyniri 200 gr

Kıyma 250 gr

Soğan 4 adet

Yumurta 2 adet

Katıyağ 4 çorba kaşığı

Su veya et suyu 3 su bardağı

Tuz 2 tatlı kaşığı

Kırmızı biber Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Beyaz ekmekleri ufak ufak doğrayın Bir tencerede tuz ile suyu kaynatın Kaynayan suyun içine, doğradığınız ekmekleri atın Ayrı bir yerde soğanları iri iri doğrayın Katıyağı kızdırıp içinde doğradığınız soğanları sararıncaya kadar kavurun İçine kıymayı atıp suyunu salıp çekinceye kadar pişirin Hazırladığınız kıymalı soğanı, kaynayan sudan kevgirle aldığınız ekmeklerin üstüne döküp karıştırın Tulum peynirini ufalayarak ilave edin Haşlama suyunun içine çırpılmış iki adet yumurtayı ilave edip karıştırın Servis tabaklarına önce ekmekten bir kepçe koyup, üstüne arzuya göre kırmızı biber ve haşlama suyu dökerek ikram edin Yörede bazı yerlerde haşlama suyunun içine yoğurt karıştırılarak da soğanlı tirit ikram edilir Yumuşak, lezzetli, her mevsim yenebilecek bir yemektir

ENTEKKE BÖREĞİ

MALZEME:

Un 1 kg

Yumurta 1 adet

Süt 1/2 su bardağı

Kıyma 1/2 kg

Hamur mayası Yeteri kadar

Maydanoz 1/2 demet

Yoğurt 3 çorba kaşığı

Biber 1 tatlı kaşığı

Margarin 1/2 paket

Tuz Yeteri kadar

Sıvıyağ 1 fincan

YAPILIŞI:
Maya ılık süt içinde eritilir Un, yoğurt, margarin, sıvı yağ, yumurta, mayave tuz ile karıştırılır, kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır, iyice yoğrulur, mayalanıncaya kadar bekletilir Kıyma kuru kuru kavrulur, sulanınca bırakılır, ince kıyılmış maydanoz, tuz, biber konur Hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır, mermere un serpilir, hamur üzerinde yassıtılır Arasına kıyma konup kenarları yapıştırılır Kızgın yağda tava sallanarak pişirilir

KOL BÖREĞİ

MALZEME:

Un 3 avuç

Tuz 1 tutam

Yoğurt 2 çorba kaşığı

Ilık su 1 bardak

Sirke 1 çorba kaşığı

Zeytinyağı 1 çorba kaşığı

Kabartma tozu 1 paket

Yumurta 1 adet

Tereyağı 1 çay bardağı

Zeytinyağı 1 çay bardağı

Margarin 1 çay bardağı

YAPILIŞI:
Un elenir, ortası açılır İçine yumurta, sirke, tuz, kabartma tozu, 1 bardak ılık su ile yumuşak bir hamur yapılır Beş eşit parçaya ayrılır Tek tek açılıp yağlanır, bohça şeklinde kapanır Buzdolabına konur 30 dakika bekletilip tekrar dikdörtgen açılıp içine kıymalı veya beyaz peynirli iç konup kol şeklinde katlanır Üstüne yumurta sarısı sürülür, ince kesilir, orta hararette 30 dakika pişer

ÖLLÜĞÜN KÖRÜ

MALZEME:

Erişte 2 kg

Yağ 4 çorba kaşığı

Kıyma 250 gr

Tuz Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Erişte kaynayan suya atılır pişirilir, kevgirde süzülür Tepsiye kavrulmuş kıyma yayılır, üzerine süzülmüş erişteler koyulup yağlanır Fırında pişirilir Ters çevrilerek kare porsiyonlara bölünerek servis yapılır

SU BÖREĞİ

MALZEME:

Beyaz peynir 200 gr

Süt 4 çorba kaşığı

Yumurta 1 adet

Maydanoz 1 bardak

Un 2 3/4 su bardağı

Yumurta 3 adet

Tuz 1 çay kaşığı

Su 5 çorba kaşığı

Un veya mısır nişastası 1 su bardağı

Sıvı yağ 8 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Peyniri bir kasede çatalla ezin, içine bir yumrta, maydanoz ve sütü katıp iyice karıştırın Unu eleyin Ortasına yumurtaları, tuz ve suyu katıp esnek bir hamur tutun İyice yoğurduktan sonra nemli bir beze sarıp yarım saat dinlrndirin Hamuru açacağınız yeri unlayıp hamuru rule yapın, 9 eşit parçaya bölün; her birini yoğurup top haline getirin, unlayıp tekrar nemli beze sarın Unlu zeminde toplardan birini önce merdane ile yemek tabağı büyükülüğünde açın, sonra ince oklava ile yufkayı unlayıp oklavaya dolayarak 25-30 cm çapına kadar açın Bu işlemi diğer 8 hamur için tekrarlayın Elde ettiğiniz ince yufkaları aralarına yağlı kağıt koyarak istifleyin Tepsiyi iyice yağlayın İçine en büyük yufkanızı yayın, yağlayın Ateşte çok büyük bir tencerede su kaynatın Yanına soğuk sı ile dolu büyük bir tencere daha koyun Bir yufka alın ve kaynar suya bastırın 1-1,5 dakika haşlansın sonra kevgirle çıkartıp soğuk suya atın 2 dakika dursun Yufkayı hafifçe soğuk sudan çıkartıp elinizle suyunu sıkıp tepsideki pişmemiş yufkanın üstüne yayın Eğer bunlar yapılırken sırasında yufka yırtılırsa sıvı yağ ile yapıştırabilirsiniz Bu işlemi 5 yufka kullanıncaya kadar tekrarlayın Sonra araya iç malzemeyi tamamen yayın Sonra kalan yufakalrı yerleştirinEn üste kalan erimiş yağı dökün İçleri pişip dışı nar gibi kızarıncaya kadar fırında 1-1/2 saat kadar pişirin Servis tabağına ters çevirip, dilimleyin

BAL TİRİDİ

MALZEME:

Kuzu kuyruğu 1/2 kg

Limon tuzu 1 çay kaşığı

Toz şeker 2 su bardağı

Pembe şerbet boyası 1/2 çay kaşığı (kaşığın burnuyla)

Su 1 su bardağı

YAPILIŞI:
Kuzu kuyruğu ince ince doğranır, eritilir Süzgeçle kavrulmuş kuyruk alınır Kalan yağa toz şeker, su, limon tuzu ve pembe şerbet boyası katılır Reçel kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır Ilıtılır ve ekmek banılarak yenir

BATAK HELVASI

MALZEME:

Un 1 su bardağı

Pekmez 1 su bardağı

Sıvıyağ 1/2 su bardağı

YAPILIŞI:
Tencereye yağ konur, üzerine un ilave edilerek iyice karıştırılır, hafif ateşte pembeleşinceye kadar 15 dakika kavrulur Pekmez ayrı bir kapta kaynatılır ve unun üzerine ilave edilir; 4 dakika daha ocakta karıştırılır Ocaktan alınır, bir kaba boşaltılır ve üzeri kaşıkla düzeltilir Not: Kaşık kalıbı yapılarak bir kaba alınırsa "KAŞIK HELVASI", pekmez ölçüsü arttırılarak yapılırsa buna da "TEZ GELDİ" adı verilir

CENNET KÜNGÜ

MALZEME:

Un 1 kg

Tuz 1 fiske

Yumurta 1 adet

Yoğurt 1 çorba kaşığı

Su Yeteri kadar

Nişasta 200 gr

Ceviz içi 1 su bardağı

Tereyağ 250 gr

Su 3,5 su bardağı

Toz şeker 3 su bardağı

YAPILIŞI:
Un, yumurta, tuz, yoğurt ve su katılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır 35-40 pazıya ayrılır Sini yağlanır Nişasta katılmış unla pazılar oklavayla açılır Dövülmüş ceviz serpilir, oklavaya sarılır, büzdürülür, oklava aradan çekilir, 4 -5 cm boyunda kesilir Yağlanmış tepsiye dizilir Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülür, fırında pişirilir Biri sıcak diğeri soğuk olmak şartıyla üzerine şurup dökülür

KARGA BEYNİ

MALZEME:

Pekmez 1/2 su bardağı

Yoğurt 1 su bardağı

YAPILIŞI:
Yoğurt ve pekmez karıştırılarak yenir

KÖFTER - KÖYTER

MALZEME:

Pekmez (üzüm) 1/2 su bardağı

Su 1 su bardağı

Nişasta 3 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Pekmez, nişasta ve su karıştırılır, muhallebi kıvamında pişirilir İnce kenarlı tepsiye nişasta serpilir Üzerine hazırlanan muhallebi dökülür Kuruyunca, baklava dilimi şeklinde kesilir, toprak kaplarda (küpecik) saklanır Taze ya da kuru yenebilir Not: 1- Hazırlanan muhallebiye ipe geçirilmiş cevizler daldırılır, kurutulur ve kışın yenir "CEVİZLİ SUCUK" adını alır
2-Taze yendiğinde üzerine ceviz dökülür
3-Beypazarı'nda nişasta yerine un kullanılmaktadır

PAZAR BÖREĞİ - SARAYLI

MALZEME:

Un 2 su bardağı

Çırpılmış yoğurt 2 çorba kaşığı

Su Yarım subardağı

Sıvıyağ 2 su bardağı

Yumurta 2 adet

Tuz

Toz şeker 4 su bardağı

Limon suyu 1 çorba kaşığı

Su 4 su bardağı

YAPILIŞI:
4 bardak su ve 4 bardak şekeri tencerede kaynatıp şerbeti hazırlayın Ateşten almadan 1-2 dakika önce limon suyunu ekleyip karıştırın ve şerbeti soğumaya bırakın Unun ortasını havuz şeklinde açıp 1 yumurta, tuz, yoğurt ve eritilmiş tereyağını ilave edin Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun Hamuru 15 dakika dinlendirip bir kez daha yoğurun ve iki eşit parçaya bölün Hamurun birini oklava ile yufka şeklinde açın Üzerine hafifçe tereyağı sürüp gözleme yapar gibi katlayın Her katlama da tereyağı sürün Diğer hamuru da aynı şekilde açıp yağlayın ve katlayınKatlanmış her iki yufkayı da merdane yardımıyla açarak yine yufka elde edin Birinin üzerine çırpılmış bir yumurta sürüp diğer yufkayı üzerine kapatın Bıçak yardımıyla 5 cm'lik kareler şeklinde kesin Tavada sıvıyağ kızdırıp hamurları ilave ederek pembeleşene kadar kızartın Kızarmış börekleri soğuk şerbete atıp kevgirle süzerek servis tabağına alın Soğuk olarak servis yapın

NOHUTLU PİLAV

MALZEME:

Nohut 200 gr

Domates 2 adet

Pirinç 1 kg

Su

Sade yağ 3 çorba kaşığı

Tuz

Kuşbaşı et 200 gr

YAPILIŞI:
Birgün önceden nohut pişirilir Pişmiş nohut pilavın suyuna konur Kaynayınca içine pirinç atılır Pilav pişince kevgirde süzülür Üzerine kızartılmış 3 kaşık sade yağ dökülerek tencerenin ağzı kapatılarak 15 dakika demlendirilir Daha sonra kapak açılıp karıştırılır İstenirse etle domates yağda kavrulur ve pilavın üzerine konarak da yenilebilir

KADIN BUDU KÖFTE

MALZEME:

Kıyma 1/2 kg

Soğan 2 adet

Pirinç 1 fincan

Kaynar su 1 çay bardağı

Tuz 1 tatlı kaşığı

Karabiber 1 tatlı kaşığı

Tarçın 1 çay kaşığı

Katıyağ 250 gr

Yumurta 4 adet

YAPILIŞI:
Tencerede ince kıyılmış soğanları yağda pembeleştirin Yıkanmış pirinci ilave edin Pirinci kavurun Tuz, bir çay bardağı kaynar su koyup pirinci pişirip, soğutun Kıymanın yarısını ayrı bir tencerede suyunu salıp çekene kadar kavurun Çiğ kıymayı kavurduğunuzun içine koyarak karıştırın 2 yumurta, soğuyan pirinci, karabiber, tarçın ve tuz ilave ederek, on dakika yoğurun Yumurta büyüklüğünde parçalar alarak yassı şekil verin 2 yumurtayı çatalla çırpın Köfteleri yumurtaya batırıp kızgın yağda kızartın Bir tencerede kapağını kapatarak dinlendirin Sıcak sıcak ikram edin Bu köftelerin sıcak sıcak olması makbuldür İstenirse bütün malzeme çiğden kullanılabilir Arzu ederseniz una buladıktan sonra yumurtaya batırıp kızartabilirsiniz Bu yöntemler arasında çeşni farkı vardır Hangisini beğenirseniz o yöntemi uygulayın

MÜCİRİM KÖFTESİ

MALZEME:

Kıyma 1 kg

Bayat ekmek 3 dilim

Yumurta 10 adet

Sıvıyağ 3 çorba kaşığı

Maydanoz 1 demet

Tuz Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Kıymaya 10 yumurta kırılır, karıştırılır İçine bayat ekmekler ufalanır, ince doğranmış maydanoz ve tuz katılır, iyice yoğrulur Küçük parçalar halinde koparılarak yuvarlanır Mücirim tavasının gözlerine yağ konur ve köfteler her bir göze yerleştirilir ve kızartılır Not: Mücirim tavası, Ankara ve çevresinde içinde köfte büyüklüğünde 4-5 çukuru olan özel tavaya verilen addır

Beypazarı Güveci

Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Göveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir

Beypazarı Dolması

Beypazarı takım yemeklerinin orta direği olan Beypazarı Dolması'nın eşsiz lezzetinin sırrı, Beypazarı'nın taze asma yapraklarıyla sarılan özel dolma içi ve Beypazarılı hanımların hünerli ellerinde gizlidir

Beypazarı Baklavası

Yöre sofrasının baş tacı Beypazarı Baklavası'nın en önemli 80 kat ince yufkadan yapılmasına rağmen kalınlığının yalnızca 5-6 cm olmasıdır Her beş yufkadan sonra araya konan ceviz içiyle birlikte 4 saat pişirilen ev baklavaları, damaklarda bıraktığı unutulmaz tadıyla meşhurdur
Beypazarı Kurusu

İskoç bisküvisine rakip tereyağlı Beypazarı Kurusu çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu'nun en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir

Höşmelim

Un, süt, kaymak, tuz, yağ ve şeker karışımından yapılan Höşmelim; oldukça zahmetli bir uğraş gerektiren ancak lezzetiyle bu zahmete değen sofraların diğer bir tatlısıdır Höşmelim'in yanı sıra yufka ile cevizle yapılan ve yağda kızartılan Perçem tatlısı da Beypazarı'nın farklı lezzetlerindendir

Beypazarı Havucu ve Havuç Lokumu

Ülkemizdeki havuç üretiminin %60'nı karşılayan Beypazarı; havuçtan üretilen Havuç Lokumu ve Havuç Suyu gibi yan ürünlerin çeşitliliği ile de Türkiye'nin adeta havuç deposudur

Beypazarı Cevizli Sucuğu

Beypazarı'ndaki bağlarda yetiştirilen üzümler ile cevizin lezzetli karışımından ortaya çıkan Cevizli Sucuğun kalitesinin sırrı; özel bir kıvama getirilen üzüm suyuna su ve şeker katılmadan üretilmesidir


Alıntı Yaparak Cevapla