Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri

Eski 11-29-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri



Aydın’da yapılan yemeklerden bazıları; kulak çorbası, patlıcan–biber taratorlu turşu, kuyu tandırı, etli kereviz, etli enginar, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması ve arapsaçıdır

ACILI GÜVEÇ

MALZEME:

Kuşbaşı koyun eti 1 kg

Soğan 3 baş

Domates 5 adet

Maydanoz 1 demet

Acı sivribiber 5-6 adet

Tuz Yeteri kadar

Biber Yeteri kadar

Su Yeteri kadar

YAPILIŞI:
İki adet soğanı kuşbaşı doğrayın Dört adet domatesi dörde bölün Güvece bir sıra et, bir sıra domates ve soğan koyup kat kat istif edin Üstüne ince doğranmış maydanoz örtün Son kalan soğanı yuvarlak yuvarlak doğrayıp, üzerine döşeyin Domatesi de halka halka doğrayıp soğanların üstünü örtecek kadar su koyun Fırına sürün Suyunu çekince sıcak suyla takviye edin Bu şekilde iki saat pişirin Fırından aldıktan sonra üstüne kararmış domates ve soğanları alıp sıcak ikram edin

ÇÖP KEBABI

YAPILIŞI:

Zar büyüklüğünde doğranmış kuzu veya keçi etlerinin kargıdan yapılmış ince çöplere üç ete bir iç yağ gelecek şekilde dizilmesiyle yapılır Izgarada pişirilir Yanında kimyon ve ızgara üzerinde öldürülmüş piyaz doğranmış soğan ve iki dilim domates ile servis yapılır

ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

MALZEME:

Yufka 4 adet

Süt 1 çay bardağı

Yumurta 1 adet

Sıvıyağ 1 fincan

Ispanak 1/2 kg

Tuz

Soğan 1 adet

YAPILIŞI:

Ispanakların yaprakları ayrılıp iyice yıkanır Soğan ince ince doğranıp çok az yağda pembeleştirilir Ispanaklar ilave edilip kavurmaya devam edilir Tuz atılıp ıspanaklar ölünce ateşten alınır Bir patates, kabuğu soyulduktan sonra tenceredeki ıspanağın içine rendelenir Soğan, ıspanak ve patatesler karıştırılıp, soğumaya bırakılır Diğer tarafta bir yumurta, yağ ve süt karıştırılır Bir yufka masaya serilip üzerine sütlü karışımdan sürülür Yufkanın ortasına ıspanaklardan bir parça alıp uzunlamasına yerleştirilir Yufka yarım ay şeklinde kapatılıp geniş sarılarak rulo haline getirilir Diğer yufkalar da aynı şekilde sarılıp yağlanmış tepsiye yerleştirilir Artan sütlü harç, yufkaların üzerine sürülüp orta hararetteki fırında pişirilir

KOKULANDIRILMIŞ ZEYTİNYAĞI

YAPILIŞI:
Şişelenmiş sızma zeytinyağı içine sarmısak, taze kekik dalı, biberiye dalı, fesleğen dalı, defne dalı, tane karabiber, sakız gibi malzemelerden biri veya birkaçı katılır Şişenin ağzı kapatılır 8-10 gün bekletilir Salatalarda kullanılır

YALANCI KUZU DOLMASI

MALZEME:

Kuru soğan 1/2 kg

Kekik 1 çay kaşığı

Zeytinyağı 1 çay bardağı

Pul biber 1 çay kaşığı

Sirke 1/2 çay bardağı

Tuz

YAPILIŞI:

Soğanları fırında bütün olarak közleyin Sonra ikiye bölün ve kayık tabağa yerleştirin Üzerine zeytinyağı, sirke, kekik ve pul biberi ekleyin


Alıntı Yaparak Cevapla