Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri

Eski 11-29-2012   #13
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri



Bartın'dan Yemek Tarifleri

Pum Pum Çorbası

Malzemeler:

10 yemek kaşığı mısır unu,

150 gr margarin veya 1 fincan zeytinyağı,

50 gr kıyma,

pastırma veya sucuk,

2 dilim ekmek,

6 su bardağı su,

1 yemek kaşığı salça,

1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,

1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber

Hazırlanışı: Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır Ateşe konulup bir süre kaynatılmaya devam edilir Ayrı bir tavada da kıyma ile küp şeklinde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Arzu edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir Süt ilave edilecekse un bir kaşık artırılır) Tuz ve karabiber konulup bir süre daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır Üzerine, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır

Yumurtalı Isput

Malzemeler:

1 kg ısbut,

100 gr margarin,

3-4 adet yumurta,

2 baş soğan,

50 gr kıyma veya pastırma,

yeterince tuz ve karabiber

Hazırlanışı: Isbutlar iyice yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonra 2 cm uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır Tencereye konulan ısbutların üzerini örtecek kadar su konularak ateşte pişirilir Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak başka bir kaba alınır Ayrı bir tencerede de yağ eritilerek önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur Bu kez diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılırYumurtalar pişince yemek ateşten indirilir Sıcak olarak servis yapılır

PİRİNÇLİ MANTI

MALZEME:

Un 4 su bardağı

Su 1 su bardağı

Yumurta 2 adet

Tuz

Pirinç 2 su bardağı

Ayçiçek yağı 1/2 su bardağı

Soğan 2 adet

Et suyu 6 su bardağı

Katı yağ 2 çorba kaşığı

Karabiber

Kıyma 500 gr

YAPILIŞI:
Pirinçleri yıkayıp, kaynar tuzlu suda biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürün Soğanları ince ince kıyın Yağı tencerede eritin Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun Kıymayı katıp, verdiği suyu çekinceye kadar soğanlarla birlikte kavurmayı sürdürün Önce haşlanmış pirinci, 1-2 dakika daha kavurduktan sonra suyu katın Bir taşım kaynatıp, tuzunu ve biberini ayarlayın Ateşi kısın, kapağını kapatarak yaklaşık 15 dakika pişirin Ateşten alıp, ılınmaya bırakın Unu, bir kaba eleyip ortasını havuz biçiminde açın Ortasına yumurtaları kırın, tuzu ve suyu koyun Parmak uçlarınızla malzemeyi una yedirip, yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın Hazırladığınız hamuru 2 eşit parçaya bölün Her bir parçayı yuvarlayarak topak haline getirin Unlanmış bir tezgahta, oklava ile 2-3 mm kalınlığında ve 60 cm çapında açın Hamuru 8 cm'lik kareler biçiminde kesin Ortalarina 1/2 çorba kaşığı kadar harç koyup, karenin dört bir ucunu sırayla üst üste kapatarak bohça biçiminde mantılar hazırlayın Diğer hamur topağını da aynı biçimde açıp, aynı yöntemi uygulayarak mantıya dönüştürün Fırınınızı 180 C'ye getirip ısıtın Fırın tepsisini iyice yağlayın Mantıları tepsiye dizip, üzerlerine fırça ile ayçiçek yağı sürün Tepsiyi fırına yerleştirerek (ya da ocakta alt üst çevirerek) ytaklaşık 20 dakika, her iki yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın Ayrı bir tencerede et suyunu bir taşım kaynatın Fırından çıkan mantıların üzerine et suyunu boşaltıp, tepsiyi ateşe oturtun Orta ateşte mantılar suyu hemen hemen çekinceye kadar pişirin Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla