Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri

Eski 11-29-2012   #16
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri



Bilecik'te Yemek Tarifleri

Büzme Tatlısı

Kullanılacak Malzemeler:

1,5 kg un

2 adet yumurta

250 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı tozşeker

1 tutam tuz

1 kg ceviziçi

1 su bardağı susam

50 gr Hindistan cevizi

400 gdr nişasta

6 su bardağı tozşeker (ravak için)

5 su bardağı su(ravak için)

Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır

Nohutlu Mantı

Kullanılacak Malzemeler:

1 kg un

1 adet yumurta

0, 5 kg nohut

0,5 kg yoğurt

2 su bardağı su

150 gr tereyağı

Tavuksuyu

Yarım çay bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı salça

1 demet maydanoz

1 baş sarımsak

bir miktar karabiber, tozbiber ve tuz

Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Açılan yufkalar 4-5 cm kare biçiminde kesilir Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konarak, dört köşesinden kapatılır ve içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye fazla bastırmadan dizilir Dizme işlemi tamamlandığında tepsimiz kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yaım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenerek sıcak olarak servis yapılır

PARMAK KÖFTESİ

MALZEME:

Ince bulgur 1 1/4 su bardağı

Maydanoz 1/4 bağ

İrmik 5/7 su bardağı

Sarmısak 2 diş

Su 1 1/2 su bardağı

Domates salçası 1/2 çorba kaşığı

Yumurta 1 adet

Ayçiçek yağı 3 çorba kaşığı

Biber salçası 1/4 çorba kaşığı

Karabiber

Kimyon 1/2 çay kaşığı

Tuz

Soğan 1 adet

YAPILIŞI:
Bulguru ve irmiği bir kapta karıştırın Üzerine suyun 1 bardağını ekleyip 15 dakika şişmeye bırakın Yumurtayı, unu, salçayı, tuzu, biberi ve kimyonu da katarak 10 dakika yoğurup köfte harcını hazırlayın Köfte harcındaan fındık büyüklüğünde parçalar koparın Elinizi suyla ıslatıp harcı avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirin Ortasına bastırarak çukurlaştırın Harç bitinceye kadar bu işlemi sürdürün Bir tencerede bolca tuzlu su kaynatın Hazırladığınız köfteleri içine atıp 15 dakika haşlayın Bir süzgece çıkarıp, iyice süzülmeye bırakın Soğanı, sarımsağı, taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın Yağı tavaada kızdırın Soğanı ve sarmısağı içinde pembeleşinceye kadar kavurun Salçayı, taze soğanı ve maydanozu, kalan suyu ve tuzu katıp karıştırın Bir taşım kaynatın Ateşi kısın 2-3 dakika pişererek ateşten alın Üzerine sosunu gezdirip sıcak olarak servis yapın Bu köfte hiç sos konmadan üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilerek de yenilebilir

BALIK DOLMASI

MALZEME:

Sazan balığı 3-5 kilo

Pirinç 1 su bardağı

Soğan 4 adet

Maydanoz 1 demet

Nane 1 demet

Dereotu 1 demet

Zeytinyağı 1 bardak

Tuz Yeteri kadar

Kuş üzümü yeteri kadar

Şeker Yeteri kadar

Biber Yeteri kadar

Çam fıstığı Yeteri kadar

Salça Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Sazan balığının içi dışı iyice temizlenir Zeytinyağında soğan kavrulur İçine fıstık ilave edilir Fıstıklar sararınca haşlanmış pirinç ilave edilir Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavrulur Üzerine çıkacak kadar su konup, yıkanmış kuş üzümünü, tuzu ve şekeri eklenir Orta hararetli ateşte suyunu çekene kadar pişirilir Ateşten alınca baharat, maydanoz, nane ve dereotu kıyılarak katılır Hepsini birden karıştırıp balığın içi doldurulur Sazan balığının içi iyice dolunca karnı bir iplikle dikilir Üzeri salça ile sıvanarak fırına sürülür Balığın üzeri kızarınca fırından çıkarılıp sıcak ikram edilir

Alıntı Yaparak Cevapla