Konu
:
Süt Ürünlerini Saklama Yöntemleri
Yalnız Mesajı Göster
Süt Ürünlerini Saklama Yöntemleri
11-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Süt Ürünlerini Saklama Yöntemleri
Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ürünleri özellikle büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok önemlidir
Beslenme programımızda mutlaka bulunması gereken süt ürünlerinin tazeliğini koruyabilmek için saklama koşullarının nasıl olması gerektiğini iyi bilmek gerekiyor
Süt ürünlerinin buzdolabında saklanmasında genel olarak dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliğidir
Ürünler, buzdolabında +4 ile +6 0C arasında sıcaklıklarda saklanmalıdır
Bu nedenle ürünler, sık sık açılma nedeni ile buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın kısımlarına yerleştirilmemelidir
Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir
Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir
Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir
Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır
Ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihleri takip edilmeli ve süre aşılmamalıdır
Beyaz Peynir
Genellikle salamura (tuzlu su) içinde satışa sunulan beyaz peynirler buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarılarak buzdolabında saklanmalıdır
Beyaz
peynir
eğer üzerinde kültür ile olgunlaştırılmış ve pastörize sütten yapılmıştır ibaresi varsa gözenek olması istenmez
Kaşar Peynir
Hava ile teması istenmeyen bir üründür
Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streçle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir
Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır
Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir
Krem Peynir
Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır
Örgü Peyniri
Açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır
Yoğurt
Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir
Yoğurt
kimyasal olarak en az %80 su içeriğine sahiptir
Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir
Tereyağı
Koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür
Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde steçle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır
Prof
Dr
Bülent Nazlı
TEKSÜT
Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul