Yalnız Mesajı Göster

İyi Peynir Nasıl Anlaşılır?

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İyi Peynir Nasıl Anlaşılır?






Kahvaltıda, salatalarda, makarnalarda, çorbalarda ve daha birçok yemekte tükettiğimiz peynir, sofralarımızın en önemli gıdalarından…Tüm süt ve süt ürünlerinde olduğu gibi peynirin de kalitesi, güvenilirliği, besin değeri, üretim koşulları büyük önem taşıyor Teksüt Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ProfDr Bülent Nazlı, alışveriş sırasında kaliteli peyniri anlamanın ipuçlarını verdi
Peynir, günlük beslenme cetvelimizin en önemli kalemleri arasında yer alıyor Bu özel besini seçerken ise tüm ürünlerde olduğu gibi peynirin de “iyi” olanının tercih edilmesi gerekiyor Alışveriş sırasında birkaç detaya dikkat ederek güvenilir, besin değeri yüksek ve hijyenik koşullarda üretilmiş peynire ulaşmak mümkünTeksüt Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Bülent Nazlı, iyi bir peyniri anlamanın yollarını sağlıklı gıdaya ulaşmak isteyenlerle paylaştı:



Dayanıklılık ve kalite peynirin çeşidine göre değişebilen özelliktedir Öncelikle, iyi bir beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır İyi bir beyaz peynirin rengi, parlak ve canlı bir beyazdır Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır Kaşar peyniri gibi bazı tip peynirler kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olabilirPeynir yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır Klasik yöntem ile üretilen peynirler ile kimi özel peynirlerde bazı gözeneklerin bulunması normaldir Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir, ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır



Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, ****lik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdırAncak, faydalı küflerle üretilmiş değişik tat ve kokuda özel peynirler de vardırSatın alırken ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına dikkat etmek gerekir Havayla temas etmeye başlaması, peynirin bozulmaya ve küf üretmeye başlaması demektir Peynir ambalajlarında etiket kontrolü yapılmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünler almaya dikkat edilmelidir Ayrıca ürün, uzun süre sıcakta bekletilmemeli ve marketten eve gelir gelmez +4-60 C arasındaki ısıda buzdolabında saklanmalıdır Peynirler, buzdolabının en iyi soğutan kısmı olan iç kısımlarına depolanmalıdır İhtiyaç olduğu kadar porsiyonlanarak kullanılmalı ve hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır


Alıntı Yaparak Cevapla