Prof. Dr. Sinsi
|
Manisa'nın Özellikleri Nelerdir?
manisa nın önemli özellikleri - manisa nın kültürel özellikleri - manisa nın iklim özellikleri - manisa nın nüfus özellikleri - manisa'nın ekonomik özellikleri - manisa nın tarihi özellikleri
Genel Bilgiler
Yüzölçümü: 13 096 km²
Nüfusu: 1 260 169 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 96
Şehir Nüfusu: 714 760 (2000)
Köy Nüfusu: 545 409 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %8,76
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %19,11
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-3,36
İl Trafik No: 45
İl Telefon Kodu: 236
Hakkında Bilgi
Manisa' nın İlçeleri: Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördeş, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma ve Turgutlu' dur
Coğrafyası: Ege Bölgesi' nde yer alan Manisa' nın önemli dağları Spil Dağı, Yamanlar Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar, Demirci Dağları, Çal Dağı ve Uysal Dağıdır Gediz Vadisi ve diğer çöküntü ovalar dağlık kesimin ortasında yer almaktadır En önemli akarsuları Gediz Nehri Bakırçay' dır
Ormanlar genelde 1000 m üzerindeki yüksekliklerde topluluklar halinde bulunur Manisa yaban hayatı yönünden zengindir
İklimi: İlde ovalar ve vadilerde Akdeniz ikliminin karasal tipi, dağlık bölgeler ve platolarda ise İç Anadolu ikliminin karasal etkileri görülmektedir Yazları sıcak ve kurak, kışları ise kıyı kuşağına oranla soğuk ve yağışlıdır
Tarihçesi: Çeşitli kaynaklardan Manisa ve yöresinin tarihinin M Ö 3000 yıllarına kadar indiği, Tantalis ve Spylos Magnesiası gibi adlarla anılan yerleşimlere sahne olduğu bilinmektedir Yörede çıkan buluntulardan ve yazılı kaynaklardan Manisa ve çevresinin Hitit, Aka, Frig, Lidya, Roma ve Bizans uygarlıklarına sahne olduğu anlaşılmaktadır Daha sonra Saruhan ve Osmanlı egemenliğine girmiştir
Ne Yenir: Et ve süt ürünleri de ana besinler olmakla beraber, Manisa mutfağının temelini sebze ve meyveler oluşturmaktadır Bazı yemeklerle pide ve börek gibi hamur işlerinde sebzeler ve değişik bitkilerin et ile birlikte kullanıldığı görülür Yine de yöre mutfağında zeytinyağlıların yeri başkadır Manisa kebabı, şevketi bostan, enginar dolması, semizotu, yalancı sarma, börülce tarator, sinkonta, simit ekmeği, mantar tatlısı, zerde yörenin sevilen yemek ve tatlılarıdır
Ne Alınır: Manisa’ nın ünlü Mesir Macununu yıl boyu bulmak mümkündür Bunun yanı sıra Yunt Dağı, Kula, Gördes ve Demirci halıları ile ün yapmış Manisa' da, geleneksel el dokuması halılar, altın ve gümüş takılar, pamuklu iç ve dış giyim eşyaları ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören eşyalardır Ayrıca bakır, gümüş, pirinç, tahta oyma gibi hediyelik eşyalar ve şile bezi, bürümcük giysiler ile çeşitli oyalar satın alınabilir
Manisa' ya nasıl gidilir?
Karayolu: Otobüs Terminali, kent merkezine 600 - 700 m uzaklıktadır Otogar Tel: (+90-236) 231 15 04
Demiryolu: Tren İstasyonu, kent merkezine 600 - 700 m uzaklıktadır Manisa - Ankara, Manisa - İzmir, Manisa - Bandırma demiryolu bağlantıları mevcuttur İstasyon Tel: (+90-236) 231 16 96
|