11-25-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hitit Mitolojisi -Dünya Tarihi
"Ey tanrılar gidin! Şimdi tanrı Hapantali için Güneş Tanrısı'nın koyunlarını güdün Telipinu'nun Karaš-hububatlarını1 iyileştirebilmem için on iki koç seçin Bin küçük deliği olan bir sepeti kendim için aldım Ve onun üstüne ben karaš-hububatı ve Kamrušepa'nın koçlarını döktüm Ve ben Telipinu'nun üzerinde, şurasında burasında ateş yaktım Ve onun kötülüğünü Telipinu'nun vücudundan aldım Onun günahını aldım Onun kızgınlığını aldım Onun hiddetini aldım Onun dargınlığını aldım Onun küskünlüğünü aldım [  ] Telipinu hiddeti bırak Öfkeyi bırak Küskünlüğü bırak Ve kanaldaki su nasıl geriye akmazsa, Telipinu'nun hiddeti, öfkesi ve küskünlüğü aynı şekilde geri gelmesin [  ] Telipinu'nun hiddeti, öfkesi, günahı ve küskülüğü gitsin Ev onu bıraksın İçindeki  ondan kurtulsun Pencere ondan kurtulsun Menteşe[ondan kurtul]sun İç avlu ondan kurtulsun Şehir kapısı ondan kurtulsun Kapı ondan kurtulsun Kral yolu ondan kurtulsun Meyve bahçesine, tarlaya ya da ormana o girmesin (Karanlık) toprağın Güneş tanrısının yoluna o gitsin Kapıcı yedi kapıyı açtı Yedi (kapı) sürgüsünü çekti Karanlık toprağın altında bronzdan palhi kapları durur Kapakları kurşundandır Tutamakları ise demirdendir İçlerine giren bir şey, bir daha geri çıkamaz İçlerinde mahvolur Bundan dolayı onlar Telipinu'nun hiddeti, öfkesi, günahı ve küskünlüğünü yakalsın ve onlar (buraya) geri dönmesin "
Sonuçta bu büyü etkili olur (Başka versiyonda bu büyüyü bir insan yapmıştır ) Telipinu'nun öfkesi diner ve evine döner Böylece ortaklık yatışır ve eski haline döner
Bu efsanaye çok benzeyen bir de Fırtına Tanrısı'nın kaybolması efsanesi vardır Ancak ikisini aynı efsanenin değişik anlatımları olarak kabul edebiliriz
Bu efsanelerin dışında Güneş Tanrısı'nın, Hannahanna'nın ve başka tanrıların da kayboluş mitosları vardır Ancak bunları aynı efsanelerin farklı yorumları olarak düşünebiliriz
Bu konuya dahil edebilceğimiz ilginç bir motif de Ay'ın düşme mitosudur Hatti kökenli bu mitosun bir ay tutulmasını mı anlattığı yolksa farklı bir ritüelden mi bahsettiği bilinmemektedir :
"Kaşku (Ay tanrısı) gökten düştü Şimdi o Kilammar (tapınak) üstüne düştü Ancak onu kimse görmedi Şimdi tanrı (Gök/Fırtına tanrısı) onun arkasından yağmur saldı Ve arkasından yağmur sağanakları gönderdi Onu korku aldı Hapantalli aşağıya onun yanına gitti, o zaman onunla konuştu Gidiyor musun? Ne yapıyorsun? "
|
|
|
|