Yalnız Mesajı Göster

Namık Kemal'arnavut İddaa'larına Karşın..

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Namık Kemal'arnavut İddaa'larına Karşın..

NAMIK KEMAL

Yakın tarihimizin en büyük insanlarından biri olan Nâmık Kemâl hak-kında şimdiye kadar yazılan eserlerde birbirine çok aykırı düşünceler ileri sürülmüştür Bütün insanlar hakkında birbirine benzemeyen fikir ve düşünceler ileri sürmek tabiîdir Fakat vatana hizmet etmiş millet için çalışmış ve hürriyet uğrunda her şeye katlanmış yüksek ahlâk sa-hibi bir insanı bu gibi meziyetlerin tam tersi görmek ve göstermek elbette ki hususî maksatlarla hareket etmek demektir

Nâmık Kemâl için yazılmış eserlerin en büyükleri tarih sırası ile Sa-dettin Nüzhet Rızâ Nur ve Necip Fazıl tarafından kaleme alınmış olan-lardır Millî Eğitim Bakanlığı tarafından para ile ve ısmarlama olarak yazdırılan sonuncusunun hiçbir ilmî değeri yoktur Kaynakları arasında Rızâ Nur’un kitabı alınmadığı hâlde onun bir kopyası olduğu anlaşılan fakat içinde ilmî ve ciddî bir mütalâaya rastlanmayan bu eserin yazarı da esasen Nâmık Kemâl hakkında ilmî bir monografi yazacak yetkide değildir

Sadettin Nüzhet ve Dr Rızâ Nur’un eserleri ise ayrı bakımlardan kale-me alınmıştır Rızâ Nur'un eserinde Nâmık Kemâl hakkında ileri sürü-len düşünceler ve fikirler çoğunluğunkine uygundur Yâni Nâmık Ke-mâl'in vatanseverliği yüksek şairliği milliyetçiliği ahlâkî büyüklüğü kabul edilmektedir Sadettin Nüzhet ise Nâmık Kemâl'de bazı mezi-yetler kabul etmekle beraber onun milliyetçiliğini ve ülkücülüğünü kabul etmemekle üstelik de Nâmık Kemâl'in Arnavut olduğunu ileri sürmektedir

Çok iyi tanıdığım Sâadettin Nüzhet'in bu fikirlerinin samimî olmadığını biliyorum Onun hangi kaygular ve ne gibi düşünceler ile böyle yazdı-ğım da biliyorum Şahsiyata dökülmemek için bu zoraki düşmanlığın sebeplerim saymayacağım Fakat onun bu yanlış davranışı birçok kafaları da bulandırdığı ve bulandırmaya devam edeceği için bunlara cevap vereceğim Türk olmayan veya yabancı ülkülere bulaşmış kim-seler bu fikirleri sömürmekte oldukları için Sadettin Nüzhet de bil-meyerek ve istemeyerek kötülük yapmış bir duruma düşmektedir

1- Nâmık Kemâl'e yapılan hücum ve iftiraların başında Arnavutluğu hakkındaki iddia gelir Bu iddia iki sebebe dayandırılmaktadır:

a)Kemâl'in annesinin babası Abdüllâtif Paşa’nın Koniçeli olması

b) Nâmık Kemâlin "Tâkib" adlı eserinde: "Bendeniz Arnavudum ama o kadar ciğerden hoşlanmam Hârâbât'ın her sayfasında ise bir ciğer mazmununa tesadüf ettikçe kendimi Bahçekapısındaki Süslü'nün lokantasında zannediyorum da gönlüme istikrah geliyor" demesi

Bu iki zayıf delil ile Nâmık Kemâl'i Arnavut yapmak için insanın mu-hakkak bir niyeti olması gerekir Çünkü bir insanın annesinin babası Arnavut olmakla kendisinin de Arnavut olması gerekmez Ambriyoloji ilmine göre o insanda ancak %25 Arnavut kanı var demektir Eğer Nâ-mık Kemâl'in annesinin babası gerçekten Arnavut ise kendisinde dörtte bir nispetinde Arnavut kanı olduğunu kabul ederiz Fakat k-anının dörtte üçü ile kültürünün tamamının Türk olmasını bir yana bı-rakarak Kemâl'e Arnavutluk kondurmak çok gülünçtür Kaldı ki anne babasının Arnavutluğu da kesin değildir sadece bir ihtimâldir Çünkü Koniçeliler Arnavut değildir Bu İstanbul'daki Koniçelilerden sorulup öğrenilebilir Dr Rızâ Nur "Nâmık Kemâl" adlı eserini yazarken Koni-çelilerin ırkı hakkında araştırmalar yapmış ve İstanbul'da da benim araştırma yapmamı istemişti Yaptığım araştırmalara göre "Konice" kelimesinin Sırpça Rumca ve Arnavutça olmadığını Koniçelilerin ken-dilerini Türk saydıklarını aralarında bozuk bir Rumca Selanik şivesine benzeyen bir Türkçe ve çarşıda kısmen Arnavutça konuştuklarını öğ-renmiştik

Bu muhtemel % 25 Arnavutluğa karşı Nâmık Kemâl'in baba tarafından sağlam bir Türk soy kütüğü vardı ki inkâr olunamayacak kadar kuvvetlidir Nâmık Ke-mâl'in bilinen ilk dedesi Konyalı Bekir Ağa onun oğlu sadrazam ve şehit Topal Os-man Paşa onun oğlu derya kaptanı ve III Ahmed'in damadı şâir ve hattat Râtib Ahmed Paşa onun oğlu beğlerbeğilik rütbesi almış olan ve III Mustafa'ya mabe-yinci olan Şemseddin Beğ onun oğlu ve Nâmık Kemâl'in babası da II Abdülha-mid'in baş müneccimi Mustafa Âsim Beğ'dir Görülüyor ki Nâmık Kemâl 250 yıllık aristokrat ve vatana hizmet etmiş bir aileye mensuptur III Ahmed'in kızı Ayşe Sultan ile evlenen Râtib Ahmed Paşanın on tane oğlu vardır Bunlar herhalde aynı hanımdan değildir Eğer Nâmık Kemâl'in dedesi Şemseddin Beğ Ayşe Sultandan doğmuşsa Kemâl kısmen de Osmanlı hanedanına mensup demektir Buna göre Kemâl'in soykütüğü şöyle olmaktadır:

Alıntı Yaparak Cevapla