11-04-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay Tadım Sözlüğü
C
Case - hardened Kabuklu yapı- Dış yüzeyi tamamen kurumuş, fakat iç yüzeyinde nemin tamamen uzaklaştırılamadığı bölgelerin yer aldığı kuru çay yaprağı

- Genelde kurutma işlemi süresince nemin çok hızlı uzaklaştırılması nedeniyle meydana gelir

Cedarwood Sedir odunu- Demdeki, sedir ağacı kokusunu hatırlatan odunsu özellik

Character Karekter- Çayın kökeni ülkeyi ve bölgeyi tanımayı sağlayan çay deminde istenilen nitelik

Cheesy Peynirimsi- Genellikle uygun olmayan zamanda yapılan hasattan veya kalitesiz tahta kutulardan kaynaklanan, peyniri hatırlatan belirgin ve istenmeyen kuru çay ve demdeki özellik

Chesty Odunumsu- Kalitesiz kutulara konulan kuru çaylarda ve demde gözlemlenen, istenmeyen reçinemsi özellik

Choppy Dalgalı yapı- Parçalayıcı veya kesiciden geçirilen bazı ortodoks çayların görünüşü

- Bu terim sıklıkla BP görünüşündeki yaprağı tanımlamak için kullanılır

Chunky - Çok büyük boyutta kırılmış yaprak çay
Clean Temiz- Kuru çayda lif, çöp hiçbir yabancı madde bulunmaması

- Muntazam olarak derecelendirilmiş yaprak

- Karekteri olmayan ve nötral olan çay demi

CoarseKaba- İmalattan kaynaklanır

- Kuru yapraktaki sap ve/veya lif varlığından kaynaklanan istenmeyen acı dem

Cold weatherSoğuk hava- Dem de, soğukta üretim sonucu ortaya çıkan belirli özellikler

- Özellikle parlak ve sert
Kısmi karekter ve tada sahiptir
ColouryRenkli- Demdeki canlılık ve yoğunluk

CommonYaygın, sıradan- Özelliği az olan düşük kaliteli çay demi

ContaminatedKirlenmiş- Kokulu bir maddeyle temastan veya o maddeye yakın olmaktan kaynaklanan yabancı lezzete sahip çay demi
CookedPişmiş- Çayın bütün özellikleri yok olacak derecede yanmış dem

CopperyBakırımsı- Çok iyi kalitede çayı gösteren, parlak bakır renginde posa

CreamKrema- Likör soğumasında dem de elde edilir
Kuvvetli siyah bir çay demi soğumaya bırakıldığında yavaşça bulanmaya başlar, bulanıklık zamanla kalınlaşarak bulanık bulutsu bir çökelti halini alır Bu görüntü krema olarak bilinir ve çökelti çay kreması olarak adlandırılır Krema çay deminin kalitesinin ifadesinde kullanılır, çoğunlukla çayın Pazar değerini artırır Diğer yönden endüstriyel problemlere de yol açar Instant tea imalatında eğer krema alınmazsa sprey kurutucuların deliklerini kapatır Bu problem çay kremasının fazlalığı santrifüj yolu ile çay liköründen ayrılmasıyla giderilir ancak buda çaydaki bir çok istenen karekteristik özelliğinden yok olması sonucunu doğurur (*)
* Tea Cream, A Complex Story, K Sivapalan ve N Herath, Tea Research Institue of Srilanka
CrepyKıvrık- BOP tipi kuru çaylar için kullanılır

- Kuru çay yaprağının kıvrılmış görüntüsü

CroppyKaliteli ürün- Ayırt edici karekterli, parlak ve kuvvetli özlü dem

CrushedEzilmiş- Düzgün olmayan ve ufalanabilir görünümü gösteren kuru çay yaprak yapısı

CurlyKıvrım, kıvrılmış- OP tipi çaylar için kullanılır

- Kuru yaprağın kıvrılmış görüntüsü

- Kıvrık görünüşlü kıvrılmış yaprak

|
|
|