11-04-2012
|
#5
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay Tadım Sözlüğü
G
Geranium Itır- Belirli mükemmel çaylardan elde edilen demlerdeki, ıtırları hatırlatan özellik

Gone off Niteliksiz- Demin, yetersiz üretim veya bayatlıktan dolayı beklentilerin altında özelliklere sahip olması

Grainy Taneli- Sert yaprak kırıntıları ve küçük, temiz ve topaklar halindeki toz çay

Grapenutty Üzüm - fındık görünümlü- Üretim işlemi sırasında eşit büyüklükte topakçıklar şeklinde kıvrılmış CTC çaylar
Grassy Otumsu- Yetersiz solma sonucu bazı çayların deminde bulunan tat
Grey Gri- Tasnif aşamasında aşırı yıpranmayı ifade eder

- Kuru çay yaprağının en çok arzu edilmeyen rengi

Green Yeşil- Soldurma ve fermantasyon yetersizliğinden oluşan hoş olmayan dem burukluğu
- Posa, parlak yeşilse iyi kalite, matsa iklim veya üretimde kıvırma, oksidasyon eksikliğinin göstergesidir

Gritty İnce sert - Özellikle dokunulduğunda sert olan küçük kırıntı ve toz halindeki çay

HairySaçaklı, sakallı- Dikkate değer miktarda ince, uzun lif içeren kuru çay

HardSıkı, sert- Sert likör, kaliteli çayın belirtisi

HeavyAğır- Görünüşün aksine yığın yoğunluğu fazla olan kuru çaylar

- Genellikle istenmeyen koyu, renkli, çok mat çay

HarshKabalık- Demdeki ham ve hoş olmayan, otsu tat
- Soldurmadan kaynaklanır

High-firedAşırı kurutma- Aşırı kurutma ama yanık değil

HungryAç- Kap kalitesinden yoksun çay demi

IIrregularDüzensiz- Sınıflandırma sonrası muntazam olmayan kötü sınıflanmış kuru çay

InkyMürekkepli- Keskin, kurşunumsu mürekkep tadına benzeyen oldukça metalik karekterde dem

J
JuicyÖzlü- Mükemmel, çok özellikli dem

LLackingYoksun- Özelliği ve belirgenliği olmayan çay demi

LargeGeniş- Sınıflamada normalden büyük olan çay yaprağı boyutu
LeafyYaprak çay- Sınıflandırılması için normalden daha geniş yapraklara sahip olan çay

LeggyBacaklı- Uzun ince yaprakları olan çay
Light- Düşük kalitenin göstergesidir

- Görünüşün aksine yığın yoğunluğu az olan çaylar

- Dem rengi ve kuvvetindeki eksiklik
|
|
|