11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi
Hapsetme : Bir malzemeyi bir yiyeceğin içine koyup sıkıca kapatma işlemi Örneğin mantı, iç malzeme hamurla kapatılır
Harç : Garnitür, sos, iç veya pişirme suyu olarak ayrı bir kapta hazırlanıp yemeğin üzerine veya içine karıştırılan unsur
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır
Hamuçera (Yöresel Tanım) : Dağ çileği
Hareng : Ringa balığı türünden bir balık Lakerda gibi salamura olarak satılır
Hasbir (Yöresel Tanım) : Safran
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavi - siyah veya beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır
Havan : İçinde bir şey dövülüp ufalamaya yarayan çukur kap
Havaneli : Havanda bir şeyi dövmeye yarayan tokmak
Helvane-Helvahane : Dibi, mayonez tenceresi gibi tümsek tencere Kevgirle kavurma işlerinde çok kullanışlıdır
Herke (Yöresel Tanım) : Un, su ve yumurta karışımı
Herse (Yöresel Tanım) : Yağlı et
Hırçik (Yöresel Tanım) : Salatalık kabuğunun kurutulmuşu
Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden çekilir Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır
Hint Biberi : Köri ve köri baharatı
Hollandez Sos : Yumurta sarısı, tereyağ ve limon suyu ile yapılan sıcak sos
Hoşaf : Kuru meyve (üzüm,incir,erik,kayısı vb) kompostosu
|
|
|