11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü M Harfi
Madalyon : Madalya şeklinde kesilmiş dilimler Dana madalyon gibi yani 1 cm kalınlıkta yuvarlak bonfile dilimleri
Mahlep : İdris ağacının koyu kırmızı renkte olan meyvelerinden elde edilen (kuru pasta vb ) gibi hoş bir koku ve tat vermek için kullanılan bir tür baharat
Mandolin : Sebze kıymak, rendelemek veya kesmek için kullanılan profesyonel el aleti
Mango : Ekvatoral bölgelerde yetişen, patates büyüklüğünde, içi turuncuya çalan dışı yeşil renkte olan bir meyve türü
Marinad (Marinade) : Et, balık ve tavuğa; dinlendirmek, yumuşatmak ve tat vermek için, aromatik malzemelerle yapılan işlem (bir çeşit terbiye) Av hayvanı ve kırmızı etler %80 kırmızı şarap, %20 sirke karışımına piyaz şeklinde kıyılmış soğan, havuç, kereviz dalı, defne yaprağı, kekik, tane karabiber ve karanfil eklenip içine marine edilecek etler konup dinlendirilir
Marine Etmek : a- Şarap, sirke ve aromatik malzeme karışımının içinde yatırmak (av hayvanları ve kırmızı et için) b- Anlık marinad; sıvıyağ, soğan suyu, baharat vb içine yatırarak tat ve lezzet elde edilir
Mariz (Marise) : Kauçuktan yapılmış saplı sıyırıcı Akıcı (sos, çorba vs) yiyecekleri sıyırmak için kullanılan alet
Marj (Marge) : Eklenebilir pay (Ticari bir işlemde zarar tehlikesine karşı ayırılan pay)
Marmit (Marmite) : a- Kazan veya tencere b- Kahverengi ya da normal et ve kemik suyu
Marsala : Tatlımsı kırmızı şarap Sos yapımında kullanılır
Maya : Besinlerin mayalanması için kullanılır Tek hücreli organizma
Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır
Metabolizma : Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketli, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişmelerin bütünü Sindirim sistemi
Metal Kap : Çelikten, alüminyumdan, demirden veya bakırdan yapılmış kaplar; tencere, kasrol, tava, kazan vb
Meyane : Aynı miktarda un ve tereyağı kavrulup soğutulur (sosları koyulaştırmakta kullanılır)
Meyve Jölesi : Şeffaf pasta, turta kuvertürü
Mızıkmak : Lapalaşma Su alarak pörsüme Sulanma
Mijote (Mijoter) : Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü
Mikser : Malzemeyi ezmeye, kıymaya, çekmeye yarayan alet
Milföy (Milfeuille) : Yaprak hamurundan yapılan bir pasta Yağlı yaprak hamur
Minyonet : a- Kuzu filetosuyla yapılan bazı yemek isimlerinde kullanılır Mesela; biberli kuzu minyonet, marsalalı kuzu minyonet vb b- Ezilmiş veya kırılmış karabiber taneleri
Mirpua (Mirpoix) : Fındık büyüklüğünde (tavla zarı şeklinde) doğranmış sebzeler; sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan sebzeler
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde
ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur
Mizanplas (Mis en place) : Yemek ya da servis için yapılan hazırlık
Mol : Yumuşak Katıyla yumuşak arası Ekmek hamuru sertliğinde
Morbiber (Site) : Yemek paylaşınca güzel sloganıyla damaklarımıza tat katan site
Moriy : Kuzukulağı mantarı Genelde kurutulmuş olarak satılan pahalı mantar türü
Möreng (Meringue) : Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki (beze) yumurta beyazı; çeşili yöntemlerle hazırlanan mörengler vardır; İtalyan, normal, İsviçre mörengi gibi
Muskat : Muskat ağacı meyvelerinden elde edilen bir baharat türü Fındık büyüklüğünde bir cevize benzer (bebe cevizi, Hint Cevizi olarak da bilinir)
Mühürleme : Üzeri kuruyabilir, bazı sos veya yiyeceklerin üzerine çiğ tereyağı dokundurarak kabuk bağlamasını önleme yöntemi
|
|
|