11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü T Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü T Harfi
Tabasko : Acı, kırmızı ve sıvı biber sosu Marketlerde küçük şişelerde satılır
Tabldot (Table d'hote) : Seçme olanağı olmayan 2 - 3 çeşit yemekten meydana gelen bir öğünlük yemek listesidir Listedeki bütün yemekler için sabit tek bir fiyat uygulanır
Tapyoka : a- Manyok kökünden çıkarılan bir nişasta b- Tane olarak da bulunabilir (örneğin: tapyokalı çorba)
Tarçın : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Tart (Tarte) : Altlık hamurla, çemberde pişen meyveli pasta (tart kalıbında)
Tart Kalıbı : Pay, tart ve turta pişirmede kullanılır Derinliği 2-3 cm olan bu kalıplar cam veya metal olabilir
Tartölet (Tartelette) : Küçük tartlar; bir kişilik veya bir lokmalık olur
Tef Yağı : Gömlek yağı
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır
Terbiye : a-Marinad (et, tavuk ve balık için) b- Bağlamak (çorbalar için: un, bütün yumurta veya sarısı, yoğurt veya limon suyundan yapılan tat ve bağlama unsuru)
Terin (Terrine) : Toprak kap güveç; dikdörtgen ve derin kalıp şeklinde olan bu kap metalden de yapılabiliyor
Tip 1 : Un kalitesini belirleyen standart En iyi un (ekstra böreklik, baklavalık) un tip 1'dir
Tirit : Kaz yağıyla iki yüzü de kızartılarak pişirilmiş, yağlanarak üçgen kesilmiş köy yufkası
Toksin : Canlı organizmalarda görülen zehir (vücumuzda bulunan ve atılan bir nevi zehirli atık)
Tomatiz ekşisi : Domates salçası
Torşon (Torchon) : Mutfakta kullanılan, aşçı el bezi 60 cm x 60 cm ölçülerinde pamuklu beyaz el bezi
Tost : a- Kızartılmış tost ekmeği dilimi b- Kızartılmış sandviç
Tranç : Sığır budunda bulunan en büyük et parçası
Tranş (Tranche) : Dilim Dilimleme Örneğin; jambon tranşı: Jambon dilimi
Trüf (Truffe) : Toprağın içinden çıkarılan, siyah yuvarlak ve aromatik bir mantar çeşidi
Tur Vermek : Milföy, yaprak ve katmer hamurlarına yağ ekledikten sonra açıp katlayarak tel tel olmasını sağlayan işlem
Turnedo (Tournedos) : Bonfilenin orta veya en iyi kısımlarından alınan parça Izgara veya soslu yemeği yapılır
Tutam : Çok küçük bir miktar; bir fiske
|
|
|