Yalnız Mesajı Göster

İsimler Sözlüğü

Eski 11-04-2012   #35
Prof. Dr. Sinsi

İsimler Sözlüğü

MÜRSEL: (Ar) Er 1 Gönderilmiş yollanılmış Şeriat sahibi peygamberler 2 Salıverilmiş suç 3 Bir yazı sitili Hz Peygamberin isimlerinden
MÜRŞİD: (Ar) Er 1 İrşad eden, doğru yolu gösteren kılavuz 2 Tarikat şeyhi Gafletten uyandıran
MÜRŞİDE: (Ar) Ka - (bkz Mürşid)
MÜRÜVVET: (Ar) Ka - İnsaniyet, mertlik, yiğitlik Cömertlik, iyilikseverlik
MÜSEVVER: (Ar) Ka - Çevresine sur, duvar çevrilmiş korunmuş
MÜSLİM: (Ar) Er - İslam dininde olan
MÜSLİME: (Ar) Ka - (bkz Müslim)
MÜSTAKİM: (Ar) Er - Doğru, düz, dik Temiz, namuslu
MÜSTEAN: (Ar) - Kendisinden yardım beklenen, yardım istenen -Allah'ın sıfatlarındandır
MÜSTEBŞİR: (Ar) Er - İstibşar eden, müjdeleyen Müjde ile sevinen
MÜSTECAB: (Ar) Er - İsticabe edilmiş, kabul olunmuş, (bkz Mücab)
MÜSTEKBİR: (Ar) 1 Kibirlenen kendini büyük gören, büyüklenen 2 Alah'a karşı büyüklenen kafir ve mülhid - İsim olarak kullanılmaz
MÜSTEKFİ: (Ar) Er - Yetecek kadarını isteyen
MÜSTENİR: (Ar) Er - Işıklı, parlak
MÜSTENİRE: (Ar) Ka - (bkz Müstenir)
MÜSTESNA: (Ar) 1 İstisna edilen, kural dışı bırakılan, bırakılmış 2 Bütün 3 Ayrı tutulan, ayrık 4 Benzerlerinden baskın - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır
MÜSTEZIM: (Ar) Er 1 İstizanı eden, büyük gören, büyük tutan, cömert 2 Kibirli, gururlu
MÜŞERREF: (Ar) - Şereflendirilmiş kendisine şeref verilmiş, şerefli
MÜŞFİK: (Ar) - Şefkatli, merhametli, acıyan, seven - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır
MÜŞFİKA: (Ar) Ka - (bkz Müşfik)
MÜŞİR: (Ar) Er 1 Haber veren, bildiren 2 Emir ve işaret eden 3 Mareşal - Daha çok lakab olarak kullanılır
MÜŞTAK: (Ar) Er - İştiyaklı, özleyen, göreceği gelen, can atan
MÜŞTEHİR: (Ar) - İştihar eden, şöhret bulan, meşhur - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır
MÜTEÂL: (Ar) Er - Yüksek, yüce (bkz Bülend)
MÜTİM: (Ar) Er - Tamamlayan, tamamlayıcı, tamamlamaya yarayan
MUTTAKİ: (Ar) Er - İttika eden, sakınan, çekinen Allah'tan korkan, abid, zahid - Hz Peygamberin isimlerinden
MÜVEDDET: (Ar) Ka - Sevgi, muhabbet, dostluk
MÜVELLÂ: (Ar) - Bir davanın veya anlaşmazlığın halli, bir işin araştırılması konusuna şeriatça vazifelendirilmiş şahıs - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır
MÜYESSER (Ar) Ka - Kolayı bulunup yapılan, kolay gelen, kolaylıkla olan
MÜZAHİR: (Ar) Er - Zahir olan, arka çıkan, yardım eden, koruyan
MÜZDÂD: (Ar) Er - Ziyadeleşmiş, artmış, çoğalmış - Türk dil kuralı açısından "d/t" olarak kullanılır
MÜZEHHER: (Ar) Ka - Çiçekli, çiçeklenmiş, çiçek açmış - (bkz Zühre)
MÜZEKKİR: (Ar) Er � Zikreden hatıra getiren anan Zikreden ibadet eden - Hz Peygamberin isimlerinden
MÜZEMMİL: (Ar) Er 1 Bir şeye sarılmış sargılanmış 2 Kur'an-ı Kerim'de bir sure adı
MÜZEYYEN: (Ar) Ka - Zinetlendirilmiş, süslenmiş, süslü

Alıntı Yaparak Cevapla