Konu
:
Portakal Nedir
Yalnız Mesajı Göster
Portakal Nedir
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Portakal Nedir
Portakal Nedir
Apfelsine / Orange / Apfelsinenbaum / Orangenbaum / Orangem
Turunçgillerden bir meyve
Akdeniz çevresinde ve sicaklik ortalamasi 23° ilâ -3°C arasinda olan yerlerde yetisen agaçlardir
Bu agaçlarin meyveleri portakal adini alir
Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta seklindedir
Kabuklari sarimsi turuncu renkte, hos kokulu ve suyu mayhos tatlidir
Portakal agaci genellikle 2-3 m boyundadir
Verdigi meyve de 500-600 civârindadir
Yapraklari sert ve düz kenarlidir
Kökleri derine iner
Portakal çiçekleri beyaz, bes çanak ve taç yaprakli olup hos kokuludur
Meyvelerin kabugunun hemen altinda beyazimsi ve acimsi lezzette albedo kismi bulunur
Meyveleri sarimsi-kirmizi renkli çok gözlü ve gözleri etli tüylerle doludur
Meyve kabugu derimsi olup çok sayida salgi cepleri tasirlar
Portakalin çekirdekli ve çekirdeksiz çesitleri vardir
Çekirdeksiz cins olan Finike, Mersin ve Hatayda yetisen “yafa portakali” kalin kabuklu ve uzunca meyvelidir
Kabuklarindan reçel yapilir
Dörtyol portakali ise çekirdeklidir
Ince kabuklu ve suludur
Washington meshur olup çekirdeksizdir
Türkiyede yetistigi yerler:
Güney Anadolu ve Dogu Karadeniz (Rize çevresi)
Kullanildigi yerler:
Kabuklarindan portakal esansi elde edilir
Bundan dolayi kabuk, çiçek ve yapraklarindan parfümeride koku ve lezzet vermekte kullanilan uçucu yaglar elde edilir
Organik asitler, sekerler ve C vitamini yönünden zengindir
Ayrica ilâçlarin terkibine de girerler
Portakal çiçeklerinin kaynatilmasindan elde edilen su, spazm giderir
Portakal kabuklarindan yapilan surup ise mide hastaliklarinda kullanilir
Sogukalginligi, grip ve nezlede faydalidir
Atesi düsürür
Seker hastalarina faydalidir
Cildi güzellestirir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul