Yalnız Mesajı Göster

Ramazan Sözlüğü ..

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Ramazan Sözlüğü ..

Zekât Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü gibi anlamlara sahip olan zekât, İslami bir terim olarak belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için belirli kişilere verilmesi demektir Kur'an-ı Kerim'de birçok yerde namazla birlikte emredilen bir ibadet olan zekât, "varlıklı insanların malında, ihtiyaç sahiplerinin bir hakkı" olarak değerlendirilmiştir (Mearic 24-25) Zekât, borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olarak, kazanç sağlayacak mülke sahip olan her akıllı ve hür Müslüman'ın yerine getirmekle yükümlü olduğu bir ibadettir Başka bir ifadeyle zekât, varlıklı Müslümanların, ihtiyaç fazlası mal veya paralarının kırkta birini fakirlere verme yükümlülüğüdür Tevbe Suresi'nin 60 ayetine göre zekât verilecek kişiler şunlardır: Yoksullar, hiçbir şeyi bulunmayanlar, zekât toplamakla görevli memurlar, kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlar, köleler, tutsaklar, borçlular, Allah yolunda savaşanlar ve yolda kalmış kişiler

Fitre (fıtır sadakası) Fitre, Ramazan Bayramı'na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları her bir kişi için vermeleri gereken bir sadakadır Fitre, oruç tutan Müslümanın, oruçluya yakışmayan davranışlarla zedelenen ibadetinin eksiklerini tamamlar Aynı zamanda fakirlerin bayram sevincine katılmasını sağlar Fitre, kişiyi en azından bir gün için doyuracak bir miktarda olmalıdır Hz Peygamber fitrenin, Ramazan Bayramı'nın birinci günü sabah namazıyla bayram namazı arasında verilmesini tavsiye etmiş ve kendi uygulaması da bu yönde olmuştur Bunun yanında fitre, Ramazan ayının girmesinden itibaren herhangi bir gün de verilebilir Bu yılki fitre miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından en az 6,5 TL olarak belirlenmiş; kişinin, alt sınır olarak belirlenen bu miktarı, gelir durumunun el verdiği ölçüde artırması tavsiye edilmiştir

Dua; sözlük anlamı itibariyle istemek, çağırmak, davet etmek demektir İslamî bir terim olarak da "Allah'a yalvarmak, ondan bir şeyler istemek" gibi manaları taşımaktadır Hadislerde "ibadetin özü", "rahmet kapılarının anahtarı", "müminin silahı" ve "dinin direği" gibi ifadelerle tanımlanmıştır Dille olduğu gibi kalp ve fiillerle de dua edilebilir
Ayetlerde Allah Teala kendisine yönelip duada bulunacak kullarına "cevap vereceğini" bildirmekte: "Kullarım beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler" (Bakara, 186) (Ayrıca bkz Mümin, 60)
Nasıl dua edileceğine dair, bir ayette de şu şekilde buyuruluyor: "Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin Çünkü O, haddi aşanları sevmez" (Araf, 55)
Duanın geri çevrilmeyeceğini müjdeleyen bir hadiste ise şöyle buyuruluyor: "Kul, elini açarak Allah'tan hayır bir şey dilerse; Yüce Allah, kulunun elini boş olarak geri çevirmekten haya eder" (Tirmizi, 3556)

Alıntı Yaparak Cevapla