Prof. Dr. Sinsi
|
Üzüm Cinsleri Terimleri Sözlüğü
-H-
Hacıbalbal,
Hafızali,
Hasandede,
Hatun parmağı,
Horoz karası
Hönüsü (Sofralık),
Hüseyni (Gaziantep yöresine özgü) ,
-I-
Işıklı,
-İ-
İlkeren(Trakya),
İpek,
İrikara,
İsabella,
İsabella (Çilek üzümü' de denir Doğu karadeniz, Batum civarında yetişen siyah üzüm )
İt
-J-
Jamit,
-K-
Kabarcık,
Kadarka
Kalecik karası,
Kale burcu
Karaburcu (Pekmez yapılan Kayseri yöresi üzümü),
Karaerik,
Karagevrek,
Karga
Karalahna (Şaraplık),
Karanlıkdere
Karaparmak-Sergikarası-Karasergi (Yuvarlak, iri, ekşi ve siyah üzüm),
Karasakız (Şaraplık),
Karasirke (Ekşi üzüm),
Kardinal-Cardinal (Kırmızı ve iri taneli üzüm),
Kazak beyazı,
Keçimemesi (uzun taneli, sert kabuklu, şaraplık üzüm, Bulgaristan' da Mavrud denir )
Kına
Kınalı yapıncak
Kızıl üzüm,
Keçi memesi
Klaret (Beyaz şaraplık Trakya yöresi üzümü),
Kişmiş,
Konak beyazı,
Kozak,
Köpek
Kroko (Trakya yöresi), Köhnü, Kömüşmemesi,
Kuntra (Karasakız da denir)
Kuş
Künefi,
-L-
Lival
-M-
Malaga
Marzıvat
Matilde,
Merlot (Fransız),
Misket
Mourverde
Muhammediye,
Muskat, Misket
Müller
Müşküle,
-N-
Narince (Tokat yöresinde şaraplık üzüm), Neferiye (Bozcada),
Nebbiolo
Neferiye
-O-
Odesa
Ora,
Osmanca,
-Ö-
Öküzgözü (Elazığ yöresine özgü kırmızı şaraplık),
|