Yalnız Mesajı Göster

Evde Hazırlanan Konserveler Dikkat Hijyen

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Hazırlanan Konserveler Dikkat Hijyen



Refik Saydam Hıfzısıhha Başkanı Doç Dr Mustafa Ertek, özellikle evlerde yapılan konservelerin hijyen koşullarını barındırmadığı için “Botulismus zehirlemesi” ne yol açabileceğini söyledi

Doç Dr Ertek, “Diğer besin zehirlenmelerine göre çok yaygın değil ancak ölüm oranı çok yüksek olduğu için en önemli besin zehirlenmelerindendir diyebiliriz 1 mikrogramı 1 milyon fareyi öldürebilecek düzeyde bir zehirdir” dedi

Refik Saydam Hıfzısıhha Başkanı Doç Dr Mustafa Ertek, ANKAya yaptığı açıklamada, konserve zehirlenmesi olarak bilinen Botulismus zehirlenmesinin, Clostridium botulinium adı verilen ve çevrede yaygın olarak bulunan bir bakteri nedeniyle ortaya çıkan zehirlenme türü olduğunu belirtti

Özellikle geleneksel usullerle yapılan yani evlerde üretilen konservelerde yeterli ısı uygulanamaması nedeniyle, kutudaki havasız şartlarda bakterinin çoğaldığını ifade eden DoçDr Ertek, şöyle dedi:

“Çoğalan bakteri toksin yani zehir üretmektedir Dünyada bilinen en ciddi toksin budur Bunun zehridir 1 mikrogramı 1 milyon fareyi öldürebilecek düzeyde bir zehirdir Toksin bulunan konservenin tüketilmesiyle de zehirlenme görülebilmektedir”

Diğer besin zehirlenmelerine göre, çok yaygın bir zehirlenme türü olmadığını ancak ölüm oranı çok yüksek olduğu için en önemli besin zehirlenmelerinden biri olduğunu bildiren DoçDr Ertek, “Bu tür zehirlenmelerde her 3 hastadan 1i kaybediliyor ve bunun nedeni de solunum kaslarının felcine bağlı olarak soluk alma sıkıntısından kaynaklanıyor” diye konuştu

"SES KISIKLIĞI BELİRTİLER ARASINDA"

DoçDr Ertek, bu tip zehirnemelerde belirtilerin yaklaşık 12 ile 36 saat arasında görüldüğünü söyleyerek, “Botulismus zehirlenmesinde en sık görülen belirtiler arasında çift görme, göz kapaklarında düşme, göz bebeğinin genişlemesi, ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, kalp atışlarında zayıflık, tansiyon değerlerinde değişme ve en önemli belirtilerinden olan ses kısıklığını sayabiliriz” diye konuştu

DoçDr ertek, ayrıca felç ve solunum yetmezliğinin görülebileceğini de ifade etti

“EVDE HİJYENİK ORTAMDA KONSERVE ÜRETMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Bu tür zehirlenmelerden korunmak için özellikle evde konserve yapmaya ve bu konserveleri tüketme alışkanlığından vazgeçmek gerekliliğine işaret eden DoçDr Mustafa Ertek, “Daha çok sanayi tipi konserve tüketmek lazım Çünkü evde, her ortamda hijyenik koşullarda konserve üretmek mümkün değil” dedi DoçDr Ertek, bu konservelerde herhangi bir tat değişikliğinin de olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Yani herhangi bir ekşime, kokma gibi bir şey olmadığı için bir tereddüt duymadan yenilir Sadece konserve kapağında –ki her zaman olmaz- bir bombeleşme olabilir Genelde aileler de bu zehirlenme görülüyor 3-4 kişilik bir aile bu zehirlenme ile geliyor ve maalesef bazılarını kaybediyoruz”

Botulismus zehirlenmesi şüphesi olan hastaların mutlaka solunum desteği olabilecek yoğun bakım ünitelerinin olduğu hastanelere sevk etmek ve buralarda tedavi altına almak gerektiğini belirten DoçDr Ertek “Aksi halde soluk alamadan hasta ölebilir” diye konuştu


Alıntı Yaparak Cevapla