11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uyuşturucu Madde Kullanimini Önlemek İçin Anne Ve Babalarin Öneriler
MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMA YOLLARI
A Madde bağımlısı insanlara nasıl yardım edebilirsiniz?
Bağımlılığın temel göstergesi uyuşturucu sorunu bulunduğunun inkar edilmesidir Bağımlı insanlar genelde problemlerini yadsırlar
Şu bilgiler işe yarayabilir:
Kişiyle onun kendisi üzerine konuş, başka insanlar hakkında değil
Konuşmadan önce ne diyeceğini düşün,
Konuştuğun kişiniye kendisine ve sorunlarına ilgi duyduğunu göster
Duyduklarını ve bildiklerini başkalrına anlatma
Eğer ciddi bir tehlike görüyorsan yardımcı olabilecek kişi ve kuruluşların adreslerini temin et (Almanyada, Beratungsstellen, Kliniken, Jugendhilfe, Telefon-Notruf)
Önemsememe, inkar etme, kabullenmeme gibi durumların sık görüldüğünü önceden bilmen gerekir
Eğer bu işi yapmıyacağını farkedersen kendin yardım ara
Tekrar tekrar konuşma teklif et
B Eğer ben kendimde bağımlılık problemi fark edersem , kendim ne yapabilirim?
Bu halde ilk adımı atmış bulunuyorsun
Güven duyduğun bir kimseyle sorununu konuş
Bu kişiye problemi başkalarına açmamasını rica et
Yardım edebilecek kişi ve kuruluşların adreslerini bul
Yardım kabul etmek kolay değildir am zorunludur
Kendi açıklamalarına ve sözverişlerine inanma
Bir defa dah, bu son , bunu herkes yüz kere söylemiştir Bu soruna dahildir
Bedensel ve Ruhsal çok kötü bir duruma düşmeyi bekleme
--------------------------------------------------------------------------------
Madde kullanımı:
Madde kullanımı Deneme şeklinde kullanım, Eğlence amacıyla kullanım, Keyfi amaçla kullanım, Alışkanlık şeklinde kullanım, ve Zorunlu kullanım olarak sınıflandırılır
Eğlence amacıyla kullanım Akranlar arasındadaki sosyal ilişkiler sırasında kabul görmek amacıyla zamam zaman
tütün alkol yada esrar kullanılmasıdır Madde kullanımı ile tedirginlik ya da stresin azaldığının öğrenilmesi sonucu
tekrarlanan keyfı kullanım süratle fıziksel yada psikolojik bağımlılığa dönüşebilir Alışkanlık halinde yaşamın büyük bır kısmını madde(ler) işgal etmiştir Bu psikolojik ve sosyal bir bağımlılık demektir Zorunlu kullanımda ise kişi kendini kullanmaktan alıkoyamaz Bu madde temin etmek için fuhuş ve hırsızlık gibi davranış bozukluklarına bileyol açabilir
Bağımlılık: Çok genel olarak ifade edecek olursak içme davranışı üzerinde kontrol kaybı, kötüye kullanım ile bağımlılık arasındaki kritik sınırı oluşturmaktadır
Çekilme veya yoksunluk sendromu : Bir maddenin düzenli bir şekilde kullanımını takiben azaltılması veya bırakılması sonucu oluşan bedensel belirtilerdir
Tütün (sigara)
Tütündeki aktif madde nikotindir Sigara dumanındaki nikotinin %25i vücuda alınmakta ve 15 saniye içinde beyne ulaşmaktadır Nikotinin yarılanma ömrü yaklaşık 2 saattir
Nikotin bağımlılığı
Çok çabuk bağımlılık gelişmektedir Bazı durumlarda sigara içimini destekleyen sosyal faktörler ve sigara üreticilerinin reklamları sigara bağımlılığını destekler Ebeveynleri ve kardeşleri sigara içen ve model oluşturan kişilerde kullanma oranı daha fazladır
Tütünün erken etkileri:
Kalp hızında artış, vücut ısısında düşme, kas gevşemesi, sinir sisteminin uyarılması, yüksek kan basıncı
Sigara içenlerde devamlı öksürük, süreğen (kronik)bronşit sık görülen belirtilerdir Akciğer kanseri ise seneler sonra sigara içmeyenlere oranla kat kat fazla görülür Hamile kadınlarda erken doğum, doğum tartısı düşük bebek daha sık gözlenir Anne ve/veya babları sigara içen Bebekler daha sık hasta olurlar Bu bebeklerde tekrarlayan bronşit, ortakulak iltihabı, gripal enfeksiyonlar hatta beik ölümleri ortalamanın üstünde olurç
Sigara tiryakilerinde yoksunluk belirtileri şunlardır:
huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik, bulantı, baş ağrısı, iştah artması, konsantrasyon bozukluğu
|
|
|