Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık Reçeteleri
ADET ZORLUĞU VE DÜZENSİZLİĞİNE
1 tarif
Civan perçemi,Baldırıkara, Altun ot, kırk kilit otu, maydanoz yaprağı , adaçayı, papatya, gülhatmi, hayıt yaprağı ve çiçeği, boy otu, ısırgan yaprağı, menekşe kökü çiçeği ve dalları, lahana, rezene, mine çiçeği, tere otu yaprağı, gül yaprağı, pelin otu, yarpuz, aynı sefa yaprakları ve çiçeği, ardıç meyvesi
Bu bitkiler ayrı ayrı veya karıştırılarak kullanılırlar;
2 çorba kaşığı karışım
1 lt suya konur, 2-3 dakika kaynatılıp 10-15 dakika demlendirilir Aç karnına 3 öğün 1-2 bardak günlük ve taze olarak içilir
NOT : Adetli iken içilmemesi gerekir
ADET KANAMALARINI DURDURMAYA
1 tarif
50 gr yumurta kabuğu dövülüp hafif tavada kavrulur
50 gr Havlucan tozu
50 gr Kardeş kanı
1 kg bala karıştırılır 3 öğün aç karnına yenir veya süte karıştırılıp içilir
2 tarif
1 fincan tuzsuz tereyağı
1 fincan bal
Karıştırılıp ılık olarak aç veya tok karnına şurup gibi 1-2 yemek kaşığı veya 1 fincan içilir
3 tarif
100 gr Demir Hindi
500 gr Suda eritilir
1 çay bardağı aç karnına içilir
4 tarif
Bol kestane çiğ veya pişirilerek yenir
5 tarif
100 gr Çörekotu dövülür
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün 1 yemek kaşığı aç karnına yenir 
AĞIZ KOKUSUNA
1 tarif
Ardıç meyvesi,küçük hindistan cevizi, karanfil, nane,kakule, badem içi, okaliptus yaprağı, mayana, hardal tohumu, kekik, adaçayı, maydanoz, darıfülfül
Bu bitkiler ayrı ayrı veya karıştırılarak ağızda çiğnenir veya ezilerek yutulur
2 tarif
Çiğ olarak maydanozun yaprakları yenir
3 tarif
100 gr Hindistan cevizi
50 gr Karanfil
50 gr Kakule
1 kg bala karıştırıldıktan sonra aç veya tok karnına yenir
4 tarif
Kekik
Okaliptus yaprağı
Adaçayı
Nane, aynı miktarda kaynatılıp çay yerine aç veya tok karnına içilir
AĞIZ YARASINA
1 tarif
Karadut şurubu içilir, ağız içinde gargara yapılır
2 tarif
Kent hindi dövülüp toz haline getirildikten sonra ağızdaki yara olan kısımlara akşam yatarken sürülür
3 tarif
Zeytin yaprağı ağızda çiğnenir
4 tarif
Papatya, söğüt yaprağı, gül çiçeği, hatmi yaprağı, kekik, biberiye, lavanta,ayni sefa Ayrı ayrı veya karıştırılarak bir tutamı kaynatılıp hem gargarası yapılır, hem de balla karıştırılarak içilir
5 tarif
Tuzlu su ile gargara yapılır
6 tarif
Ayva pişirilir, meyvesi ve kompostosu içilir
NOT : Ağız yarasının bir çok sebebi vardır Mutlaka doktora görünmek gerekir Vitamin noksanlığı bunun en büyük sebebidir
AĞIZ KURUMASINA
1 tarif
Hazanbel kökünün tazesi yenir Kuru kökü suda ıslatılıp ağızda çiğnenir
2 tarif
Taze vişne veya kompostosu, karpuz, armut yenir
3 tarif
Arpa kaynatılıp suyu içilir
AĞRIYI KESMEYE
1 tarif Papatya, yaban mersini, söğüt yaprağı, huşağacı, çınar yaprağı, lavanta çiçeği, kekik, mürver, biberiye, haşhaş, kenevir, ebegümeci, adamotu, civan perçemi, mentollü nane, karabaş otu Otlar ayrı ayrı ya da tamamı kaynatılarak ıhlamur gibi taze olarak içilir
2 tarif
100 gr çörekotu
100 gr zencefil
50 gr kebabiye
50 gr karanfil
1 kg ya da daha fazla bala karıştırılıp yenir
3 tarif
25 gr kınakına
25 gr karanfil
50 gr kavrularak dövülmüş ketentohumu
50 gr çam fıstığı
1 kg bala karıştırıldıktan sonra yenir
ALBÜMİN HASTALIĞINA
1 tarif
Kayın ağacı, kırkkilit otu, altun ot, maydanoz yaprağı, taze fasülyenin kurutulmuşu, civan perçemi, avokado yaprağı
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç ve tok karnına sıcak çay gibi içilir
2 tarif
Kuru soğan ve sarımsak bol miktarda yenir
3 tarif
200 gr Demirhindi , 1 kg suda eritilip suyu çıkarıldıktan sonra 1 fincan, 3 öğün aç karnına içilir
ALLERJİYE
Dikkat edilecek husus:
Yenilen gıdalara dikkat edilir doktora müracaat unutulmamalıdır Yenilen gıdaların allerji yaptığı herkes tarafından bilinmesine rağmen dikkat edilmez Çiçek tozlarına, deterjan ve sabuna dikkat edilmelidir
1 tarif
Kurt pençesi, şahdere otu, adaçayı, ıhlamur, ayrık otu,mayasıl otu, biberiye, mentollü nane
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp ballı çay gibi içilir
2 tarif
Tuzlu su ile pansuman yapılır veya yıkanılır
4 tarif
100 gr polen
100 gr arısütü
100 gr zerdeçal tozu
1 kg bala karıştırılıp süt, üzüm suyu veya sade olarak büyüklere 1 yemek kaşığı, küçüklere 1 tatlı kaşığı olmak üzere yedirilir
5 tarif
Zeytinyağı ve limon yarı yarıya karıştırılıp 4 öğün tok karnına 1 yemek kaşığı içilir
ALTINI ISLATMAYA
1 tarif
Kantaron çiçeği, selvi yaprakları ve meyvesi kaynatılıp suyu içilir
2 tarif
Karaçam sakızından yakı yakılıp bel kısmına sarılır
3 tarif
50 gr Havlucan tozu
50 gr Kardeş kanı
50 gr kavrulup dövülmüş fındık kabuğu
5 ad kavrulup dövülmüş yumurta kabuğu
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün bir yemek kaşığı aç karnına yenir
4 tarif
50 gr Meşe palamudu dövülüp toz haline getirilir
100 gr günlük sakızı
50 gr Havlucan
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
5 tarif
100 gr Çekem otu meyveleri
1 kg suda kaynatıldıktan sonra süzülerek suyu alınır 15-20 tanesi bir fincan suyu ile beraber içilir Sabah aç karnına, akşam yatarken taneler yutulur
ANJİNE
1 tarif
Fesleğen, lavanta çiçeği, mercanköşk, mentollü nane, biberiye, papatya, hatmi, okaliptus yaprağı, mersin yaprağı, gelincik, adaçayı, menekşe çiçeği, gül, kekik yaprağı, kırkkilit otu, sığır kuyruğu çiçeği, söğüt yaprağı
Otlar ayrı ayrı veya karıştırılarak çay gibi içilir (aç veya tok karnına)
2 tarif
Pişmiş ayva, dut, nar, çilek, böğürtlen yenir
3 tarif
Sumak, toz halinde veya meyveleri kaynatılıp kullanılır Dövülmüş sumak salatalarda çeşni olarak kullanılır 100 gr tane sumak 1 kg suda 500 gr kalana kadar kaynatılıp süzülür, 1 fincan suyu içilir
4 tarif
50 gr Zencefil
50 gr Anason
50 gr Keten tohumu
50 gr Çörek otu
1kg balla karıştırılıp aç veya tok karnına 1-2 yemek kaşığı yenir
5 tarif
Bol miktarda narenciye yenilerek suyu içilir
ARPAÇIĞA
1 tarif
Papatya, asma yaprağı, ceviz yaprağı, mürver çiçeği, peygamber çiçeği, sinirli ot yaprağı, ayrı ayrı veya karıştırılarak kaynatılıp pansuman yapılır
2 tarif
Sarımsağın bir dişi kesilip arpacığa sürülür Ekşinar suyu veya çayın demi arpacığa sürülür
ASTIMA
1 tarif
Papatya, hatmi, ıhlamur, adaçayı, karabaş otu, aynı sefa çiçeği, oğul otu, mentollü nane, lavanta, mercan köşk, fesleğen, sığır kuyruğu çiçeği, alıç çiçeği, okaliptus, gelincik çiçeği, maydanoz yaprağı, lahana, mine çiçeği, kuşburnu, gül yaprağı
Otlar ayrı ayrı veya tamamı kaynatılarak içilir
2 tarif
Portakal, greyfurt, havuç, lahana, enginar, erik, elma, soğan ve sarımsak bol olarak yenir
3 tarif
Zeytinyağı, limon, yarı yarıya karıştırılıp 4 öğün 1 yemek kaşığı içilir
4 tarif
50 gr anason
50 gr çörek otu
50 gr kebabiye
50 gr karanfil
50 gr zencefil
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
5 tarif
50 gr hardal
100 gr keten tohumu
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
ATEŞİ DÜŞÜRMEYE
1 tarif
Leylak çiçeği, gül yaprağı, söğüt yaprağı veya kabuğu, iğde çiçeği, at kestanesi, defne yaprağı, enginar, papatya, lavanta, mercan köşk, zeytin yaprağı, kayın ağacı, civan perçemi, mentollü nane, menekşe, maydanoz, turunç, şerbetçi otu, selvi, nergis, ayçiçeği ve kırk kilit otu
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp çay gibi aç veya tok karnına içilir
2 tarif
50 gr sarımsak dövülüp
500 gr süte karıştırılıp 1 fincan ( küçüklere daha az ) içilir
3 tarif
Alkol,sirke ve kolonya vücuda sürülür
4 tarif
Anason kaynatılıp suyu ile banyo yapılır, suyu içilir
5 tarif
Ayva, dut, çilek, böğürtlen, vişne, kızılcık, kiraz, turunç ve limon yenir
6 tarif
Tane somak kaynatılıp suyu içilir, toz halinde de yutulur
AYAK TERLEMESİNE VE KOKUSUNA
1 tarif
Antep fıstığı (çitlenbik) ağacının yaprakları, selvi kozası, kayın ağacının yaprağı veya kabuğu, ayrı ayrı veya karıştırılıp suyu ile banyo yapılır Ayaklar bu su içinde bekletilir
2 tarif
100 gr kına
50 gr nişadır dövülüp karıştırılır Sirke ile macun haline gelene kadar karıştırılıp 12 saat bekletilir Akşam yatarken ayağa sürülür, sabah ayaklar yıkanır
3 tarif
Hardal lapası yapılıp akşamdan ayaklara krem gibi sürülür Sabah yıkanır (yaprakları ile ayak banyosu yapılır )
|