Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık Reçeteleri
BADEMCİK İLTİHABI VE AĞRISINA
1 tarif
Kantaron çiçeği, papatya, kekik, mentollü nane, ıhlamur, lavanta, biberiye, oğul otu, okaliptus yaprağı, söğüt yaprağı, reyhan, böğürtlen yaprağı ve kantoron
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp hem çay gibi içilir, hem de ılık olarak gargarası yapılır
2 tarif
Tuzlu su ile gargara yapılır
3 tarif
Kethindi dövülüp toz haline getirildikten sonra bademciğin üzerine tozu yatarken serpilir
4 tarif
Sıcak-soğuk yenilip içilmez Genelde sulu yiyecekler tercih edilir
BAĞIRSAK PARAZİTLERİNE
1 tarif
Acı ağaç yongası, nane yaprağı, pelin otu, sarımsak, kabak çekirdeği, nar ağacı kabuğu, şeftali yaprağı, üzerlik tohumu,badem, semizotu ve havuç kullanılır
2 tarif
Havuç, kabak çekirdeği , semiz otu, aç karnına yenir
3 tarif
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç karnına içilir
4 tarif
Üzerlik dövülüp aç karnına 1 çay kaşığı yutulur
BAĞIRSAK TEMBELLİĞİNE
1 tarif
Bir tutam sinemaki otu kaynatılıp , dövülüp toz haline getirildikten sonra , tok karnına çay kaşığı veya tatlı kaşığı dolusu yutulur
2 tarif
Zeytinyağı içilir
3 tarif
Erik, kayısı kaynatılıp, kompostosu içilir
4 tarif
Semiz otu çiğ olarak yenir
5 tarif
Keçi boynuzu pekmezi sulandırılıp içilir
6 tarif
50 gr sinemaki
50 gr kimyon
50 gr anason
50 gr mayana dövülüp yemekten sonra 1 tatlı kaşığı yutulur
NOT : Ayak üşütülmemeli, soğuk yiyip içmemeli, devamlı sulu yiyecekler yenilmeli,bol bol su içilmeli, katı yiyeceklerden uzak durulmalı ve sıkça hareket edilmelidir bağırsak tembelliğinin ilaçlarla değil alınan gıdalarla tedavisi daha doğrudur
BALGAM SÖKTÜRMEYE
1 tarif
Hatmi, papatya, sığır kuyruğu, oğul otu, karabaş otu, meyan kökü, söğüt yaprağı, aynı sefa çiçeği, lavanta ve mercan köşk
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu aç veya tok karnına bal ve limonla karıştıralarak içilir
2 tarif
Nohut kadar meyan balı, ağızda emilip yutulur
3 tarif
Kurusoğan akşamdan rendelenip suyu çıkarılır Aç karnına çay bardağı veya fincanla içilir
4 tarif
50 gr çörek otu
50 gr zencefil
50 gr günlük
50 gr çam sakızı
1 kg bala karıştırılıp aç karnına üç öğün 1 bardak süte , 1 yemek kaşığı karıştırılarak içilir
5 tarif
50 gr kebabiye
50 gr zencefil
50 gr zerdeçal
50 gr çörekotu
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 bardak süte karıştırılarak içilir
6 tarif
Çiğ lahana salatası, maydanoz, soğan, sarımsak, pırasa, turp, enginar, bol miktarda yenir
BASURA
1 tarif
Dahili mayasıl otu, asma yaprağı, atkestanesi kabuğu, selvi kozası, sığır kuyruğu yaprağı, mürver çiçeği ve ebegümeci
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç karnına 1-2 bardak ve sıcak olarak suyu içilir
2 tarif
Çekem otu, kaynatılıp suyu içilir Lapası basurun üzerine konur
3 tarif
100 gr at kestanesi kurutulup, dövülerek toz haline getirilir
100 gr pelit kozası “ “ “ “ “
1 kg bal ile karıştırılıp aç karnına 1-2 yemek kaşığı yenir
4 tarif
100 gr pırasa tohumu
100 gr üzerlik tohumu
1 kg bala karıştırılıp aç karnına üç öğün, 1-2 yemek kaşığı yenir
5 tarif
Kara halile dövülüp toz haline getirilip aç karnına 1 tatlı kaşığı yutulur
6 tarif
100 gr zulunba kökü
100 gr yahudi baklası
100 gr karahalile 1 5 kg bala karıştırılarak 3 öğün, 1 yemek kaşığı yenir
7 tarif
Tuğla kızdırılıp tenekenin içine konur, üzerine sirke döküp buharına oturulur (sabah-akşam)
NOT : Bu hastalıktan kurtulmak için ayağı üşütmemek, soğuk yiyip içmemek, kabız olmamak, sulu yiyecekler yemek gerekir Bu hususlara dikkat edilmediği taktirde benzeri sıkıntı her zaman çekilir
BAŞ AĞRISINA
1 tarif
Biberiye, melisa, mentollü nane, hünnap, alıç çiçeği, karabaş otu, ökse otu, oğul otu, lavanta, fesleğen, mercan köşk, ayni sefa, defne yaprağı ve okaliptus yaprağı Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu çay gibi içilir
NOT : Baş ağrısının bir çok sebebi vardır Bunlar ilk müdahale edilecek bitkilerdir Doktora müracaat etmek gerekir
BAŞ DÖNMESİNE
1 tarif
Papatya, akdiken, adaçayı, nane, mercan köşk, fesleğen, yarpuz, lavanta çiçeği, menekşe, sedef otu, anason, soğan, sarımsak
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu çay gibi içilir Yine bu suyla el-ayak banyosu yapılır
2 tarif
Sarımsak-soğan yenir
3 tarif
50 gr anason
50 gr çörek otu
50 gr karanfil
1 kg bal , karıştırılıp aç karnına 1 yemek kaşığı yenir ( Doktora müracaat edip sebebini mutlaka araştırmak gerekir Bu bitkiler genellikle sinir ve kan dolaşımı ile ilgili hallerde kullanılır)
BAYILMAYA
1 tarif
Anason, lavanta, karanfil, pelin, tarhun, nane, kekik, melisa, koklatılır, suları içilir
2 tarif
Amonyak, sirke, hıltıt, kolonya koklatılır
3 tarif
Yüzüne soğuk su serpilir
BEYİN KANAMASINA
1 tarif
Lavanta, melisa, fesleğen, karabaş otu, biberiye, mentollü nane, mercan köşk ve limon çiçeği
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu içilir Suyu ile el ve ayaklara masaj yapılır
NOT : Bu tedavi doktor gelene kadar yapılacak olan tedavidir
BEHÇET HASTALIĞINA
1 tarif
Şahdere otu, kurt pençesi, biberiye, melisa yaprağı, oğul otu, mercan köşk, tarhun, lavanta, okaliptus ,mentollü nane, ardıç meyvesi, alıç çiçeği, hünnap, kuşburnu ve söğüt yaprağı
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu aç ve tok karnına çay ve su yerine ballı limonla içilir
2 tarif
250 gr demir hindi
2 lt suda eritilip süzülüp suyu aç karnına 1 fincan veya 1 su bardağı içilir Düzenli kullanılır
3 tarif
100 gr çörek otu
50 gr üzerlik tohumu
50 gr turp tohumu
100 gr zerdeçal
50 gr demir dikeni
50 gr karanfil
50 gr ravent kökü
50 gr krem tartar
100 gr polen
100 gr arı sütü
1 kg keçi boynuzu pekmezi
2 kg bala karıştırılıp 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir
4 tarif
Kayısı, elma, kereviz, havuç, üzüm, lahana, pazı, soğan, sarımsak, erik, armut, ıspanak, turp, pırasa, tere otu, bol miktarda yenir
NOT : Ağır yiyecekler, kolalı ve asitli içecekler, hamur işi, kızartma ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır
BEL GEVŞEKLİĞİNE
1 tarif
50 gr küçük hindistan cevizi
50 gr günlük
50 gr fındık kabuğu (kavrulmuş, dövülmüş)
50 gr kardeş kanı
50 gr havlucan
1 kg keçi boynuzu pekmezi
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
2 tarif
100 gr besbase
5 ad Dövülerek hafif kavrulmuş yumurta kabuğu
50 gr karanfil
50 gr havlucan
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına yenir
BOĞMACAYA
1 tarif
Mentollü nane, adaçayı, ıhlamur, papatya, gelincik çiçeği, okaliptus, söğüt yaprağı, oğul otu, karabaş otu, ayva yaprağı, gül çiçeği, lavanta, mercan köşk, elma kabuğu, biberiye, ardıç meyvesi, alıç çiçeği, hatmi çiçeği, kekik, sığır kuyruğu ve menekşe çiçeği
Otların tamamı veya ayrı ayrı karıştırılarak çay yerine ballı limonla içilir
2 tarif
50 gr keten tohumu
50 gr zencefil
50 gr zerdeçal
50 gr kebabiye
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 3 öğün 1 bardak ılık süt ile 1 yemek kaşığı içilir
3 tarif
1 bardak ılık süt
1 yumurta sarısı karıştırılıp üzerine toz zencefil veya karabiber serpilip içilir
4 tarif
Zeytin yağı, limon yarı yarıya karıştırılıp 4 öğün 1 yemek kaşığı kadar içilir
BÖBREK İLTİHABI-KUMU VE TEMBELLİĞİNE
1 tarif
Kaşık otu, kırk kilit otu, kantoron çiçeği, akdiken, kayın ağacı, süpürge otu, frenk üzümü, ayrık otu, kiraz sapı, mısır püskülü, karahindiba, böğürtlen yaprağı, kuşburnu kökü, gül yaprağı, adaçayı, ıhlamur, dişbudak yaprağı, maydanoz, avokado yaprağı, altunot, kayış kıran
Otların tamamı veya birkaçı ayrı ayrı kaynatılıp aç ve tok karnına ılık olarak çay yerine bol miktarda içilir
2 tarif
50 gr altunot
50 gr kırk kilit
50 gr kayışkıran
50 gr avokado yaprağı
8 lt suya konur, 6 lt, kalana kadar kaynatılır, süzülerek suyu alınır, aç karnına sıcak olarak 2-3 bardak içilir
3 tarif
50 gr ayrık otu
50 gr kiraz sapı
50 gr mısır püskülü
50 gr kantoron çiçeği
50 gr karahindiba karıştırılıp aç ve tok karnına ıhlamur gibi kaynatılarak ve bol miktarda sıcak ve taze olarak içilir
NOT : Ayak üşütülmemeli, soğuk yenip içilmemeli, asitli ve kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır 
BRONŞİTE
1 tarif
Biberiye, papatya, hatmi, ıhlamur, adaçayı, melek otu, fesleğen, lavanta çiçeği, okaliptus, söğüt yaprağı, mine çiçeği, karabaş otu, oğul otu, mentollü nane, fesleğen, tarhun otu ve sığır kuyruğu
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç ve tok karnına çay gibi ballı limonlu içilir
2 tarif
50 gr mayana
50 gr çörek otu
50 gr kebabiye
50 gr zencefil
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir veya süt ile içilir
3 tarif
100 gr kadar kavrulup dövülmüş keten tohumu
100 gr zencefil
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 bardak süt ile 1 yemek kaşığı içilir
4 tarif
Lahana, sarımsak, soğan, havuç, tereotu, turp, narenciye bol miktar yenir
BULANTI VE KUSMAYA
1 tarif
Lavanta, biberiye, nane, kekik, mercan köşk, melisa yaprağı, kaynatılıp suyu içilir
2 tarif
Kakule, nane, karanfil, tarçın ayrı ayrı dövülüp toz halinde yutulur veya bala karıştırılıp ayrı ayrı veya beraber yenir, kaynatılarak suları tek veya beraber içilir
BURUN KANAMASINA
1 tarif
Civan perçemi, aslan pençesi, selvi ağacı, gelincik, ökse otu, adaçayı, lavanta ve fesleğen
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu buruna çekilir
2 tarif
1 bardak suya
1 yemek kaşığı tuz karıştırılıp buruna çekilir
3 tarif
Pamuğa kolonya damlatılıp burun deliklerine konur
4 tarif
Boyun ve alın kısmına buz pansumanı yapılır
|