Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık Reçeteleri
HAFIZAYI KUVVETLENDİRMEYE
1 tarif
100 gr günlük
50 gr kereviz tohumu
50 gr miski anber
50 gr üzerlik tohumu
50 gr çörek otu
50 gr ginseng kökü
100 gr polen
100 gr arı sütü
1 kg üzüm pekmezi
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir
2 tarif
Kuru üzüm, çekirdeği ile birlikte yenir veya kaynatılıp elde edilen su bol miktarda hoşaf gibi tüketilir
3 tarif
Maydanoz, nane, kereviz ve çilek bol miktarda yenir
HALSİZLİĞE
1 tarif
50 gr zencefil
50 gr havlucan
50 gr çörekotu
50 gr antep fıstığı
50 gr çam fıstığı
100 gr polen
100 gr arı sütü
1 kg keçi boynuzu pekmezi
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 1 yemek kaşığı içilir
2 tarif
100 gr ginseng kökü
100 gr polen
100 gr arı sütü
100 gr havlucan
50 gr badem
50 gr ceviz
2 kg bala karıştırılıp aç karnına yenir
3 tarif
Papatya, demir hindi, oğul otu, kekik, nane, kaynatılıp çay yerine tok karnına ballı içilir
HARARETE
1 tarif
Vişne ve karpuz suyu içilir meyvesi yenir
2 tarif
100 gr arpa
1 kg suda kaynatılıp suyu içilir
3 tarif
Demir hindi, meyan kökü ayrı ayrı veya birlikte kaynatılarak suyu içilir
4 tarif
Lavanta, mercan köşk, defne yaprağı, biberiye, mentollü nane, ayrı ayrı veya birlikte karıştırılıp suyu limonla içilir
5 tarif
Hazanbel kökü ağızda çiğnenir
HARİCİ YARALARA
1 tarif
Kudret narı zeytin yağında güneşte bekletilip melhem kıvamına getirilir Harici yaralara ve yanıklara sürülür
2 tarif
Hava civa, iç yağı, balmumu ile karıştırılıp tavada pişirilir Merhem haline gelene kadar eritilir, harici yaralara sürülür
3 tarif
Kantaron çiçeğinin yağı harici yaralara sürülür
4 tarif
Sulu yaralara söğüt yaprağının tozu dökülür
HAVA YUTMAYA
1 tarif
Civan perçemi, mentollü nane, lavanta, biberiye, oğul otu, mercan köşk, fesleğen, tarhun otu, rezene, anason, akdiken çiçeği, adaçayı, kekik, ayrı ayrı veya tamamı karıştırılıp az miktar kaynatılarak çay gibi tok karnına içilir
HAYA ŞİŞLİĞİNE
1 tarif
200 gr kuru bakla unu
500 gr kuru üzüm dövülür
1 kg sirke (üzüm sirkesi), ateşte pişirilip lapa haline getirilerek hayalara sarılır 24 saat bekletilir Bu işleme şişlik geçinceye kadar devam edilir
2 tarif
200 gr keten tohumu dövülür
1 kg suda pişirilip lapa haline getirilir Hayalara akşamdan sarılıp sabah yıkanır Bu işleme bir müddet devam edilir
3 tarif
Ayaklar üşütülmez, soğuk yenip-içilmez
HAZMI KOLAYLAŞTIRMAYA
1 tarif
Adaçayı, biberiye, maydanoz yaprağı, defne yaprağı, dere otu, fesleğen, yarpuz, tarhun, tere, nane yaprağı, mentollü nane, oğul otu, papatya, kantaron çiçeği, hindiba, kekik ve söğüt yaprağı
Otlar ayrı ayrı veya birlikte karıştırılarak tok karnına 1-2 bardak içilir
2 tarif
50 gr anason
50 gr kimyon
50 gr kişniş
50 gr karanfil
50 gr hardal, dövülüp toz haline getirilir Ayrı ayrı veya karıştırılıp yemeklerden sonra 1 yemek kaşığı yutulur
3 tarif
Elma, kereviz, maydanoz, tere, dere otu, nane, bol miktarda tok karnına yenir
HIÇKIRIĞA
1 tarif
Oğul otu, nane, biberiye, lavanta, mercan köşk, fesleğen, tarhun otu, tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp suyu içilir
|