Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık Reçeteleri
UÇUĞA
1 tarif
Ekşi narın kabuğu dövülüp toz haline getirilir zeytin yağı ile karıştırılıp uçuğa sürülür
2 tarif
Limon suyu uçukların üzerine pamukla sürülür
3 tarif
Elma ezilerek suyu alınır, uçukların üzerine sürülür
UNUTKANLIĞA
1 tarif
Biberiye, oğul otu, mentollü nane, karabaş otu, aynı sefa çiçeği ve yaprağı, mersin
yaprağı
Bu bitkilerin tamamı veya bir kısmı ya da ayrı ayrı kaynatılıp aç veya tok karnına ballı olarak içilir
2 tarif
Kara üzüm çekirdekleri ile beraber kaynatılıp suyu bol miktarda içilir Taze üzüm yenir veya suyu içilir
3 tarif
1 kg kara üzüm çekirdekleri ile dövülür
1 kg bal ilave edilip aç veya tok karnına 1-2 kaşık yenir
4 tarif
50 gr karanfil
50 gr günlük
1 kg bala karıştırılıp aç veya tok karnına sade veya sütle birlikte 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir
UYKUSUZLUĞA
1 tarif
Ihlamur, ada çayı, biberiye, mentollü nane, karabaş otu, ak diken, sığır kuyruğu çiçeği,
kırlangıç otu, gelincik çiçeği, marul, mentollü nane, mine çiçeği, lavanta, portakal
çiçeği, ökse otu, civan perçemi, kantaron çiçeği, şerbetçi otu, kekik, yarpuz, alıç çiçeği,
rezene, anason, üzerlik, çuha çiçeği
Otların tamamı veya birkaçı , ayrı ayrı kaynatılıp aç veya tok karnına sade, limonlu, ballı, 1-2 su bardağı çay yerine kaynatılarak içilir
2 tarif
Lahana, ayva, elma,marul, dut, şeftali, karpuz, marul,kayısı, bakla, bamya, fasülye,
portakal, mandalina, sarımsak, soğan, bezelye, armut, hıyar, maydanoz ve yeşil salata
bol miktarda yenir
3 tarif
Akşamları kahve ve çay içilmemelidir Ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır
4 tarif
50 gr üzerlik tohumu
50 gr kakule
50 gr tarçın
50 gr karanfil
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
5 tarif
100 gr anason
100 gr mayana
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün 1 yemek kaşığı aç veya tok karnına yenir veya dövülüp toz haline getirilerek yutulur
UYUŞTURUCU BİTKİLER
1 tarif
Adam otu, ban otu, haşhaş, hint keneviri, tatula, köpek üzümü
NOT : Bu bitkileri dahili kullanmak tehlikeli ve sakıncalıdır
UYARICI
1 tarif
Ada çayı, anason, biberiye yaprağı, mentollü nane, ökse otu, oğul otu, civan perçemi,
kahve çiçeği, mercan köşk, fesleğen, aynı sefa,safran, yarpuz, lavanta, kekik
Bitkilerin tamamı veya birkaçı bir arada karıştırılıp aç veya tok karnına 3 öğün 1-2 su bardağı çay yerine limonlu olarak içilir
2 tarif
Kahve, çay, kakao içilir
3 tarif
50 gr anason
50 gr safran
2 ad Vanilya çubuğu ( naturel vanilya )
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir
4 tarif
50 gr tarçın
50 gr kimyon
50 gr karanfil
50 gr rezene (mayana)
2 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
5 tarif
50 gr yeni bahar
25 gr tarçın
25 gr kara biber
1 kg bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
UYUZA
1 tarif
Kara ağaç kökü ve yaprakları, biberiye, kekik, papatya, mercan köşk,lavanta,bodur
mahmut otu,yavşan otu,söğüt yaprağı, mersin yaprağı, okaliptus yaprağı, kekik ve nane
Otların tamamı veya bir kısmı karıştırılır Suyu ile banyo yapılır veya uyuz olan kısma pansuman yapılır
2 tarif
Tuzlu su ile banyo yapılır, uyuz olan kısımlara sürülür
3 tarif
100 gr ardıç katranı
50 gr vazelinle karıştırılıp uyuz olan kısma sürülür
4 tarif
100 gr lahana yaprağı
100 gr şap dövülür
200 gr sirke ile karıştırılarak melhem yapılıp uyuza sürülür
5 tarif
Arap sabunu ile sık sık yıkanılır
6 tarif
50 gr kına
50 gr kükürt
50 gr tuz
200 gr tuzsuz halis tereyağ veya vazelinle karıştırılıp uyuz olan kısma sürülür
7 tarif
100 gr toz kükürt
50 gr iç ceviz
4 ad Büyük baş soğan içi oyulup ceviz doldurulur Fırında pişirilir soğumaya bırakılır Havanda iyice dövülerek kükürtle karıştırılır Tuzsuz inek yağı (tereyağı) ile merhem kıvamına gelene kadar karıştırılıp, uyuza sürülür
8 tarif
Uyuz olan kimsenin yemeği ve kapları ayrı olur Giyeceklerinin sabah-akşam arap
sabunu veya kükürtlü sabunla yıkanması gerekir
9 tarif
Ceviz ağacının yaprağı ile sabah-akşam banyo yapılır
ÜLSERE
Bakınız; mide ağrısı ve yaraları
|