Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık Reçeteleri
ZAYIFLIĞA
1 tarif
Alıç çiçeği, ıhlamur çiçeği, hünnap, şahdere otu, arpa ve kenevir tohumu karıştırılıp kaynatılarak aç ve tok karnına içine bal katılarak, günlük 3-4 bardak çay gibi içilir
2 tarif
Tatlı badem, üzüm, bezelye, incir, fındık, antep fıstığı, çam fıstığı,çedene ve turp bol
miktarda çiğ olarak yenir
3 tarif
100 gr havlucan
100 gr polen
100 gr arı sütü
50 gr kına kına
50 gr hindistan cevizi
50 gr anason
Otların tamamı karıştırılarak, 4 öğün aç karnına 1 bardak süte 1 yemek kaşığı kadar ilave edilmek suretiyle içilir
4 tarif
100 gr havlucan
100 gr çemen tohumu
100 gr burçak
50 gr turp tohumu
50 gr zencefil
1 kg üzüm pekmezi
1 kg bala karıştırılarak, 4 öğün tok ve aç karnına 1 yemek kaşığı yenir veya süt ve üzüm suyu ile içilir
5 tarif
200 gr bezelye unu
100 gr havlucan
100 gr polen
100 gr arı sütü karıştırılarak 4 öğün 1 yemek kaşığı aç ve tok karnına yenir veya üzüm suyu ve süt ile içilir
NOT : Arı sütü karışımlı tertiplere metal kullanılmaz; plastik, cam ve tahta kullanılır
ZAYIFLAMAYA
1 tarif
Yemek yemeden evvel 1-2 bardak ılık süt içilir
2 tarif
Aç veya tok karnına bol su içilir
3 tarif
Akşam yemeklerinden uzak durulur Elma, salatalık ve çorba ile beslenilir
4 tarif
50 gr kitre
50 gr sandaros sakızı
50 gr ardıç tohumu dövülerek karıştırılır 3 öğün aç karnına 1 tatlı kaşığı yenir
5 tarif
Bol kiraz , maydanoz, lahana, marul, tere ve elma yenir Greyfurt, portakal ve limon suyu içilir
6 tarif
Sinemaki yaprağı, ardıç meyvesi, funda yaprağı, altun ot, kırk kilit otu, biberiye,
mentollü nane, lavanta, kekik, bamya çiçeği, tarhun otu, ada çayı, kiraz sapı, mısır
püskülü, mercan köşk, söğüt yaprağı anason ve mayana
Otların tamamı veya bir kısmı aynı miktar karıştırılıp aç karnına 1-2 su bardağı içilir Tok karnına aynı miktar karışım, az miktarda limon katılarak içilir
7 tarif
100 gr kişniş
100 gr kadar dövülmüş anason, aç karnına 1 tatlı kaşığı su ile içilir
8 tarif
Ağır yiyeceklerden ( hamur işi, kuru yemiş, tatlı v s ) uzak durulmalıdır
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir
ZEKÂYI KUVVETLENDİRMEYE
1 tarif
Üzüm ve kara üzüm kurusu meyvelerinin tazesi yenir Kaynatılıp suyu bol miktarda
içilir
2 tarif
Çilek, havuç, üzüm, ahududu, böğürtlen meyvesi, dut, alıç, balık, hünnap ve iğde bol
miktarda yenir
3 tarif
100 gr çörek otu
100 gr günlük
100 gr havlucan
100 gr polen
100 gr arı sütü
1 kg üzüm pekmezi
1 kg bala karıştırılıp aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
ZEHİRLENMELERE
1 tarif
Sarımsak yoğurtla karıştırılarak yenir
2 tarif
1 fincan suya 10 damla kekik yağı damlatılarak içilir
3 tarif
Şalgam suyu içilir
4 tarif
Enginar yaprağı, ısırgan yaprağı, biberiye ve bodur mahmut otu kaynatılarak, ayrı ayrı veya karıştırılarak içilir
5 tarif
Vakit geçirmeden doktora müracaat etmek gerekir Yukarıda yazılanlar, doktor gelene
kadar veya ilk anda yapılacak işlemlerdir
ZEHİRLİ BÖCEK SOKMASINA
1 tarif
Fesleğen, reyhan, hayıt yaprağı ve çiçeği, hatmi yaprağı ve çiçeği ,defne yaprağı ayrı
ayrı veya karıştırılarak kaynatılır Lapası harici olarak, böceğin soktuğu yere konur
2 tarif
Isırılan yere amonyak sürülür
ZİHİN YORGUNLUĞUNA
1 tarif
100 gr çörek otu
100 gr turp tohumu
100 gr anason
50 gr kereviz
1 kg üzüm pekmezi
1 kg bala karıştırılıp aç veya tok karnına 1-2 yemek kaşığı yenir
2 tarif
100 gr arı sütü
100 gr polen
50 gr karanfil
50 gr tarçın
50 gr günlük
1 kg bal
1 kg keçi boynuzu pekmezi ile karıştırılarak, 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı kadar yenir
ZONAYA
1 tarif
Lavanta, biberiye, söğüt yaprağı, mentollü nane, karabaş otu, mersin yaprağı, bamya çiçeği, ada çayı, ıhlamur, fesleğen,lavanta, mercan köşk, yarpuz, ak diken, kekik, papatya, oğul otu, gül yaprağı, alıç çiçeği, ardıç meyvesi, maydanoz ve tere
Otların tamamı veya bir kısmı aynı miktarda karıştırılırak, aç ve tok karnına çay yerine bol miktarda ballı ve limonlu olarak içilir
2 tarif
100 gr zerdeçal
50 gr lüle kükürt
50 gr kil ermeni
50 gr ravent kökü
50 gr demir dikeni
2 kg bala karıştırılıp aç karnına 1 yemek kaşığı yenir
3 tarif
500 gr demir hindi
2 lt suda ezilip aç karnına 1 su bardağı içilir
|