Yalnız Mesajı Göster

Vitaminlerin Önemi

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vitaminlerin Önemi



Vitaminlerin önemi devam

B12 vitamini
B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır
Yararları: Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir DNA molekülünü sentezler ve kırmızı kan hücrelerini üretirler

Hangi besinlerde bulunur?
B12 vitamini folik asit ile birlikte alınmalıdır Karaciğerde, sütte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda, bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir

Eksikliği nelere yol açar?

B12 vitamin eksikliklerinde zihinsel ve sinirsel fonkisyonlar bozulabilir ve kulak çınlaması, hissizlik gibi belirtileri görülür Yaşlı insanlarda depresyonun en önemli nedenidir Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler HIV pozitif kişilerin yüzde 35 inde vitamin B12 eksikliği olduğu bulunmuştur Yararı tam olarak kanıtlanamasa da AİDS tedavisinde vitamin B12 eklenmektedir

C vitamini
Suda eritilebilen ve birçok görevi olan vitamin
Yararları: C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollojeni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmaktır Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır C vitamini ayrıca antioksidan yapıda olan E vitaminine dönüşebilir Ayrıca, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı da direnci arttırmaktadır

Hangi besinlerde bulunur?
Turunçgillerde bol miktarda bulunur Ayrıca; muzda, taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda, domateste, lahana, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve biberde bulunur

Eksikliği nelere yol açar?
C vitamini bağışıklık sistemini desteklediği için yeterince alınmadığı takdirde bağışıklık sistemi zayıflar ve sık hastalanmaya yol açar Ayrıca, enerji azlığı, kıl diplerinde kanamalı döküntüler, vücudun kolay morarması, burun kanaması, yaraların geç iyileşmesi, dişeti kanamaları gibi sorunlar görülür

D vitamini
D vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir
Yararları: Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar Raşitizmi önler Kemik ve diş gelişimi üzerindeki etkileri nedeniyle özellikle bebeklerde ve büyüme çağındaki çocuklarda D Vitamini ihtiyacını karşılamak önemlidir Sindirim sistemine iyi gelir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar Kaslar, cilt ve pankreas için de yararı vardır Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir

Hangi besinlerde bulunur?
Süt ve süt ürünleri, ringa balığı, uskumru fileto, somon balığı, tuna balığı, balık yağı

Eksikliği nelere yol açar?
Raşitizm (Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık): Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik Osteomalazi (yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga kemiklerinde, omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler

E vitamini
E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır
Yararları: Hücre yapısının bozulmasını engeller Yaraların iyileşmesini hızlandırır Kansere karşı koruyucudur Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller Cildi güzelleştirir Bağışıklık sistemini güçlendirir Göz sağlığı için hayati önem taşır Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır

Hangi besinlerde bulunur?
Başta tahılllar olmak üzere yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur Badem, ayçiçeği yağı, soya yağı, balık yağı, mısırözü yağı ve buğday tanesi en iyi kaynağıdır

Eksikliği nelere yol açar?
E vitamini eksikliği ender görülür Kansızlığa neden olabilir E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve kanser riski artar Çocuklarda hemolitik anemi ve göz bozuklukları, yetişkinlerde dengesiz yürüme, konsantrasyon bozukluğu, düşük tiroid hormonu seviyesi, sinir harabiyeti, uyuşukluk, anemi, bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir

K vitamini
K Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir Genellikle vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir
Yararları: Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir

Hangi besinlerde bulunur?
Lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur

Eksikliği nelere yol açar?
Kontrolsuz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon hastaları hariç ender görülür Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde bağırsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği vardır

Alıntı Yaparak Cevapla