11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bazı Benler Kanser Habercisi Olabilir
Bazı benler kanser habercisi olabilir
Doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilen benler, bazı durumlarda tehlikeli olabileceğinden takip gerekiyor
Vücudumuzda bazıları doğuştan, bazıları ise sonradan oluşan benler acaba ne zaman tehlike işareti sayılıyor? Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümünden Op Dr G Sevin Özgül benler hakkında bilgi vererek nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor
Vücudumuzda yer alan kahverengi lekere ben deniyor Benler doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebiliyor Deride var olan benlerden bazıları kanserleşme eğilimi gösterebildiğinden, benlerin çok iyi takip edilmesi gerekiyor
BÜYÜME VE RENK DEĞİŞİKLİĞİ
Var olan bir bende aniden büyüme, renginde koyulaşma, sınırlarında düzensizlik, kaşıntı, kanama gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen uzman bir doktora başvurmak gerekli Bu tip benlerin takip edilmesi ve tehlikeli olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor Doğuştan var olan bazı benlerde kanserleşme ihtimali olabilir Özellikle büyük olan doğumsal benlerin dikkate alınması çok önemlidir
BENLERİN ÇIKARILMASI ACABA ZARARLI MI?
Op Dr Sevin Özgül ''Halk arasında bene dokunulmaz gibi yanlış bir görüş var Benlerin cerrahi olarak çıkarılması onların kanserleşmesine yol açmaz Aksine kanserleşme riski olan bir ben uzaklaştırılmış olur Bir ben çıkarıldığında kanser varsa tanısı konur ve gerekirse ileri tedavi uygulanır Cerrahi olarak çıkarılması benlerin kanserleşmesine yol açmaz'' açıklamasını yapıyor
Muayene edildiğinde riskli olduğu düşünülüyorsa, riskli değişiklikler saptandıysa, saçlı deri, genital bölge gibi takibi zor bölgelerdeyse, iç çamaşırını kesen ya da sürekli kravat takılan, travmaya açık bir bölgedeyse benlerin çıkarılması gerekir
|
|
|