Yalnız Mesajı Göster

Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar



Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen kadınlarda meme kanseri riski azalıyor

Uzmanlar, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığını, domates ve domatesli yemekleri çok yiyenlerde daha az kanser görüldüğünü kaydetti

Öğle ve akşam yemeklerinde muhakkak domates, salatalık, yeşil yapraklı lahanalı bir salata ve yanında karnıbahar, lahana, pazı, yeşil biber ve akla gelebilecek her türlü sebze yemeğine yer verilmesi gerektiğini kaydeden Nacaroğlu, posalı yiyecekleri tercih edilmesi gerektiğini ve kepekli ekmeğin, bezelyenin, nohutun, mercimeğin önemli ölçüde posa sağladığını söyledi Nacaroğlu, "Kanser hastalığının en önemli sebeplerinin başında, beslenme şeklimiz gelmektedir

Bu nedenle, kansere yol açan ve kanserojen madde adı verilen etkenlerden uzak kalarak, kanser gelişmesini önleyen besinlerden bolca tüketerek kanserden korunabiliriz

Kanser ve diğer bazı kronik hastalıklardan korunabilmek için öncelikle bitkisel kaynaklı tahıl, baklagil, sebze ve meyvelere dayanan beslenmeyle kanser riskini azaltmak mümkündür

Özellikle prostat, meme kanseri gibi kanserler de bu tür beslenmenin kanseri önlediği artık bilinmektedir Yapılan çalışmalarda günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığı gösteriliyor
Yine bu çalışmalarda domates ve domatesli yemekleri çok yiyenlerde daha az kanser görüldüğü bildiriliyor Her gün mümkünse en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve yiyelim C vitamininden zengin koyu yeşil yapraklı sebzelere, turunçgillere daha çok yer verelim

Sabah kahvaltısında domates, salatalık, portakal, mandalina yada meyve suyunu tercih edelim Öğle ve akşam yemeklerinde muhakkak domates, salatalık, yeşil yapraklı lahanalı bir salata ve yanında karnabahar, lahana, pazı, yeşil biber ve akla gelebilecek her türlü sebze yemeğine yer verelim
Sabah kahvaltısında domates, salatalık, portakal, mandalina yada meyve suyunu tercih edelim Öğle ve akşam yemeklerinde muhakkak domates, salatalık, yeşil yapraklı lahanalı bir salata ve yanında karnabahar, lahana, pazı, yeşil biber ve akla gelebilecek her türlü sebze yemeğine yer verelim
Posalı yiyecekleri tercih edelim Kepekli ekmek, bezelye, nohut ve mercimek önemli ölçüde posa sağlar Yağı azaltalım Kızartmaları ve diğer yağlı yiyecekleri tüketmeyelim yada çok az tüketelim Aynı yağda 2 defa kızartma yapmayalım

Çok çeşitli yiyecekleri birlikte tüketelim Tek taraflı bir beslenme şeklinden uzak duralım Siyah çay, yeşil çay, zeytin ve zeytin yağı koruyucu etkisi fazla olan yiyeceklerdir Sarımsak, soğan, pırasa bağışıklık sistemini güçlendirerek vücutta kansere yol açan bazı maddelerin yapılmasını yavaşlatabilir" dedi

"BESİNLERİN HAŞLANARAK VE BUHAR YOLUYLA PİŞİRİLMESİ EN SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİDİR"

Bartın İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, beslenme şekli kadar besinlerin pişirilmesi ve saklanmasının da önemli olduğunu belirterek, besinlerin haşlanarak ve buhar yoluyla pişirilmesinin en sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu kaydetti

Nacaroğlu, "Eğer besinler kızartma ve ızgara yöntemiyle pişiriliyorsa, çok yüksek ısıda pişiriliyor demektir Bu sırada ortaya çıkan bazı maddeler kanserojen etkenlerdir Besinlerin sık sık bu şekilde pişirilerek yenilmesi, kanser riskini arttırıyor

Özellikle kızartmada kullanılan yağların birkaç defa kullanılması bu riski daha da arttırıyor Besinlerin haşlanarak ve buhar yoluyla pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir

Haşlama için kullanılan suyun içerisine birçok besleyici madde geçtiğinden bu suyun dökülmemesi gerekir Bazı besinlerin daha uzun süre dayanması için içlerine bazı katkı maddeleri ekleniyor Bu maddeler en çok et, sosis, salam gibi yiyeceklerde kullanılıyor Bu maddeler fazla kullanıldığında kanserojen etkileri vardır

Taze sebze ve meyve bulanamadığında, donmuş gıdalar tercih edilir Çünkü donmuş gıdalar hemen tazeyken dondurulduğu için özelliklerini korurlar Donmuş gıdaları konserve yiyeceklere tercih etmelisiniz Ancak, donmuş gıdalar çözdürüldükten sonra bir daha dondurulmamalıdır

Ayrıca, günümüzde tarımda yoğun miktarda çeşitli kimyasal maddeler içeren tarım ilaçları kullanılmaktadır Bu ilaçların kanserojen etkileri olduğundan sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması alınacak en önemli tedbirdir Marul, lahana gibi sebzelerin dış yaprakları bu ilaçların büyük bir kısmını taşıdığından bu yaprakların atılması gerekir" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla