11-04-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mide Kanserinin Nedenleri
MİDE KANSERİNİN NEDENLERİ
Mide kanserinin görülmesinde, beslenme alışkanlığı önemli bir yer tutmaktadır Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, beslenme ile ilgili, en sık görülen kanser nedenlerindendir Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir Çünkü, yanmış et kanserojen madde içerir Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır
Midede gastrit ya da ülsere neden olan, H pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır
Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar Aynı şekilde alkol tüketimi de mide kanserinin nedenlerindendir
Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır Kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde etken faktördür
Beslenme önemli bir faktör olduğundan, sosyoekonomik düzey de kanserin oluşmasında etkilidir Ayrıca evre şartları, geçirilmiş bazı hastalıklar, mide ameliyatı kanserin sebepleri arasında yer alır
|
|
|
|