Prof. Dr. Sinsi
|
En Ünlü Kanser Doktorlarından Kanser Hakkında Bilgiler
PROF DR GÖKHAN DEMİR
(Gayrettepe Florence Nightingale Hast Medikal Onkolog İstanbul Bilim Ünv Öğr Üyesi)
“Yarıdan fazlası iyileşiyor”
>> Hedefli tedaviler dönemi diye adlandırabileceğimiz bu dönemde böbrek kanseri, karaciğer kanseri, stromal tümörler gibi daha önce tedavi seçeneğinin çok kısıtlı olduğu tümör gruplarında önemli başarılar elde edildi Bugün kanser hastalarını yarısından fazlası tanı sonrası şifaya kavuşabiliyor
>> Uluslararası kongreler tartışılarak sorunlara çözüm bulan platformlar değil, bilim adamlarının kafasında yeni meraklar üreten platformlardır Bilimin gelişme yolu da budur
PROF DR SEDAT ÖZKAN
(Çapa Tıp Fak Psikiyatri ABD Öğr Üyesi Psikoonkoloji üzerine çalışıyor )
“Çapada hastaya nasıl söylenir eğitimi geliştirdik”
>> Dünyayla psikolojik bağlarını güçlendirip o zamana kadarki çatışmalarını aşıp ilgilerini canlı tutmaları gerekir Yoğun bakımda bile TV izlesinler, dünyadan kopmasınlar
>> Biz Çapada hastaya tanının nasıl söyleneceği konusunda 8-10 seanslık bir psiko-eğitim geliştirdik Hasta bu krizle yüzleşince daha mutlu yaşıyor Bazen ölüm algısını yaşayan bir insan bu dünyaya daha sıkı bağlanıyor
PROF DR İSMAİL ÇELİK
(Hacettepe Ünv Onkoloji Enstitüsü, Prevantif Onkoloji ABD Başk İç Hastalıkları, Medikal Onkoloji ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanı)
>> 1970lerde bir-beş yıl yaşam şansı yüzde 50 iken, şimdi yüzde 70 İlaç araştırmaları hızla sürüyor; asıl köstek olan tröstler, sigara endüstrisi ve onların destekçileridir
DOÇ DR ULYA ERTEM
(Ankara Dr Sami Ulus Çocuk Hast Onkoloji Böl Klinik Şefi ve Kanserli Çocuklara Yardım Dern -KANÇODER- Başk )
“Onlar bilge çocuklar…”
>> İletişim çok önemli, benim hastalarım çocuklarım gibiler, onlar bilge çocuklar Yoksul ve hastalar ama hayata bakış açıları çok farklı İlaçlarını arkadaşına vasiyet edenler bile var Ölüm kavramıyla tanışmış ve olgunlukla kabul etmiş bilgeler onlar Acıyla büyüyerek bize ders veriyorlar
PROF DR HALUK ONAT
(Anadolu Sağlık Merk Medikal Onkolog)
“Her hastaya farklı tedavi uygulanmalı”
>> Medikal tedavi artık daha butik bir hâl almaya başladı Çünkü kanser tek bir hastalık olmadığı gibi karışık bir hastalıktır Aynı kanser türü hücrenin yapısında taşıdığı özellikler bakımından farklı kişilerde farklı özellikler gösterir Kanser hücresi devamlı olarak kendini yeniler Yani her hastaya farklı ilaç kullanılarak tedavide daha başarılı sonuçlara ulaşılır
PROF DR NURİ FARUK AYKAN
(Acıbadem International Hospital, Medikal Onkolog)
“Sistemler Biyolojisi umut olabilir”
>> Hücre içi ve hücreler arası sinyal ileti mekanizmalarının çok daha iyi anlaşılması sayesinde kanser tedavisinin gelecekte daha iyi olacağına inanıyorum Bu alanda gelişmiş ülkelerde sistemler biyolojisi adı verilen çok üst düzey bir biyoloji alanı gelişmiş durumda Söz konusu sistem kavramı tümüyle hücresel dünyadaki moleküller arası oluşan mikrosistemleri ifade etmekte Buradaki bozulmaların erken tanısı daha hastalık ortaya çıkmadan gerçekleşebilirse başta kanser dâhil bir çok kronik hastalık başarıyla tedavi edilebilir
PROF DR AHMET DEMİRKIZIK
(Ankara Ünv Tıp Fak Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğr üyesi)
Kanser insan vücudundaki bir terörist gibidir, kanserle savaş terörle savaştır, şehir, köy, dere, tepe her yerden çıkabilir
PROF DR SEVİL BAVBEK
(Çapa Tıp Fak hekimi Memorial Hast Medikal Onkoloji Uzm )
“Tedavide teslimiyet ve tevekkül çok önemli”
>> Bu dışarıdan girmiş aptal bir bakteri; basit bir kimyasal değil, en akıllı canlıya ait akıllı bir hücre Siz kendinizle savaşıyorsunuz Bu bir savaş değil bir geçim olmalı o nedenle Hep yakan, yıkan bir tedavi anlayışı var Ama silahla yok edemiyorsunuz Buna hastalık da demek mümkün değil, bir anarşi
>> Geliştirilmiş ilaçlar eskilerinin daha az yan etkisi olanlarından ibaret
>> Alternatif veya tamamlayıcı tıptan söz ettiğimizde, kişinin ruhsal gücünü arttıran şeylerden bahsetmeyi tercih ediyorum Havuç suyu, ananas, yok öküzün safrakesesindeki taşını öğütüp içmekten daha önemli bu Hastalarıma “biraz teslimiyet” diyorum
>> Ergen ruhlu bir toplumuz En dindar görünen bile tevekkül edemiyor Yaş ilerledikçe isyankârlık da artıyor Bu hastalıkta ve de hayatta ne kadar rahat ve teslimiyetçiysen işler o kadar iyi gidiyor, ne kadar detaycı, kontrolcü ve kötümsersen de o kadar kötü gidiyor Kanserin bu çağa ait bir hastalık olması da bence manidar Her şeyi kontrol ettiğimizi sanıyoruz ama aslında hiçbir şeyi kontrol edemiyoruz Gökyüzündeki yıldızlara bakıp da ne kadar küçük olduğunu anlayamayana bu hastalık algılatıyor Hastaya soruyorum, hayatta çok mu titizlendi, çok mu hesapçıydı, her şeyi kontrol edebileceğini mi sandı diye, evet diyor Bu hastalığın çok derinliği var
>> Bir hastam vardı böbrek tümörü tüm akciğerlerine yayılmıştı Arkadaşlarıyla birlikte keyif sofraları kurar, keyifle içki içerdi İçme dedim ama dinlemedi Arkadaşlarım uğramıyor, evde tek başıma canım sıkılıyor dedi Öyle komik bir adamdı ki, hastaneye ancak ilacını yazdırmak için uğrardı Bir mucize oldu ve akciğerlerindeki tümörler yok oldu Şunu kaynatıp içmeliyim, şunu illa her gün yemeliyim diye yaklaşsaydı hastalığına, bugünleri göremezdi diye düşünüyorum
PROF DR İNCİ YILDIZ
(Cerrahpaşa Tıp Fak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Başk Memorial Hast Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı)
“Ergen hastalar tedaviye ikna olmuyor”
>> 35 yıl önce hocam benden lösemilerin yaşam süresi hakkında araştırma yapmamı istemişti Sonuç, yüzde 18di Bugün yüzde 80-90 Özellikle çocuk onkolojisinde inanılmaz ilerlemeler var, gelecekten umutluyum
>> Öğrenciler onkoloji tercih etmiyor çünkü para kazandıran bir alan değil Tedaviler genellikle devlet hastanelerinde yapılıyor çünkü özelde çok pahalı O nedenle öğrenciler de bu bölümü seçmiyor
>> Çocuklar kendini seveni sever Biz neredeyse her gün çocuklardan kan alıyoruz, çok eziyetli bir servis burası Ama çocuk sizi severse kendiliğinden parmağını uzatır
>> Özellikle ergen hastalar tedaviye ikna olmuyor, psikolog desteğine ihtiyaç duyuyoruz
PROF DR MUSA ALTUN
(Çapa Tıp Fak Hekimi, Radyasyon Onkolojisi)
“Alfabesi 10 harfse biz ikisini biliyoruz”
>> 20 yıl öncesine kıyasla şimdi daha hedef odaklı tedaviler var Belki 20 yıl sonra da bir kısım, özellikle toksik olan tedaviler tedavülden kalkacak Genetik bilgi arttıkça daha spesifik yaklaşımlar benimsenecek
>> Kanser kendi içinde bir canlı, biz de onun şifresini anlamaya çalışıyoruz İyi, kötü diye tasnif etmekten ziyade, kök hücreden meydana gelip çoğalan, bir iç dinamiği, hiyerarşisi olan bir canlı diyebilirim 10 harflik alfabesi varsa biz iki harfi bilerek dilini çözmeye çalışıyoruz
PROF DR MUHİT ÖZCAN
(Ankara Ünv Tıp Fak Hematoloji ABD Öğr Üyesi)
“Kanser tek tip bir hastalık değil”
>> Kanser asla tek bir hastalık değil Aynı görünen iki hastaya, aynı hastanede, aynı tedaviyi veriyorsunuz, sonuç farklı olabiliyor Bilemediğimiz biyolojik farklılıklar var Antalyada 10 turist gördünüz Bunların ülkeleri, yaşları, oraya nasıl geldikleri hep farklı Bu aynı kanser gibi İsim aynı ama öyküler farklı Tıp fakültelerinde eğitim sessiz sedasız değişiyor İnsanların genetik özelliklerine uygun ilaçlar tartışılıyor
>> Kanser tedavisinde kullanılan bazı eski ilaçların uzun dönemde kanser yapıcı etkileri ortaya çıktı
>> İleride suçlu hücre bulunacak Neden bozulduğu anlaşılıpbu sebep yok edilecek, hücre rehabilite edilecek
UZM DR TAYFUN HANCILAR
(SSK Okmeydanı Eğitim Hast Radyasyon Onkolojisi)
“Türkiyede ömür biçebileceğiniz hasta grubu yok”
>> Kanser hacıyatmaza benzer, tokadı patlatırsınız ama yine doğrulur 32 yıl sonra nüksetmiş meme kanseri gördüm Bir keşiş “Üstat, aydınlanmak için ne yapmam gerek?” diye sormuş Üstat “Nehir kıyısındaki taşların hepsi soğuk, bir tanesi sıcak, o taşı bul bana” demiş Keşiş aynı taşı iki kez seçmemek için kontrol ettiklerini nehre atmaya başlamış Yıllar sonra sıcak taşı bulmuş ama alışkanlıktan dolayı onu da nehre atmış Kanser de böyle Yıllarca sigara dumanına maruz kalan akciğerlerdeki dokular yabancı madde atma işlemini yapa yapa en sonunda sağlıklı hücreyi de yabancı madde olarak görmeye başlıyor
>> Ben Fransada görev yaparken hasta gelir, “Bildiğim kadarıyla kanserim şu aşamadaymış, şu tedaviyle yaşam süremi yükseltebilir miyiz?” derdi Orada her şeyi açıkça hastaya söylerler Türkiyede ise ömür biçebileceğiniz bir hasta grubu yok Hasta yakını da “Aman doktor haberi yok sakın söylemeyin!” der Sağlık Bakanlığı her ne kadar hastaya durumun açıklanmasını emretse de pratikte bunu uygulamak mümkün değil Sosyokültürel yapımızdan dolayı bunu kimse kabul etmez 18 yaşında bir meme kanseri hastam vardı Ona hastalığını ve yapılacak tedaviyi anlatınca inanılmaz bir sükûnet ve hafif bir gülümsemeyle karşıladı Espriler yaptı Bu durumdan şüphelendim ve hemen psikiyatra götürmelerini söyledim Götürmemişler, bir ay sonra tedavi olduğu hastanenin camını çerçevesini aşağı indirmiş sinir krizi geçirerek
>> Ben hastalarıma tedavinin etkisi geçtikten sonra tam gün çalışmalarını tembih ediyorum Benim en iyi tedavi ettiğim hasta grubu televizyoncu ve gazetecilerdir Bunlar çok yoğun çalıştıkları için hastalığa saplanıp kalmıyorlar
|