Prof. Dr. Sinsi
|
Kolon Kanseri Hakkında Bilinmeyenler Ve Son Gelişmeler
Kolon kanseri hakkında bilinmeyenler ve son gelişmeler
Kolon kanseri tedavisinde de büyük ilerlemeler var Yeni ilaçlar başarı oranını yüzde 80'lere kadar çıkardı Pırasa, soğan ve elma suyu ile beslenenlerde kanser poliplerinin yüzde 51 oranında azaldığı ise bilimsel olarak kanıtlandı
Halk arasında bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri nedir? Korunma yolları nelerdir? Hangi gıdaları tüketmeli ve hangi gıdalardan kaçınmalıyız! Tedavi esnasında nelere dikkat etmeliyiz? İşte, kolon kanseri hakkında bilinmeyenler ve son gelişmeler 
AİLE BİREYLERİNDE VARSA DİKKAT
Amerika'da her yıl yaklaşık 120 binin üzerinde yeni kolon kanseri vakası görülüyor Hastalığın sık görülmesi nedeniyle; 50 yaşından sonra herkese, özellikle de birinci derecede yakınlarında (teyze, hala, dayı, amca, kuzen ) kolon kanseri olanlara tarama testleri önerilmektedir
KOLİT RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDA
Yüksek riskli gruplar, kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 10-15 kadarını oluşturmaktadır
Birinci derece yakınlarında kişisel kolorektal kanser hikayesi veya adenomlar olan, yumurtalık, andrometrium veya meme kanseri görülenler; birinci derece risk grubundadır Doğuştan bağırsaklarda bulunan familyal poliposiz LYNCH sendromu ve kolit de yüksek risk faktörüdür
BELİRTİLERİ KABIZLIK VE KANAMA
Sağ kolon tümörlerinde genellikle karın ağrısı, kanama, anemiye bağlı sendromlar, kilo kaybı belirtiler ön plandadır Tümörün büyüklüğü nadir olarak da olsa tıkanmalara sebep olabilir
Sol kolon tümörleri ise hastalarda kabızlık, kanama, tam boşalmama hissi, dışkı çapında incelme ve kolon tıkanmalarına neden olur
TEŞHİS İÇİN BİYOPSİ YAPILMASI ŞART
Kanser tanısı için biyopsi şarttır Görüntülemede tüm batın bilgisayarlı tomografisi, MR'ı ve gerekirse PET yöntemine başvurulabilir
Kolon kanserinin tam olarak zamanında değerlendirilmesi için en önemli şartlarlardan biri de tümör ve polipleri ortaya çıkartan endoskopidir
Kanda tümör belirteçi olan CEA'ya bakılmalıdır Bu test, erken tanı ve takip için önemlidir CA-19-9 ve karaciğer testleri de yaptırılmalıdır
50 YAŞ ÜSTÜNE DİKKAT
Ulusal Kanser Enstitüsü, 50 yaşın üstündekilere yılda bir kez parmakla rektal muayene, dışkıda gizli kan testi önermektedir Yakınlarında kanser olanlarda ise bu tetkikler 10 yıl öne çekilmelidir
YENİ İLAÇLARLA BAŞARI ORANI YÜZDE 80'E ÇIKTI
Hastalığın erken evrelerinde, cerrahi müdahale ön plandadır Cerrahinin sonucuna göre tümörün büyüklüğü, yayılma yapıp yapmadığı, tümörün bağırsak katlarını ne kadar istila ettiğini görmek; tedaviyi yönlendirmek bakımından önemlidir
Kolon kanserinde yeni bulunan ilaçlarla çok iyi sonuçlar alınmaktadır Eğer tümör hastanın vücuduna yayılmış (metastatik) ise karaciğer metastazları uygun vakalarda tam olarak cerrahi yöntem ile çıkartılır Bu işlem, kemoterapi tedavisi öncesi veya sonrasında yapılarak, hasta kolon kanserinden tamamen kurtulabilir
Özellikle yeni çıkan anti anjiyo genetik ilaçlar, tümörün büyümesini engelleyerek tedavide büyük bir çığır açmıştır
Hedefe yönelik yeni ilaçlar her gün artıyor ve hastanın tamamen kurtulması sağlanabiliyor Cerrahisi, kemoterapisi yapılan hastalarda: üç sene içinde orta ve erken evrelerde temelli kurtulma sayısı yüzde 80'nin üzerine çıkmıştır
FAYDALARI BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
YER FISTIĞI: California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; haftada iki kere baklagil ve her gün bir avuç yer fıstığı tüketen 85 bin 900 erkek ve 105 bin 100 kadında, kolon kanserinin azaldığı kanıtlanmıştır
NAR: 2009 yılında yayınlanan bir sağlık dergisine göre ise nar tüketiminin, kolon kanseri hücre dizilerindeki tümörü yüzde 30-80 arası küçülttüğü görüldü
D3 VİTAMİNİ: California Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre; günde 800-1000 ünite D3 vitamini alanlarda kolon kanserine yakalanma olasılığı yüzde 50 düşmüştür
PIRASA VE SOĞAN: Cleveland Kliniği'nin yaptığı bir araştırmada; soğan, pırasa ve elma suyu ile beslenenlerde, kanser poliplerinin yüzde 51 oranında azaldığı kanıtlanmıştır
KOLON KANSERİNDEN KORUNMA YOLLARI
Kolon kanserinin dünyadaki artışını önlemek için çocukluktan itibaren dikkatli beslenmek gerekir
Günde bir-iki kere tuvalete çıkılması tavsiye edilir
Günde 1-2 litre sıvı tüketilmelidir
Her gün 5-7 porsiyon meyve-sebze, 2-3 porsiyon tahıl ürünleri yenmelidir
Katkı maddeli ve raf ömrü uzun olan gıdalardan kaçınılmalıdır
Hazır gıdalar yerine ev yemekleri tercih edilmelidir
Zeytinyağı tüketilmelidir
Bol bol lahana, pazı, karnabahar, brokoli, zerdeçal, pırasa, soğan, yaban mersini, böğürtlen, vişne, kereviz yenmelidir
Salatalara karahindiba, rezene, biberiye, karaturp, maydanoz, dereotu eklenerek haftada en az 2-3 kez tüketilmelidir
Prof Dr Erkan Topuz / Universal Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Ve Tıbbi Onkoloji Direktörü
|