11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gevenin Faydaları
Gevenin Faydaları
Diğer İsimleri : Ketre, Çekme,Ak geven, Püs geveni, zamk geveni, Astragalus glycyphyllus, Astragalus cicer, Leguminosae
Bilinen Bileşimi : Asparagin, gliserizin, acı maddeler, şekerler, proteinler, dekstroz, manit, flavanoidler
Botanik Bilgi :
Baklagillerden, çok yıllık bitkilerdir Yetiştiği bölgelere göre farklılaşan 2000 kadar türü vardır Yapraklar eliptik bir şekilde dal boyunca karşılıklı sıralanmıştır Sari, açık sari, beyaz ve pembe açan türleri mevcuttur Çok yıllık otsu, dikenli bitkilerdir Boyları türüne göre 5 - 100 cm ve bulunduğu yükseklikler 200 - 2700 m arası değişir Ak geven, püs geveni ve zamk geveninden ebru yapımında kullanılan “kitre” denilen zamk çıkarılmaktadır Ayrıca kitre ilaç yapımında da kullanılır
Faydaları
Soğuk algınlığı ve grip, süregen enfeksiyon, kronik yorgunluk ve astımda şifa sağlamaktadır
Kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, mide ülserleri rahatsızlıklarında şifa sağlar
Çeşitli allerjiler ve yaraları geçirir
Genel hazım zorunları nı yok eder
Kemoterapiyle ilişkili olarak iştah kaybı veya yorgunlukğu ortadan kaldırmaktadır
Vücutta bir dizi bağışıklık işlevini destekleyen Aatragli Polysaccharoses bileşini içeren geven bitkisi hakkında yapılan araştırmalarda
Soğuk algınlığı vakalarının şiddetini ve süresini azaltabildiği
Kalbin kan pompalama hacminde iyileştirmeler sağlayabildiği
Karaciğerde hücre hasarına karşı koruma sağlayabildiği
Kalp ve beyin dokularına oksijen taşınmasına yardımcı olduğu ve vücudun şevk ve direncini geliştirdiği
Fareler üzerindeki araştırmalarda astragalus özü kullanılan farelerde idrar torbası kanserinin daha az görüldüğü
Akciğer kanseri hastalarında tümör ilerleyişini tersine çevirebildiğine işaret edilmektedir
Kullanım Şekli :
2 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir
|
|
|