11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kebere'nin Faydaları
Kebere
Diğer İsimleri :
Gebreotu, Kedi tırnağı, Caper berry, Capre, Capparis spinosa
Botanik Bilgi :
Kendiliğinden yetişen,sürekli yeşil kalan, çatı biçiminde bir bitki Su istemez, güneşi seven bir bitkidir ve kurak topraklarda kolayca yetişebilir Yurdumuzda özellikle Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu`da yetişir Erozyon kontrolü özelliği olduğu gibi hemoroid gibi çeşitli hastalıklara da iyi gelmektedir Çiçek açmadan tomurcuklar toplanır, tuz veya sirke içinde bekletilir ve mutfaklarda kullanmak için hazırlanılır Salamura şekilde veya sos olarak cam şişelerde satılmaktadır İspanya`nın ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan bir bitkidir
Yetiştiği Yerler :
Su istemez, güneşi seven bir bitkidir ve kurak topraklarda kolayca yetişebilir Yurdumuzda özellikle Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu`da yetişir
Bilinen Bileşimi :
Tanen, flavon glikozidleri, karbonhidratlar
Önerilen Hastalıklar :
Dalak ve ciğer hastalıkları, ishal, iştahsızlık, ülser
Kullanım Şekli ve dozu :
4 bardak suya meyve yada çiçek tomurcuklarından 30 gr konulup kaynatılır Günde 3 defa 1′er bardak içilir
|
|
|