11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Portakal Ve Greyfurt Gibi Narenciye Felçten Koruyor
Bilim insanlarının, portakal, greyfurt gibi narenciyelerde bulunan flavonların iskemik inme riskini düşürdüğünü ortaya çıkardı
Amerikalı ve İngiliz bilim insanları, sonuçları Stroke dergisinde yayımlanan araştırmada, bol meyve tüketenlerde iskemik inme riskinin neden daha düşük olduğunu tespit etti Bilimciler, meyvelerdeki flavonların iskemik inme riskini düşürdüğünü gördü Buna karşın c vitamininin herhangi bir etkisi tespit edilemedi
Araştırmacılar, farklı flavanoidlerin etkilerini belirlemek için 69 bin 622 kadının katıldığı uzun süreli bir araştırma yaptı Denekler, her dört yılda bir beslenme alışkanlıklarına dair anketler doldurdu Bunlardan, deneklerin ne kadar flavanoid aldığı hesaplandı Deneklerin günde kişi başına 100 ile 760 gram flavanoid aldığı, bunların temel kaynağının çay, elma ve narenciye olduğu tespit edildi 14 yıl içerisinde deneklerden 1803'ü inme geçidi
En fazla flavon alanların, en az alanlara oranla iskemik inme geçirme riskinin yüzde 19 daha az olduğu belirlendi Çok flavon tüketenlerin bol bol portakal ve greyfurt yediği, bu meyvelerin suyunu içtiği görüldü Bu meyvelerin içindeki flavonlar ise hesperetin ve naringenin
Flavanoidlerin hemorajik inme üzerinde bir etkisi ise tespit edilmedi
|
|
|