11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Organik Gıdalar Hakkında Bilgi Ve Soru Cevaplar
Organik gıdalar hakkında bilgi ve soru cevaplar
Organik gıdalar hakkında merak edilenler soru ve cevaplar
Çevresel toksinlerden arınmış bir şekilde ve özel bir bilinçle üretilen organik gıdalardan tüketmek, sağlıklı bir yaşama kavuşmak ve birçok tehlikeli hastalığı kendimizden ve ailemizden uzak tutmak için şart

Daha sağlıklı bir yaşam için organik gıdalar üretme bilinci yavaş yavaş ülkemizde de oturuyor Çevresel toksinlerden arınmış olan bu gıdaların tüketicisinin de artmasıyla, bu organik gıda konusu daha da merak çekmeye başladı Bu gıdaların diğer sebze ve meyvelere göre 2-3 kat fiyata satılması sahtecilik olaylarının da ortaya çıkmasına neden oldu Organik gıdalar hakkındaki bilinci artırmak için Uzman Doktor Ender Saraç ile konuştuk 
Son dönemde organik gıdalar hakkında sürekli haberler okuyoruz Birçok kişinin bu konuda aklı karıştı Organik gıda tam anlamıyla ne demektir?
Organik gıdadan kastımız çok özel sebze ve meyveler  Bu ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde; yapay ilaçlar, hormonlar, antibiyotikler, koruyucu ve renklendirici maddeler kullanılmaz Organik gıdalarda ambalajları da dahil olmak üzere kimyasal madde kullanılmaz
zorlu ve zahmetli bir süreç
Günümüz şartlarına göre böyle gıdalar yetiştirmek zor olmalı  
Organik gıda üretimi oldukça zahmetli ve zorlu bir süreçtir
Organik gıda yetiştirmek için belli standartlar var mıdır?
Dünya standartlarında bir çiftçinin, organik gıda üretimine başlayabilmesi için tarlasını beş yıl tarım ilaçları ve çeşitli kimyasallardan arındırması gerekmektedir Bu oran ülkelerin belirledikleri asgari oranlara göre değişim göstermektedir
Gıdanın organik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Marketlerin raflarında bulunan ve üzerinde 'Yüzde 100 organik' yazan her ürün ne yazık ki istenilen koşullarda üretilmiş anlamına gelmemektedir
Nasıl anlayacağız o zaman almak istediğimiz gıdanın organik olup olmadığını?
Bunun için organik ürün seçerken özellikle paketlerin etiketleri çok iyi bir şekilde okunmalıdır Organik ürün üretecek olan firmanın Tarım Bakanlığı tarafından yetki almış kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından biriyle sözleşme yapması zorunludur
Organik gıdaların etiketlerinde neler bulunuyor?
Etiketlerinin üzerinde de bu kuruluşların logoları, verdikleri sertifika numaraları ve 'Tarım Bakanlığından onaylı' ibaresi bulunmalıdır Sertifikasyon numarası bulunmayan ürün, ne yazık ki organik ürün değildir
Organik olmayan gıdaları tüketmek neden tehlikelidir?
Tarım uygulamalarında sıklıkla kullanılan kimyasal ajanlar ve pestisitler besinin güvenilirliğini azaltmaktadır
Ne tür tehlikelerle karşı karşıya kalma riskimiz var?
Son yıllarda oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunlarından olan kanser, kronik akciğer hastalıkları, beyin tümörleri, hiperaktivite, otizm gibi hastalıklar ve doğumsal anormallikler; şüphesiz ki çevresel toksinlere maruz kalınması sonucunda artıyor O yüzden organik gıdalara yönelmemiz ve çocuklarımızı da yönlendirmemiz gerekiyor
Böyle tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için organik gıdalar tüketmeliyiz yani 
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için çevresel toksinlere (meyve ve sebzelerden aldığımız tarım ilacı kalıntıları, hava kirliliği, su kirliliği) maruziyeti mümkün olduğunca en aza indirmemiz gerekir
DİĞERLERİ NDEN ÇO K DAHA BESLE YİCİ
Peki organik gıdalar daha mı besleyici?
Organik tarım teknikleriyle hazırlanmış gıdalar, diğer gıdalara oranla daha besleyicidir
Bir örnek verebilir misiniz?
Örneğin; organik tekniklerle üretilmiş bir portakaldaki C vitamini seviyesi, kimyasal bileşenlerle karışmadığı için daha fazladır
Organik gıdaların üretiminde çevresel toksinler bulunmuyor Bu tip gıdaları yıkamamız yine de gerekli mi?
Organik gıdaların üzerlerinde kimyasal maddeler olmadığı için, diğerlerine oranla daha az, bir kere yıkanması yeterlidir
ETİKETLERİ DOĞRU ANLAMAK ÇOK ÖNEMLİ
Organik ürünlerin üzerindeki etiketleri doğru okuyabilmek, alışverişte işinizi oldukça kolaylaştıracaktır:
1- YÜZDE 100 ORGANİK
Üzerinde 'Yüzde 100' organik yazan bir etiket, o ürünün tamamıyla organik malzemeler içerdiği anlamına gelir Ancak içine eklenen su ve tuz bunun dışında tutuluyor
2- Organik
Üründeki 'Organik' etiketi, ürünün yüzde 5 ya da daha az organik olmayan içeriği var anlamına gelir Yani en az yüzde 95 organik içerikli demektir Ayrıca gıdalarda kullanılan koruyucu sülfit maddesi de içermez
3- Organik malzemelerle yapılmıştır
Bu etiketi taşıyan ürünler en az yüzde 70 organik içeriklidir Hiçbir şekilde sülfit içermez Yüzde 70'ten daha az organik içeriği olan ürünler, her ne kadar içerdikleri malzemenin organik olduğu beyan edilse de organik ürün kapsamına asla giremez
BEBEKL ERE ORGANİK GIDA ŞART
Organik gıdalarla beslenmeyen çocuklar hatta bebekler bile büyük tehlike altında öyle değil mi?
İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bu etmenlerin anne sütüyle bebeğe geçiş yaptığı da bir gerçektir
Bunu engellemek için ne yapmak gerekiyor?
O zaman sorunun en başına dönmeli ve özellikle hamilelik, emziklilik dönemi ve büyümenin son derece hızlı olduğu yaşamın ilk 3 yılını ele almalıyız Bu dönemde tüketilmesini önerdiğimiz organik tarım ürünleri sayesinde, bebeklerin çevresel toksinlerle karşılaşmasını önemli ölçüde engellemiş oluruz
TÜKETİRKEN DİKKAT
Organik gıdaları satın aldıktan sonra evde muhafaza ederken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor:
Koruyucu ve katkı maddesi olmadığı için nemden uzak tutulmalıdırlar
Taze olarak satın aldığınız ürünler kese kağıdında ve buzdolabında saklanmalıdır
Kuru olanlar da cam kavonozlarda, hava almayacak şekilde serin ve loş dolaplarda saklanmalıdır
|
|
|