11-04-2012
|
#4
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Afrodizyak Yiyecekler Biktkiler

Hezaren
Latincede yunus anlamına gelen Delphinium adı, goncaların yunusları andırması nedeniyle bu bitkiye verilmiş Victoria döneminde sevgililer birbirlerine sadakati simgeleyen hezarenin bir türünü verirlerdi Sadakatin yanı sıra çiftleri ateşleyici özelliği de vardı Bitki ayrıca yıllar yılı saçtaki bit ve sirkeleri öldürmek için de kullanıldı Romalı ansiklopedi yazarı ve doğa uzmanı Büyük Pliniusun da afrodizyak etkisine değindiği bitkinin bu kullanımı günümüzde de devam etmektedir
Kuşburnu
Anadolunun hemen her yerinde yetişen kuşburnunun ve çayının faydaları saymakla bitmez Bazı kültürlerde gülyağının kısırlık sorunları yaşayan kadınların gebe kalmasına yardımcı olduğuna bile inanılırdı Antik çağ Helenleri ve Romalılar bayramlarında kuşburnu kolyeleri takarlardı; kuşburnunun, şarabın etkisini hafifleteceğine inanıyorlardı Neredeyse bütün inançlarla bir bağlantısı olan bitki, Güller Savaşı Döneminde ayrıca önem kazandı Güzelliğinin yanı sıra, çiçek yaprakları kokusu ve tadı için de değerli bulunmuştu

Melekotu
Bu bitki Anadolunun yüksek yaylalarında yabani olarak yetişmektedir ve yaygın halk inancına göre kadınların cinsel iştahını artırmaktadır Çinliler bu ota kadın ginsengi derlermiş Melekotu ayrıca düzensiz adet, adet dönemi öncesi ağrı ve kramplar, menopoz dönemi sıcak dalgaları ve rahim kanamaları gibi pek çok kadın hastalığının tedavisinde kullanılır İçerdiği kumarin türevleri kan damarlarını genişletir, kan pıhtılaşmasını etkiler; ayrıca spazmlara karşı da etkilidir Kan temizleyicisi olarak, romatizma, yara ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır
Meyankökü
Günümüzde Anadoluda özellikle Gaziantep ve Şanlıurfada şerbeti içilen bir bitkidir Afrodizyak olduğuna inanılır Bu bitki çiğneme tütününe ve bazı sigaralara tat vermede kullanılır Meyan kökü sanılan tat aslında anasondur; meyan kökü çok tatlı ve ağır olur 16 yüzyılda yaşayan şifalı ot yazarı John Gerard zencefil ekmeği dendiği meyan kökü suyu, zencefil ve baharatlardan yapılan öksürüğe iyi gelen bir şekerlemeden söz etmiş…
Tarçın
Tarçın, antik çağdan beri afrodizyakların başında gelir Aromatik, tıbbi ve koruyucu özellikleri nedeniyle hep değerli olmuştur Eski Mısırlılar kutsal bir adak ve mumyalama yağı olarak kullanmışlar Araplar da tarçın hasadıyla ilgili büyülü masallarıyla, tarçın ticaretini tekelleştirmişlerdi Eski Mısırlılar, tarçını yaşam ağacı olarak görürlerdi Avrupalılar ise ağacın cennetten geldiğine inanırlardı Bugün yemek baharatı, tütsü, diş macunu ve ağız gargarası tatlandırıcısı olarak kullanılıyor Tarçın, elbette günümüzde de önemli bir afrodizyak…
|
|
|