Yalnız Mesajı Göster

Baklagiller İn Faydası

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baklagiller İn Faydası



Baklagiller in Faydası

Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir



Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir Ancak protein içeriği hayvansal proteinlere göre daha zayıftır O nedenle özellikle bu yiyecekler hazırlanırken et, kıyma, peynir gibi hayvansal protein içeriği yüksek bir gıda ilave edilirse vücutta biyo-yararlanımı daha iyi hale gelir

En önemli ikinci özelliği, şeker içeriği düşük karbonhidrat grubu olmasıdır Yani kan şekerini hızlı yükseltmezler Vücudun ihtiyacı olan şekeri kontrollü bir şekilde kana verirler Şeker hastalarında bu açıdan kan şekerine olumsuz etkisi olmaz Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta, doğru porsiyonda yemektir Eğer kuru baklagiller çok faydalıymış diyerek iki tabak yenirse, kan şekerini çok yükseltebilir Bununla birlikte kuru baklagillerin yanında yenilen ekmek, pilav gibi karbonhidrat oranı yüksek besinlerde de sınırlama yapılmalıdır Örneğin 1 tabak kuru fasulye, 1 tabak pilav, 2 dilim ekmekle beraber yenirse hem kan şekeri çok yükselir, hem de kilo artışı yapar Kuru baklagillerin limonlu piyaz şeklinde veya salatalarda limonla birlikte kullanımı kan şekerini daha iyi dengeler

Kuru baklagiller lif açısından çok zengindir Bağırsakta hacim oluştururlar ve bağırsak hareketlerine çok olumlu etkileri vardır Kabızlık sorunu olanların haftada iki-üç kez düzenli kuru baklagil yemesi bağırsak alışkanlıklarını iyileştirir Bununla birlikte bu yiyecekler eser elementler ve vitaminler bakımından da son derece zengindir

Kuru baklagillerin en önemli özelliği, belki de bu yiyeceklerin ilaç sayılmasıdır Fitokimyasal denilen ilaç özelliği taşırlar Fitoostrojen açısından zengindir Yani bu yiyeceklerin içinde kısmi östrojen içeren bileşenler bulunur Ailesinde meme kanseri bulunan kadınlarda koruyucu özelliği vardır

Kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenen bakliyatların diyabet hastaları tarafından haftada 3 kereyi geçmeyecek şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor

Alıntı Yaparak Cevapla