11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fındık Fıstık Ve Cevizin Yararları
Fındık, Fıstık ve Cevizin Yararları
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Ören, fındık, fıstık ve cevizin tüketilmesinin kalp krizi riskinin azaltılması ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkili olduğunu söyledi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilimdalının düzenlediği Fındık, Fıstık, Ceviz gibi Nutların Kardioprotektif Etkileri konulu konferans Prof Dr Necla Özdemir Toplantı Salonunda yapıldı
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof Dr Asım Ören, ilk olarak Anadoluda yetişip 16 yüzyılda Avrupaya yayılan nutların pamuklu ve ağaçta yetişen fındık, fıstık, ceviz gibi meyveler olduğunu belirterek, "Çekirdek, kabak çekirdeği gibi her çerezin nut olmadığına dikkat çekti
Ören, nutların kalp koruyucu özelliklerinin olduğunu vurgulayarak, "Binlerce kişi üzerinde yıllar süren araştırmalar sonucunda, gerekli miktarda nut tüketen kişilerin koroner damar hastalıklarına yakalanmasında 5-6 yıllık gecikme ya da yüzde 30-35lik risk azalması gözlendiğini ve ani kardiyak ölüm risklerinin düşük olduğunu kaydetti Özellikle yağ, protein, lif, vitamin ve mineral yönünden zengin olan nutların Amerikan gıda ve ilaç dairesi tarafından tüketilmesi gereken beş besin maddesi arasında sayıldığını, günlük 43 gram civarında nut tüketiminin yararlı olacağını" sözlerine ekledi
|
|
|