|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soğanın Faydaları Yararları
Sağlık için soğan
Soğanın bir çok hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu belirtiliyor Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Rahmi Türk, soğanın 6000 yıldır alternatif tıpta çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi
Soğanda bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunduğunu kaydeden uzmanlar, kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği (şekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları, cinsel iktidarsızlık, mide zayıflığı gibi hastalıklarda çok fayda verdiğini, bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı attığını bildiriyor Soğanın, vücuttaki fazla tuzu da dışarı attığını belirten uzmanlar, pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını arttırdığını ve kanda şeker seviyesini düşürdüğünü kaydediyor
Fazla soğan yenen ülkelerde kanserin nadir görüldüğünü ve o ülke halkının uzun yaşadığını ifade eden uzmanlar, soğanın, karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte edip zehirlerini temizlediğini ve gıdaların orada vücudu zehirlemesini önlediğini, bağırsak kurtlarını döktüğünü bildiriyor
Uzmanlar, ağızda soğan kokusunu gidermek için yemekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğnenmesinin yeterli olduğunu söylüyor Uzmanlar ayrıca, soğanın patateslerden ayrı, kuru, soğuk bir yere kaldırılması gerektiğini, çünkü soğan ve patatesin birbirini etkilediğini ve soğanın, patateslerden salınan nemle yumuşadığını hatırlatıyor
Soğan, salataların yanı sıra çeşitli yemeklere, krem peynirlere ve hamburgerlere katılır, çorba ve yahni gibi sevilen yemekleri yapılır Mutfakların vazgeçilmez bir öğesidir
BESİN DEĞERLERİ
100 gr çiğ (pişirilmemiş) kuru soğanın içerdiği besin değerleri şunlardır: 38 kalori; 1,5 gr protein; 9 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr yağ; 0,6 gr lif; 56 mgr fosfor; 27 mgr kalsiyum; 0,5 mgr demir; 10 mgr sodyum; 157 mgr potasyum: 12 mgr magnezyum; 40 IU A vitamini; 0,03 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 0,2 mgr B3 vitamini: 0,l mgr B6 vitamini: 10 mcgr folik asit: 10 mgr C vitamini ve 0,3 mgr E vitamini
Yeşil soğanın bazı besin değerleri kuru soğandan daha yüksek, bazıları da daha düşüktür Yeşil soğanın besin değerleri şöyle sıralanabilir: 45 kalori; 10,5 gr protein; 1 gr karbonhidrat; yağ ve lifi eser miktarlarda; 40 mgr kalsiyum; 5 mgr sodyum; 231 mgr potasyum; 20 IU A vitamini ve 25 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
Soğan, bedenin savunma sistemini güçlendirir: Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelen ve geleneksel olarak bu nedenle tüketilen bir besindir
Soğan, yağlı yemeklerin yenmesinden sonra bedende kolesterol yükselmesi ve kanın pıhtılaşması olaylarını önler: Çok fazla yağlı yemek yiyen kişilerde meydana gelen bu gibi sakıncalı durumlar, yemeklerde bol soğan bulunması halinde ortadan kalkar
Soğan bedende bulunan kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür, ama iyi kolesterol düzeyini artırır
Bol bol soğan yemenin, bedenin kansere yakalanması rizikosunu azalttığı savunulmaktadır
Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre, soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir
Soğan idrar söktürücüdür: Bu etkisiyle bedendeki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur
Soğan midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır Ayrıca müshil etkisi de vardır
|