Yalnız Mesajı Göster

Baharatların Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baharatların Faydaları Yararları



Baharatların faydaları yararları

Baharatlar, çiçek, yaprak veya kabukları kurutularak, dört mevsim lezzet ve şifa dağıtıyor Bazen bir çiçeğin, bazen dev bir ağaç kabuğunun, bazen de bir orkide soğanının adı olan baharatlar, insanoğlunun çok eskilerden beri değişik amaçlarla kullandığı bitkilerdir



Baharatın ilk kullanıldığı yer olarak, Uzak Doğu kabul edilir Avrupa'da ilk tanınan baharatlar ise, Hint Karabiberidir O yıllarda, birşeyin pahalı olduğunu ifade etmek için, "Karabiber gibi pahalı" denildiği de kayıtlarda yer almaktadır

Avrupalı'larca yağ ve merhem yapımında kullanılan tarçın, Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden, kervanlarla İskenderiye'ye kadar getiriliyordu Öyle ki, bir zamanlar tarçının, Arabistan'da yetiştirildiği zannediliyordu İlk çağdan beri Çin ve Hindistan'da kullanılan zencefilin, Hindistan'dan geldiğini bilmeyen Dioskorides ve Plinius'a göre, bu baharat Yunanlılar'a Persliler tarafından tanıtıldı

Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştıZencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve onun gibi pahalıydı

İlaç ve boya olarak kullanılan, Keşmir, İran ve Frigya'dan gelen safran, Romalılar tarafından biliniyor ve kullanılıyorduBaharatın Bizans İmparatorluğu yoluyla Avrupa'ya geçmesi, 9 yüzyıldan itibaren engellendi Ama çok miktarda tüketilen etin muhafazası için, baharata duyulan ihtiyaç ve onun güzel tadı, zengin sınıflarına baharatı unutturamadı

Baharatın yıldızı Avrupa'da yeniden parladı ve safran, Fransa ile İtalya'da ekilmeye başladı Doğu Akdeniz limanları (İskenderiye) Avrupalı tüccarlara yeniden açılınca, Venedikli'ler Avrupa piyasasında hemen hemen bir tekel kurdular

Orta çağın sonunda, Avrupa'da baharat tutkusu, aşırı derecede çoğalmıştı Şatafatlı ziyafetlerde baharatlı yemekler yapmak modaydı Alabildiğine zenginleşmiş olan baharat tüccarları, Floransa'da bu işi sanat haline getirdiler ve 19 yüzyılın başında 288 çeşit baharat sattılar

Venedik'in tekelinden kurtulmak için baharat sağlamaya çalışmak, büyük coğrafi keşiflerin önemli sebeplerinden biri oldu 16 ve 17 yüzyıllarda, Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi sömürgeci ülkeler, baharat ticaretinde sıkı bir yarışa girdilerİbni Sina'nın bahsettiği, Hindistanceveze ve Meksike vanilyası, 16 yüzyılın başında Avrupa'ya geldi

Atlantik limanlarına büyük miktarda gelen baharatlara, sayısız iyileştirici nitelikler atfediliyordu 1560 yılına kadar, baharatın fiyatı Lizbon'da sürekli bir artış gösterdi

Bundan sonraki iki yüzyıl boyunca da, baharat sürekli değeri artan bir ürün oldu Baharat yetiştiren yerlerin artması ve de yemek zevkinin değişmesi, 19 yüzyılın başlarında baharatın ticari önemini biraz olsun azalttı

Baharat Anadolu'ya Afrika ülkelerinden yine kervanlarla getiriliyordu Develerle güney illerimize gelen baharatlar, daha sonra oradan diğer illere ve İstanbul'a gönderiliyordu

Baharat çeşitlerinin Uzakdoğu'da da yetiştirilmeye başlamasıyla, buradan denizyoluyla İskenderun'a getirildiHem getirilmesinin zor olması, hem de ekonomik olmaması sebebiyle, zamanla birçok baharat da yurdumuz topraklarında yetiştirilmeye başladı

Fakat, Karabiber, Hindistancevizi gibi, iklim şartlarının müsait olmaması sebebiyle yetiştirilemeyen 5-6 çeşit halihazırda ülkemize başka yerlerden getiriliyorBaharatı günümüzde en çok Hintli'ler kullanıyor

Bunun yanısıra, Avrupa ve Amerika'da da baharat kullanımı çok yaygın Bilhassa italyan ve Fransız mutfaklarında baharatın büyük bir önemi var Türkiye de, en çok baharat kullanan ülkeler arasında yer alıyor Özellikle Güneydoğu illerimizde, acı biber tüketimi bir hayli fazla

Alıntı Yaparak Cevapla