11-04-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baharatların Faydaları Yararları
Baharatların faydaları
Bütün hastalıkların çözümü için her ne kadar modern tıptan fayda sağlamak en sağlıklısı olsa da doğanın getirdiği meyve, sebzeleri, baharatları tanımak da önemli Türk mutfağında sıkça kullanıldığımız baharatları faydalarını bilerek tüketin İşte doğadan mutfağımıza gelen şifa yiyecekler 
SARIMSAK
Sarımsak doğanın antibiyotiğidir ve birçok antibiyotik imalatında sarımsak kullanılır Bunun yanı sıra araştırmalar haftada bir iki diş sarımsağın kansere karşı da koruyucu olabileceğini söylüyor
TARÇIN
Çayınıza şeker yerine kök tarçın atmayı deneyin Tarçın kan şekerini düşürme potansiyeline sahip ayrıca, trigliseridi, kötü kolestrolü (LDL) ve tip 2 diabeti olanlarda toplam kolestrolü düşürüyor
ZENCEFİL
Zencefil seyahatler sırasında görülen bitkinlik, esneme, bulantı, kusma, solgunluk, terleme ve lipotimi belirtileriyle ortaya çıkan genel durum kırıklığına, mide bulantısına, bazı ağrıların hafiflemesine yardımcı olur Bazı klinik vakalarda 500 mg ile 2000 mg arası toz zencefil kullanılır
Ancak zencefili tüketirken dikkatli olmakta fayda var çünkü yararları kadar zararları da mevcut 6000 mg'dan fazla zencefil midede ekşimeye, ağrıya sebep olabilir
Zencefil ayrıca kanın pıhtılaşmasını da engelleyebilir O yüzden eğer asprin gibi kan sulandırıcı şeyler kullanıyorsanız doktorunuzla görüşmek gerekebilir
ZERDEÇAL
Araştırmalar zerdeçalın içindeki bir maddenin kanser hücrelerinin büyümesine engel olabileceğini gösteriyor
KEKİK
Yapılan önemli bir araştırmaya göre kekik gram başına en yüksek antioksidan etkisi yapan bitki Ayrıca kekik ağızda kötü kokuya ve mide gazına karşı da etkili
BİBERİYE
Türk mutfağında yine sıklıkla kullanılan baharatlardan bir tanesi biberiye Biberiyenin kansere sebep olan hücrelerdeki gen mutasyonunu durdurduğu ve damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi riskini azaltma olasılığı olduğu söyleniyor
PUL BİBER
Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından bir tanesi: kırmızı pul biber Pul biber, iltihabı dağıtan ve antioksidan etkisi bulunan capsaicin maddesini içeriyor
REYHAN
İçindeki maddeler hücreleri ve kromozomları radyasyondan koruyor Anti bakteriyel özelliğe de sahip reyhanın içeriğinde ayrıca beta karoten ve K vitamini bulunuyor
KİŞNİŞ
Kişniş kan şekeri ve kolestrolü kontrol etmeye yardımcı olabilir Kişniş ayrıca lif, manganezyum ve demir de içeriyor Ayrıca bazı araştırmalar kişnişin salmonella bakterisine karşı savaşmada etkili olduğunu söylüyor
|
|
|