11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Siyah Çay Nedir? Siyah Çay Hakkında
Siyah Çay Nedir? Siyah Çay Hakkında
Siyah çay,Bir içecek olarak tüketim için çay yapmaya uygun olduğu bilinen Camellia sinensis(Linnaeus) O Kuntze türlerinin yapraklarından, tomurcuklarından ve yumuşak dallarından kabul edilebilir işlemler, etkili oksidasyon ve kurutma yoluyla özgün olarak üretilen çay
Siyah çay kendisine has görünüş, renk ve kokuda olmalı, yabancı koku ihtiva etmemeli, içersinde gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır
Siyah çay üretim aşamaları
Siyah çay üretiminde: Soldurma, Kıvırma, Oksidasyon, Kurutma ve Tasnif olmak üzere 5 ana proses vardır
[SIZE=+3]Soldurma Nedir?
Sıcak hava ile suyu buharlaştırılarak azaltılan çay yaprağının, fiziksel olarak kıvırma işlemi için uygun hale dönüştürülme işlemidir
Taze çay yapraklarının ihtiva ettiği % 70-80 oranındaki su % 50-55'e düşer
Siyah çay üretiminin zorunlu ilk işlemi soldurmadır
[SIZE=+3]Soldurma Teknikleri Nelerdir?
Soldurma genelde Doğal ve Yapay (Cebri) olmak üzere iki şekilde yapılır:
Doğal Soldurma: Çay sürgünleri doğal hava ve sıcaklık koşulları altında soldurulur Doğal soldurmada yapraklar 10-15 cm aralıklı raflara m2 ye 0 5 kga değişen bir şekilde serilir 16-20 saatlik bir süre almasına karşın cebri soldurmaya göre daha üstün kalite değerleri oluşur Doğal soldurmada bol hava sağlanması yanında havanın düşük sıcaklıkta olması en önemli avantajdır Doğal soldurmanın en önemli dezavantajı soldurmanın tamamıyla hava koşullarına bağımlı olmasıdır
Yapay Soldurma: Yapay (cebri) soldurmanın temel amacı, uygun sıcaklıkta yeterli kurutma gücüne sahip hava ile çay yaprağını temas ettirerek yeknesak ve iyi bir soldurma sağlamaktır
Geçmişte en çok uygulanmış olanlarlarla günümüzde en çok uygulanan soldurma sistemleri şunlardır:
- Silindir Soldurma
- Tünelde Soldurma
- Trafta Soldurma
- Sürekli soldurma
- Hareketli Soldurma: Hareketli sistemde, otomatik yaş çay yükleme makinesinin bunkerlere alacağı yaş çay, bant hızı ve dökme kalınlığı ile orantılıdır Çay işleme şartlarına göre bu bantlar ayarlanarak soldurma teknelerinin uygun kalınlıkta düzenli beslenmesi sağlanır Hareketli soldurma sisteminin, zorunlu haller dışında imalat esnasında durdurulmaması gerekmektedir
- Dondurarak Soldurma: Siyah çay imalatındaki soldurma süresini azaltmaya yönelik bir sistemdir Polifenoller ve kateşin değerleri 16 saatlik doğal soldurmayla eşdeğerdir Dondurma ısısı -20oCdir Dondurma süresi 2 saattir Bu sürenin sonunda bir soldurma teknesine yerleştirilen çaylara her bir metre kareye 9 Kg gelecek şekilde yapraklar yayılır 30 dakika süreyle 35oC sıcak hava akımı tatbik edilerek çözündürülme işlemidir
|
|
|