11-04-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Siyah Çay Nedir? Siyah Çay Hakkında
Soldurmaya Verilen Sıcaklık
Soldurmaya verilecek havanın sıcaklığı;
-Yaş çayın tazeliği,
-Islaklık durumu,
-Hava ve çalışma koşullarına göre ortam sıcaklığı ile 38oC arasında değişebilir
İdeal yapay soldurma sıcaklığı 32oCdir
Yüksek sıcaklık uygulanmak suretiyle soldurma süresi kısaltılabilir Ancak hızlı soldurma siyah çayın niteliğini olumsuzşekilde etkiler
Aşırı solmuş çaylarda, kuruçayın görünüşü kahverengi, dem rengi hafif ve yeşilimsidir
Soldurmayı etkileyen başlıca faktörler
Yaprağın tipi : Değişik çay bitkilerinden toplanan ve su kapsamları az ya da fazla olan, küçük ya da büyük, körpe ya da kartlaşmış çay yapraklarının solma durumları farklıdır
Körpe yapraklarda su kolayca yittiği halde kartlaşmış yapraklarda suyun yitmesi daha uzun süre gerçekleşir
Soldurmaya alınan çay sürgünleri arasında sap ve kaba yaprak oranı da önemlidir Sapın solması yaprağa oranla daha güç ve daha uzun zaman alır
Yaprağın durumu: Çay yapraklarının soldurma öncesi ezilip kırılarak zarar görmeleri soldurmada önemli etki yapar Zarar görmüş yaprakların soldurma anında kuruması üretilen siyah çayın görünüşünü ve çay deminin niteliğini olumsuz şekilde etkiler
Soldurma öncesi çay yaprağının sıcaklığı da önemli bir etmendir
Toplama standardı: İşlenmek üzere fabrikaya getirilen çay yapraklarının usulüne uygun şekle toplanmış olup olmaması soldurma üzerine önemli etki yapar Toplanan sürgün üzerindeki yaprakların sayısı, büyüklükleri ve kalınlıkları, soldurmada etkilidir
Serme kalınlığı : Gereğinden kalın veya ince serme, solmanın yeknesaklığı üzerine olumsuz etki yapar Solmanın iyi olması için soldurma teknelerine serilen yaş çay kalınlığı 25cmyi geçmemelidir
Soldurma süresi : Genelde uygulanabilecek belli bir soldurma süresinin belirtilmesi olanaksızdır Doğal soldurmada bu süre 16- 20 saat almasına karşın cebri soldurmada bu süre daha kısadır Türkiyede Hareketli Soldurma sistemlerinde 6 saat civarında uygulanmaktadır
Havanın kurutma kapasitesi: Soldurma işleminde havanın hızı ve hacminin artırılması verilen sıcaklığın artırılmasından çok daha etkilidir
Soldurma tekniği
Soldurma genelde Doğal ve Yapay (Cebri) olmak üzere iki şekilde yapılır:
Solmuş yaprağın göstergeleri
-Sarkık, halsiz ve pörsümüş durumda olması,
-Canlı ve parlak olmaması,
-Sap kısımlarının kırılmadan eğilir ve bükülebilir durumda olmasıdır
Solma yeterli değilse
Solma yeterli değilse, soldurma tekneleri durdurularak solma sağlanır
Yetersiz soldurma demde pirinç alaşımına benzer metalik veya otumsu tat oluşturur
Az solmuş çaylarda, kuruçayın görünüşü siyah, dem rengi kaba ve zayıf
|
|
|