11-04-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarihde Bugün 14 Haziran
Tarihde Bugün 14 Haziran
Borges genetik bir hastalık nedeniyle orta yaştan itibaren görme bozukluğu yaşadı
Arjantinli yazar Jorge Luis Borges 1986 yılında hayata veda etti

Jorge Luis Borges, 24 ağustos 1899'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te doğdu Görme yeteneği azalan babası tedavi olmak için Birinci Dünya Savaşı'ndan önce ailesiyle Cenevre'ye taşındı Burada beş yıl kaldılar
1919'da Mallorca ve İspanya'da birer yıl kaldı 1921'de ailesiyle Buenos Aires'e geri döndü 1923'te ilk kitabını çıkardı 1938'de kütüphane memurluğuna başladı
'Ficciones ve Alef' adlı kitabında toplanan hikayelerini bu dünemde yazdı İş günlerinin kalanını klasikleri okuyarak ve modern edebiyatın uluslar arası örneklerini İspanyolcaya çevirerek geçirdi
Virginia Woolf ve William Faulkner'ın kitapları İspanyolcaya ilk kez bu dönemde ve Borges tarafından kazandırıldı Bu dönemde, H Bustos Domecq takma adıyla dedektif hikayeleri de yazdı
1946'da Juan Peron'un iktidara gelişiyle, kütüphanedeki işinden atıldı 1955'te Peron devrilince Arjantin Ulusal Kütüphanesi Müdürlüğü'ne getirildi
Aynı sıralarda Buenos Aires Üniversitesi'nde İngiliz ve Amerikan edebiyatı profesörlüğüne başladı Genellikle muhafazakar politik görüşleri savundu
Ailesinden gelen hastalık nedeniyle görme bozukluğu çeken Borges bu yıllarda görme yeteneğini tamamen kaybetti 1961'de Samuel Beckett'le birlikte Uluslararası Yayımcılar Ödülü'nü (Formentor Ödülü) kazandı
Bu ödül ona gecikmiş bir uluslararası ün kazandırdı 1970'li yıllarda ABD'de çeşitli üniversitelerde dersler verdi Son yılları yolculuklarla geçti 14 haziran 1986'da Cenevre'de karaciğer kanseri nedeniyle hayata veda etti
Borges'ten bir şiir
Anlar
Eğer, yeniden başlayabilseydim yaşamaya,
İkincisinde, daha çok hata yapardım
Kusursuz olmaya çalışmaz, sırtüstü yatardım
Neşeli olurdum, ilkinde olmadığım kadar,
Çok az şeyi
Ciddiyetle yapardım
Temizlik sorun bile olmazdı asla
Daha çok riske girerdim
Seyahat ederdim daha fazla
Daha çok güneş doğuşu izler,
Daha çok dağa tırmanır, daha çok nehirde yüzerdim
Görmediğim bir çok yere giderdim
Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye
Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine
Yaşamın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben
Yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu
Farkında mısınız bilmem Yaşam budur zaten
Anlar, sadece anlar Siz de anı yaşayın
Hiçbir yere yanında termometre, su, şemsiye ve paraşüt almadan,
Gitmeyen insanlardandım ben
Yeniden başlayabilseydim eğer, hiçbir şey taşımazdım
Eğer yeniden başlayabilseydim,
İlkbaharda pabuçlarımı fırlatır atardım
Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla
Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır,
Çocuklarla oynardım, bir şansım olsaydı eğer
Ama işte 85'indeyim ve biliyorum  
Ölüyorum  
Günün diğer önemli olayları
1909: Dernek kurma özgürlüğüne ilişkin ilk yasa olan İçtimaatı Umumiye Kanunu kabul edildi
1923: Kadınlar Halk Fırkası kuruldu
1926: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya, İzmir'de suikastta bulunulacağı haber alındı Suikast girişimini, Giritli Şevki, Vali Kazım Dirik'e ihbar etti Suikast girişimi failleri Ziya Hurşit ve arkadaşları tutuklandı
1928: Bolivyalı devrimci Ernesto Che Guevara de la Serna hayata merhaba dedi
1935: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi kurulmasına ilişkin yasa TBMM'de kabul edildi
1936: Rus yazar Maksim Gorki hayata veda etti
1937: Hatay'ın bağımsızlığı TBMM'de onaylandı
1940: II Dünya Savaşı'nda Fransa, Alman tamamen işgaline girdi Alman askerleri Paris'e girdi ve geçit töreni düzenledi
1951: Dünyanın ilk ticari bilgisayarı UNIVAC, ABD'de tescil edildi
1954: Sakarya ve Adıyaman il oldu
1964: Güney Afrika hükümetini devirmek için gizli plan yaptığı gerekçesiyle yargılanan Nelson Mandela ömür boyu hapse mahkum oldu
1967: Oraloğlu Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Kadınlar I-ıh Derse' adlı oyunun müstehcen olduğu iddiasıyla açılan davada sanıklar beraat etti
1972: 'Umut' filmini gizlice yurtdışına çıkardığı iddiasıyla Yılmaz Güney'in yedi yıl hapsi istendi
1982: Falkland Adaları'nı işgal eden Arjantin birlikleri teslim oldu
1984: Bir tutukluyu döverek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan İzmit Cezaevi Müdürü Saim Şener idam cezasına çarptırıldı
1987: Türkiye'de 2 bin 294 kişiye bir hekim düşerken, 642 kişiye bir polis düştüğü açıklandı
1989: Kapalı yerlerde sigara içilmesi ile sigara reklamı ve kampanyası yasaklandı
1993: Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i hükümeti kurmakla görevlendirdi
1994: TBMM, Kuzey Irak'ta 36'ncı paralelin kuzeyinde Bağdat'ın egemenliğini sınırlayan Çekiç Güç'ün görevini yedinci kez uzattı
2000: İtalya'da affedilen ve Abdi İpekçi suikastı ile gasptan Türkiye'ye iadesi kararlaştırılan terörist Mehmet Ali Ağca Türkiye'ye getirildi
|
|
|
|