Yalnız Mesajı Göster

Süryaniler Kadim Toprakların Kadim Hıristiyanları

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Süryaniler Kadim Toprakların Kadim Hıristiyanları

Yeryüzünün ilk üniversitesi

Dünyadaki ilk üniversite Urfa Harran'da, MS II yüzyılda Süryaniler tarafından kuruldu Burada din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe okutuluyordu Bu üniversitenin açtığı yolda ilerleyen pek çok ekol ortaya çıkmış, İncil ilk defa burada Süryanice'ye çevrilmiştir Öte yandan, Yunan uygarlığının çok önemli metinleri de Süryanice'ye çevrilmiş, bu çeviriler daha sonra Arapça'ya tercüme edilerek Arap felsefesi ve bilimlerinin gelişmesi sağlanmıştır

Tarihten bugüne

İlk yüzyıllarda Doğu'da Hıristiyanlığın önderliğini elinde bulunduran Süryaniler, IV yüzyıldan sonra bir yandan içine düştüğü teolojik çekişmeler, bir yandan da Roma ve İstanbul kiliselerinin baskı ve zulümleriyle gün geçtikçe zayıfladı Egemen olduğu yerlerde İslamiyet'in de etkisiyle sayıca azalan Süryaniler bugünkü durumuna geldiler

Göçler Göçler

Süryaniler anayurtları olan Mezopotamya'dan sürekli olarak göç etmek zorunda kaldılar Bu göç dalgası 1 Dünya Savaşı sırasında yoğunlaştı Özellikle Osmanlı imparatorluğunun idaresi altında yaşayan Süryaniler, 1914 yılında alınan tehcir kararından büyük ölçüde etkilendi ve bir çok Süryani göç etmek zorunda kaldı Göç ettikleri yollarda sık sık saldırılara uğrayan Süryaniler ağır kayıplara uğradılar Süryanilerin tarihinde derin izler bırakan bu olaylar Seyfo (Kılıç) olarak adlandırılıyor

Alıntı Yaparak Cevapla