Konu
:
Sebze Ve Meyve Renklerinin Anlamları
Yalnız Mesajı Göster
Sebze Ve Meyve Renklerinin Anlamları
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sebze Ve Meyve Renklerinin Anlamları
Sebze ve meyve renklerinin anlamları
'101 Optimal Life Foods' kitabının yazarı David Grotto, "Renkten renge değişiklik gösteren bazı eşsiz fitokimyasallar (ya da bitkisel ilaçlar) vardır
Bu çeşitli bileşenlerin her biri, sağlığını koruma yolunda farklı amaçlara hizmet eder
Sadece kırmızıbiber yiyorsan, diğer renklerden almadığın için kırmızıbiberden elde ettiğin avantajlar sınırlı kalacaktır" diyor
Hangi renk sebzeler size göre?
Sebze ya da meyve seçerken dikkat etmen gereken tek bir renk yok
Yani hiçbiri diğerinden üstün değil
Grotto'ya göre tüm renk yelpazesine ihtiyacın var
YEŞİL:
Yeşiller kanser önleyici etkiye sahip fitokimyasallar içerir; isotiyosiyanat gibi
Aynı zamanda lutein ve zeaksant in adında iki önemli antioksidan da içeren yeşiller, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı olarak da bilinen bir retina hastalığı) riskini azaltmasıylabilinir
SARI:
Sarı renkli besinler tam bir C Vitamini deposudur ki o da yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu gibi bazı serbest radikallerin neden olduğu cilt hastalıklarına da iyi gelir
TURUNCU:
Beta karoten içeren turuncu besinler bağışıklık sisteminin yardımcısıdır
Turunçgiller ailesindeki meyveler ağız sağlığını da korur
KIRMIZI:
Kırmızı besinlerde kansere karşı etkili olduğu bilinen likopen ve DNA zedelenmelerini azaltan ellagic asit bulunur
Grotto, kırmızılar hakkında şunları söylüyor: "Flavonoid'ler (çilek ve kirazda çokça bulunur) antioksidan savunma sistemini besleyen maddelerdir
Hücreleri korur ve hatta hücrelerin yaşlanmasını geciktirir
"
MAVİ VE MOR:
Üzüm türleri ve mor lahana antosiyanin içerir
Antosiyanin renk pigmentidir ama aynı zamanda hücreleri oksidatif etkiden koruması ve yaşlanmayı geciktirmesiyle bilinir
Grotto'ya göre besinlerin renginin koyu olmasını sağlayan bileşenler aynı zamanda kanser önleyici etkiye sahip
BEYAZ:
Kum soğan, taze soğan ve sarımsak, alisin ve kuersetin adlı iki adet bileşen içeriyor ki her ikisi de kalp hastalıkları riskini azaltıp bağışıklık sistemi fonksiyonlarım kuvvetlendiriyor
Karnabaharda bulunan sulforafan adlı madde de kanser riskini düşürmeye yardımcı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul