11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocuklarımız Ve Dondurulmuş Gıdalar
Çocuklarımız Ve Dondurulmuş Gıdalar
KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt Rabia Yurdagül dondurulmuş gıdaların çocuklar için uygun olup olmadığı hakkında detaylı bilgiler veriyor 
Son yıllarda market raflarında daha fazla görmeye başladığımız dondurulmuş sebze ve meyveler sanayileşme süreci, kadınların iş dünyasının aktif birer üyesi haline gelmesi ve yalnız yaşayan bireylerin sayısındaki artış nedeniyle giderek artmakta, zaman ekonomisi sağlaması ve kullanım pratikliği nedeniyle tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir
Sebze ve meyveler insan geliştirmesi ve hastalık risklerinin azaltılmasında önemli besinlerdir Bileşimlerinin önemli kısmı sudur Bu nedenle günlük enerji, yağ ve prtein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar; ancak mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler
Folik asit, A vitaminin ön ögesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengin olan sebze ve meyveler vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı besinlerdir
Günde en az 5 porsiyon tüketilmeleri önerilen taze sebze ve meyveler marketten, pazardan veya çarşıdan alındıktan sonra evde bekletildiğinde ya da tüketiciye ulaşma sürecinde çeşitli beklemelere maruz kaldığında besin değerlerinde kayıplar olur
Özellikle dayanıksız olan taze sebzelerin hazırlama, pişirme ve tüketim sürecinde uygun yöntemler kullanılmadığında besin kalitelerinde azalmalar ve bozulmalar görülür
Dondurma işlemi, uzun süre depolama için çiğ besinlerin besin öğelerinin korunmasında en etkili yöntemlerden biridir
Dondurulmuş sebze ve meyvede amaç mevsiminde toplanmış taze besini koruyucu katkı maddesi kullanmadan konserve ürünlerinden farklı olarak besinin değerinde, kalitesinde veya tadında bir azalmaya neden olmayacak şekilde hızlı bir dondurma işlemiyle tüketime hazır hale getirmektir
Bu nedenle tüketim açısından dondurulmuş sebze ve meyveler çocuk beslenmesinde kullanılabilecek alternatiflerdir
Her mevsimde ve her koşulda tazesine, organik veya doğalına ulaşılamadığında, besinlere ulaşımı kolaylaştırdığı için dondurulmuş sebze ve meyvelere çocuk beslenmesinde de yer verilebilir
Önemli olan nokta dondurulmuş sebze veya meyvenin uygun alışveriş ve saklama koşullarını sağlayabilmektir
Market alışverişi esnasında alışveriş arabasında uzun süre bekletilme oluşabilecek çözülmelerin engellemek için alışverişte uygun düzenlemenin yapılması  (en son ondurulmuş besinleri raftan almak gibi)
Dondurulmuş besin alınırken çok karlı ve buzlu olmamasına özen gösterilmesi
Satın alınan bir dondurulmuş besinin kısa sürede çözülmeden dondurucuya aktarılması
Çözülen besinin tekrar dondurulmaması dikkat edilmesi gereken en temel noktalardır 
|
|
|