11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yazın Sıcakta Oruç Tutmanın Püf Noktaları
Yazın Sıcakta oruç tutmanın püf noktaları
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, sıcak havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı
Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybının da fazla olacağını belirten Çelik, "Oruç tutmak isteyen ancak sağlık problemi olan vatandaşlar Ramazan ayı başlamadan doktorlarına başvurarak oruç tutmalarının kendilerine bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda mutlaka bilgi almaları gerekir
Özellikle şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınların dikkat etmelidir Gerektiği takdirde oruç tutmamalıdır Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar böbrek ve karaciğer hastaları, oruç tutmamalıdır Eğer
oruç tutacaklarsa da mutlaka doktorlarından izin almalılar" şeklinde konuştu
Uzun günlerde oruç tutacak olan vatandaşlara Çelik şu uyarılarda bulundu:
Bu dönemde oruç tutacak olan kişilere önerimiz mutlaka sahura kalksınlar Sıcaklarla beraber iştahta biraz daha azalma oluyor Bu yüzden kişiyi daha tok tutacak, kalorisi düşük ve hafif yiyecekler tercih edilmeli Biz sahurda daha çok kahvaltılık besinleri öneriyoruz "
Oruç tutacak kişilerin mutlaka yumurta ve süt tüketmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Yeşim Çelik, yumurtanın hem besin değerinin yüksek olduğunu, hem de kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu dile getirdi
Çelik, "Süt, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de tok tutma özelliği yüksektir Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer alıyor Zeytin yerine ceviz tüketmelerini öneriyoruz Çünkü zeytin daha tuzlu bir besin olduğu için susamaya neden olabilir Ya da tuzsuz zeytin tercih edilebilir Bunun yerine tüketilecek 2-3 tane ceviz de kişiyi daha çok tok tutacaktır" dedi
Meyve tüketiminin önemine de değinen Çelik, oruç tutanların özellikle sahurda meyve tüketmelerini önerdiklerini belirtti Çelik, "Özellikle sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi meyveler kişini su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır" diye konuştu
Sıcak havada iftar vaktine kadar aç ve susuz kalacak oruçlu vatandaşların iftar yemeğinde birden yüklenmek yerine önce bir dilim ekmek yiyip bir kase çorba içmelerinin sağlık açısından faydalı olacağını dile getiren Çelik, aksi durumda mide rahatsızlığı ile tansiyon sorununun yaşanabileceğine ifade etti İftarda uzun bir aranın sonrasında çok fazla yemek tüketmenin kişide hem mide ağrılarına hem de tansiyona değişikliklere neden olabileceğine değinen Diyetisyen Çelik, "Bu yüzden vatandaşların iftarda bir kase çorba, bir dilim ekmekle iftarlarını yaptıktan sonra mutlaka 15-20 dakika ara vermeliler
Yazın terlemeyle birlikte vücuttan daha fazla su kaybı olduğu için kişini günlük su ihtiyacını da iftarla sahur arasında karşılaması gerekiyor Kişilerden istediğimiz saat başı 1 veya 2 bardak su içmeleridir Oruç tutarken egzersiz olarak bu dönemde çok fazla aktivite önermiyoruz
İftar sonrası 1 saatlik aradan sonra yarım saatlik bir yürüyüş kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır" diye konuştu
Tatlı tercihinin bu dönemde önemli olduğunu da dile getiren Diyetisyen Çelik, "Özellikle ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmalı Mümkün olduğu kadar meyve ve sütlü tatlılar ve dondurmayı tüketilebilir" dedi
|
|
|