Prof. Dr. Sinsi
|
Kefir İçeceğinin Faydaları Yararları
Kefir içeceğinin faydaları yararları
Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi bir Türk içeceğidir

Son yıllarda Avrupa ve Amerikada da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır
KEFİR NEDİR?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir
ASLINDA SIVI DEĞİLDİR
Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir
KEFİR NERDEN GELMİŞTİR?
Kefirin anavatanı Kafkaslardır İlk kez Batı Asya da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür
KAFKAS TÜRKLERİ'NİN GENÇLİK İKSİRİ
Kafkas Türkleri kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır
ÜZERİNDE CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR
Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar
KEFİR NELERE İYİ GELİR?
Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır
KAFKASLARDA ÇOCUKLAR SU YERİNE KEFİR İÇİYOR
Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına su gibi içirdikleri bilinmektedir Bu sebeple Kafkasya da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir
TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Kefir protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengindir İlaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır
HER DERDE DEVA
Vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini hızlandırır, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşmesini ve önemlisi kanseri geciktirir
BEBEKLERE BİLE İÇİRİLMELİ
Hazmının kolay , proteince zengin oluşu nedeni ile kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir
MÜKEMMEL BİR ENERJİ İÇECEĞİDİR
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir
KEFİR BİR CİLT MASKESİDİR
Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir
KANSERİ AZALTTIĞI GÖZLEMLENDİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof Dr Emel SEZGİN, Japonya da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştir
SİNİRSEL RAHATSIZLIK TEDAVİSİNDE KEFİR
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır Ülser yüksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır
KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir Yan etkisi yoktur Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir
KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR?
Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor İlaç değil ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor  
ANNE BABALAR DİKKAT!
Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir
KEFİR TANELERİNİN OLUŞMU
Kefir taneleri sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir Bu taneler kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar
Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir
Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur
Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir Avrupa ülkelerinde ve ABD'de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır
Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olUŞturmaktadır
Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır
Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir
|